Luminita-noptii este o planta numita in popor si iarba-magarului sau luminita-de-seara. Are denumirea stiintifica de Oenothera biennis si face parte din familia Onagraceae sau Onagracee.
Luminita-noptii este o planta bianuala originara din America de Nord, cultivata astazi si in Europa si Asia. Are tulpina inalta de 1 m, frunzele opuse, verzi si de forma lanceolata, lungi de 10-20 cm. Florile sunt mari si galbene, foarte frumoase, se aseamana cu cele de la primula, se deschid mai ales seara.
Planta creste la altitudini de pana la 1200 m si prefera solurile nisipoase si uscate. De la luminita-noptii se folosesc florile, frunzele (mai ales partile aeriene) si radacina, toate ar fi indicat sa fie consumate mai ales proaspete. Partile aeriene se recolteaza in perioada lunilor mai-iunie, iar radacina toamna in lunile septembrie-noiembrie.
Semintele plantei contin acizi grasi esentiali, de origine vegetala polinesaturati, in special acid linoleic, acid gamma-linoleic, acid oleic, acid palmitic, omega-6 si alte tipuri, de aceea au actiune puternica antioxidanta si de consolidare a sistemului imunitar al organismului, ajuta in ameliorarea inflamatiilor si vindecarea unor probleme ale tenului.
Partile aeriene (florile si frunzele tinere) au taninuri, substante flavonoide si alte elemente ce o fac sa aiba proprietati terapeutice benefice pentru sanatatea organismului.
Luminita-noptii este in principal utilizata in tratamentul tusei, sindromului premenstrual, in boli vasculare, pentru combaterea procesului de imbatranire prematura a pielii, calmarea durerilor mamare, vindecarea acneei, eliminarea punctelor negre, combaterea ridurilor, ameliorarea starilor nervoase si de iritabilitate.
Decoctul din frunzele si florile plantei are proprietati emoliente, antispastice, astringente si sedative foarte bune. Sucul din frunzele plantei ajuta in calmarea durerilor de gat si ameliorarea afectiunilor gastro-intestinale.
Uleiul esential de luminita-noptii are foarte bune proprietati terapeutice, este folosit mai ales in probleme dermatologice, in calmarea eruptiilor cutanate, eczemelor, in tratamentul leziunilor minore si vanatailor, bolilor cardiovasculare si al artritei reumatoide. Uleiul are capacitatea de a reduce inflamatiile, de a calma mancarimile, de a ameliora roseata, uscaciunea pielii si de a contribui la vindecarea crustelor.
Datorita continutului sau de acid linoleic isi gaseste aplicatii in tratamentul tulburarilor menstruale, in calmarea starilor depresive si de nervi, in stoparea retentiei de lichide, calmarea durerilor abdominale si de sani (asa numita mastalgie), ameliorarea simptomelor care apar in perioada menopauzei sau premenstruala.
Radacina de luminita-noptii are gust placut (se aseamana cu cel al pastarnacului), este folosita la prepararea salatelor, fiarta sau prajita la diferite mancaruri.