Troscotul este o plantă medicinală valoroasă care crește în zonele de deal și câmpie din România, prin culturi, pe terenuri virane, la marginea pajiștilor și are denumirea științifică Polygonum aviculare. În popor, planta este cunoscută cu denumirile de: iarba găinilor, moțul curcanului, târșoacă, troscovă, troscovel.
Părțile aeriene ale plantei se culeg dimineața, după ce s-a ridicat roua, apoi se pun la uscat într-un loc bine aerisit, pe coli de hârtie, în strat subțire, timp de 14 zile. Întotdeauna planta se recoltează din zone curate, nepoluate. Din plantă se face ceai, infuzie, decoct, tinctură și extracte.
Troscotul conține elemente active (uleiuri esențiale, caroten, vitamina C, substanțe flavonoide, saponine, taninuri, mucilagi, acid salicilic, substanțe cumarine, acizi polifenolicarboxilici, siliciu) și are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate, cum ar fi:
- Proprietăți anticancerigene, tonice, antioxidante, antidiabetice
- Acțiune diuretică, hemostatică, astringentă, dermato-protectoare
- Proprietăți sadative, cicatrizante, hemostatice, remineralizante
- Efect expectorant și secretolitic.
Această plantă medicinală are kaempferol, quercetol, miricetol, umbeliferonă, scopoletină. Se aseamănă cu salcia din punct de vedere a faptului că are acid salicilic, ori salicilină, respectiv aspirină vegetală. În medicina chineză, troscotul este folosit de peste 2.000 de ani. Planta este folosită și în gastronomie, în supe și în salate.
Ceaiul din troscot
Ceaiul se realizează din tulpină, frunze și rădăcină de troscot. Se prepară astfel:
- Se adaugă 20 g plantă uscată la un litru de apă clocotită
- Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute
- Se strecoară și se bea.
Ceaiul de troscot este foarte bun pentru organism:
- Ajută la vindecarea diareei, hemoroizilor, ulcerului gastric
- Este eficient chiar și în caz de dizenterie cu sânge
- Îmbunătățește metabolismul
- Are efect benefic în afecțiuni ale căilor respiratorii și tuberculoză, ameliorând semnificativ simptomele
- Este foarte bun pentru artroză, artrită, reumatism
- Ajută la reducerea umflăturilor mici, dureroase, sângerânde de la anus, produse și de dilatarea venelor.
Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, astfel se obțin beneficii și este redusă și hipertensiunea arterială.
Ceaiul de troscot ajută în caz de parazitoze intestinale, dizenterie, micțiuni dureroase, varice, catar bronșic, tuse, gută, leucoree, litiază urinară, litiază biliară, retenții urinare, afecțiuni vezicale, afecțiuni renale.
Efectele anticancer ale plantei Polygonum aviculare
Un studiu din 2011, realizat de cercetători, arată că extractul de troscot – Polygonum aviculare – poate ajuta la vindecarea unor boli grave precum este cancerul de sân. Această plantă are efecte vasorelaxante asupra țesuturilor aortice. Poate ajuta prin efectul diuretic în combaterea hemoroizilor și a dizenteriei.
Polygonum aviculare are compuși fenolici și substanțe flavonoide cu proprietăți antitumorale și antioxidante, care ajută în caz de cancer și în combaterea radicalilor liberi din organism. Cu ajutorul extractului de troscot (Polygonum aviculare) se protejează ADN-ul și se pot vindeca boli grave, precum este cancerul.
Există studii farmacologice care demonstrează acțiunea benefică a troscotului în tratamentul unor boli și afecțiuni medicale: cancer, diabet, leziuni hepatice, alopecie, ateroscleroză și boli neurodegenerative.
Terapia antibiotică cu troscot
Extractul de troscot și alte plante medicinale (precum frunze de mesteacăn, rădăcină de pătrunjel, planta coada-calului, rădăcină de leuștean) sunt apreciate în medicina populară pentru proprietățile antispastice, antifungice, tonice, antibacteriene, analgezice și antiinflamatoare.
Acestea ajută în tratamentul cistitei acute – care este o boală ce produce simptome greu de suportat, este o inflamație a vezicii urinare, ce apare în principal la femeile aflate la vârsta reproductivă activă, precum și la menopauză. Plantele au efect antiseptic, ajută în tratamentul și prevenirea infecțiilor, au capacitatea de a distruge celulele microbiene și de a spori capacitatea antioxidantă a organismului.
Conform datelor statistice: 20-25% dintre femei suferă de cistită acută de-a lungul vieții lor, iar în aproximativ 30% din cazuri apare o recidivă a bolii.
Pentru a trata diateza urică – o afecțiune metabolică ce produce un nivel crescut de acid uric – se recomandă extract de troscot și alte plante medicinale – coajă de ceapă, frunze de mesteacăn, semințe de schinduf, coada-calului, iarbă de grâu, splinuță (Solidago virgaurea). De asemenea, se pot folosi uleiuri esențiale precum: ulei esențial de pin, ulei esențial de salvie, ulei esențial de mentă, ulei esențial de portocale. Acestea au efect antiinflamator, antimicrobian, analgezic și diuretic și ajută la prevenirea formării calculilor urinari și eliminarea pietrelor urinare mici.
Troscotul este indicat și în caz de cancer renal și boli metabolice, cum ar fi: gută, azotemie, uremie, obezitate. Planta este bună și pentru ameliorarea simptomelor produse de hemoragii intestinale, insuficiență cardiacă, reumatism, hipertensiune arterială, edeme cardiorenale.