În utimii ani în țările din Europa mulți oameni au suferit de accident vascular cerebral. Dintre cazurile înregistrate 90% au supraviețuit însă au avut nevoie de terapie pentru recuperare deoarece au avut o paralizie a mușchilor picioarelor.
Creierul afectat de accidentul vascular cerebral este cauza suferințelor aparatului locomotor, imposibilității membrelor inferioare de a mai funcționa corect. Un astfel de pacient poate reînvăța să meargă din nou sau măcar parțial. Una din cele mai inovatoare metode de reabilitare este terapia robot cu dispozitivul medical Lokomat care ține de tehnologia de ultimă oră.
Această terapie este sigură, mai eficientă ca alte metode convenționale, nu creează efecte secundare intense (de tipul durerilor articulare) și ajută în recuperarea bolnavilor cu suferințe ale aparatului locomotor. Principiile recuperării neuromotorii ale acestei terapii complementare de tip robot asistată sunt clare: pacientul trebuie să-și dorească recuperarea, să fie motivat, să participe activ la ședințele de kinetoterapie, să înceapă mișcările, să exerseze și să aibă ambiția de a efectua un antrenament intens pentru a putea realiza recuperarea funcțională.
Un astfel de dispozitiv medical este indicat în terapia de recuperarea locomotorie după accident vascular cerebral, paralizie cerebrală, traumatisme cranio-cerebrale, atrofie musculară, traumatisme vertebro-medulare, bolile degenerative ale articulațiilor membrelor inferioare, scleroza multiplă, slăbiciunea musculară, etc.
Reabilitarea pacienților cu suferințe ale aparatului locomotor se aplică doar în anumite cazuri, când stabilește medicul. Specialistul kineoterapeut hotărăște ce funcții ale dispozitivului să folosească în funcție de fiecare pacient în parte. Astfel el poate alege antrenamentul intensiv, un tip de mers fiziologic care este controlat prin computer și altele.
Dispozitivul permite susținerea deplasării prin mers, susținerea parțială a greutății corporale, îmbunătățirea capacității de a merge, conducerea picioarelor în funcție de un tipar fiziologic al mersului.
De asemenea, prin această tehnologie de ultimă oră se poate evalua activitatea pacientului în timpul mersului susținut, se pot schimba parametrii în timpul antrenamentului în funcție de obiectivul kinetic stabilit, se poate observa rigiditatea articulațiilor șoldurilor și genunchilor, se pot înregistra datele obținute în timpul ședinței pentru analiza ulterioară în scopul evaluării evoluției tratamentului.
Pacientul trebuie să fie implicat activ în exercițiile din timpul antrenamentului medical pentru a spori eficacitatea terapiei de recuperare. Cu ajutorul dispozitivului se îmbunătățește activitatea musculară, se reduc spasmele și contracțiile iar în plus se reduce și greutatea corpului în timp ce se realizează mișcările corecte ale membrelor inferioare.
Ședința de terapie se desfășoară la indicațiile medicului specialist și impreună cu kinoterapeutul calificat. Scopul este de a ajuta pacienții cu suferințe ale aparatului locomotor să își îmbunătățească capacitatea lor de a merge. Astfel de pacienți cu paralizii cerebrale sau afecțiuni neurologice trebuie să facă terapie pentru a se recupera, pentru a reuși să meargă normal, ca înainte de traumele suferite.
O astfel de terapie nu este indicată pacienților cu probleme locomotorii care suferă în plus și de probleme cardiovasculare grave, fracturi, scolioză mare, osteoporoză, leziuni cutanate nevindecate la membrele inferioare, ori care fac tratamente cu perfuzii, care au un comportament agresiv, care au tulburări neurologice acute sau boli musculo-scheletice.
Video – Locomat – Terapia robot asistată: