Macesele sunt o sursa importanta de vitamina C si un remediu excelent pentru multe boli

0
3071
Macesele sunt o sursa importanta de vitamina C si un remediu excelent pentru multe boli

Macesul este cunoscut si ca stramosul trandafirului. Este o planta perena care creste inalta de pana la 3 m mai ales in apropierea padurilor din Europa, Africa de Nord si Asia. Are denumirea stiintifica de Rosa canina si face parte din familia Rosaceae. In popor este cunoscut cu numele de cacadar, trandafirul-cainelui, macies, calcaderiu, ruja si rujita. Numele de trandafirul-cainelui se datoreaza faptului ca planta era folosita in vremuri de demult pentru vindecarea muscaturilor de caine.

De la maces se recolteaza fructele care au cea mai mare concentratie de vitamina C dintre toate plantele. Acest lucru face ca macesul sa fie considerat un remediu natural pentru multe boli si important pentru consolidarea sistemului imunitar. Fructele contin de 40 ori mai multa vitamina C decat lamaile si de 10 ori mai multa vitamina C decat coacazele negre.

De asemenea fructele sunt apreciate pentru continutul de vitamine A, B1, B2, B6, E si K dar si caroten, antioxidanti, acizi grasi esentiali, glucide, tanin, fibre, potasiu, calciu, mangan, cobalt, molibden, crom, cupru, sodiu, fosfor, magneziu. Astfel se explica potentialul vindecator al fructelor pentru diferite boli si afectiuni, proprietatile lor astringente, antiinflamatorii, de regenerare a tesuturilor, de sinteza a hormonilor, etc.

Macesele se folosesc la realizarea unor preparate medicinale (ceai, infuzie, ulei, extract) dar si in preparate culinare sub forma de gem, sirop, jeleuri, prajituri si marmelada.

Preparate din macese folosite in scop terapeutic

Ceaiul din macese – Se pun 2 linguri de macese la o cana de apa clocotita. Se fierbe la foc mic tip de cateva minute, se strecoara si se bea de 3 ori pe zi. Intotdeauna ceaiul de macese se bea dupa masa.

Infuzia de macese se prepara astfel: Se pun 2 linguri fructe la o cana de apa clocotita, se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se bea o jumatate de cana de 2 ori pe zi. La copii doza trebuie sa fie mai mica, de un sfert de cana pe zi.

Uleiul de macese are culoare maronie-verzuie, gust usor amar si miros caracteristic. Contine acizi grasi saturati si nesaturati, acid linoleic, carotenoizi si vitamine.

Extractul de macese este un aditiv alimentar dar si medicament important pentru sanatatea organismului. Are aspectul unei pulberi fine de culoare rosie-maronie, fara miros, cu gust caracteristic. Se realizeaza din fructe de macese, este un produs 100% natural.

Proprietatile maceselor in tratamentul unor boli si afectiuni

Au efect revitalizant, imbunatatesc starea generala a organismului. Macesele sunt eficiente in combaterea stresului fizic si mental pe termen lung. Ceaiul de macese ajuta in cazuri de anemie, in tratamentul scorbutului si stimularea metabolismului. Este folosit in prevenirea racelii, pentru vindecarea bolilor intestinale si de ficat, pneumoniei, astmului bronsic, bronhopneumoniei.

macese

In combinatie cu stafide si coacaze negre, ceaiul de macese este un excelent remediu in combaterea bolilor infectioase acute si cronice. Datorita continutului de vitamina C ajuta la cresterea rezistentei organismului, respectiv la consolidarea sistemului imunitar. Macesele sunt indicate in cazuri de ateroscleroza, hemoragii uterine, nefrita, artrita reumatoida, sciatica, boli de rinichi, boli de stomac, constipatie si diaree.

Citește și:  Sindromul Stockholm si teoria disonantei cognitive

Extractul din macese este recomandat in tratamentul colecistitei si hepatitei. Are efect de prevenire a imbatranirii premature a pielii, de consolidare a sistemului nervos, de protejare a creierului, de crestere a metabolismului, stimulare a circulatiei sangelui, ameliorare a durerilor, normalizare a ciclului menstrual, de consolidare a splinei si stimulare a digestiei.

Macesele pot preveni si contracara anumite forme de cancere. Aceste fructe previn aparitia bolilor renale, a calculilor biliari si a bolilor cardiovasculare. Scad retentia de lichide in organism, cresc fluxul de urina si de sange in corp. Ajuta in reducerea infectiilor tractului urinar si in ameliorarea simptomelor de guta.

Ceaiul de macese este bine sa se bea in lunile de iarna si primavara pentru a preveni anumite boli respiratorii si inflamatorii, raceli, infectii cu bacterii, dar mai ales pentru a consolida sistemul imunitar al organismului.

Proprietatile uleiului de macese

Este recomandat in cosmetica pentru tratamentul tenului sensibil, uscat sau diferite afectiuni ale pielii. Este hidratant si revitalizant pentru pielea uscata. Datorita elementelor active din compozitia sa ajuta in restaurarea celulelor. Amelioreaza cicatricile si petele de pe suprafata pielii cum sunt cele cauzate de anumite traume, operatii, arsuri, taieturi.

Promoveaza vindecarea rapida a ranilor, imbunatateste aspectul pielii si elasticitatea acesteia. Previne aparitia ridurilor si combate procesul de imbatranire. Ajuta la normalizarea metabolismului intracelular. Ofera portectie pielii impotriva radiatiilor ultraviolete, diminueaza petele de pe fata, sau petele care apar datorita sarcinii.

Are efect benefic asupra parului, ii da stralucire, ii imbunatateste aspectul, culoarea, il protejeaza de soare. Are efect de regenerare a tesuturilor, este recomandat in toate problemele de piele. Intareste unghiile. Este recomandat in tratamentul inflamatiilor gingiilor, in tratamentul stomatitei si gingivitei.

Este un bun remediu in bolile de piele si alte afectiuni: psoriazis, eczeme, inflamatii, dermatite, escare, arsuri, ulcere venoase la picioare, colita, ulcer gastric. Are efect benefic asupra mucoasei tractului digestiv. Creste imunitatea organismului. Se recomanda o lingurita mica de ulei de macese pe zi. Imbunatateste sistemul cardio-vascular.

Are efect tonic, creste potenta sexuala. Are proprietati antisclerotice, ajuta in cresterea elasticitatii vaselor de sange. Uleiul de macese nu are contraindicatii de utilizare.

Macesele nu trebuie folosite in cantitate mare deoarece pot da efecte secundare precum: insomnie, dureri de cap, oboseala, greata, arsuri stomacale si crampe abdominale. Este bine ca femeile insarcinate sau care alapteaza sa nu folosesca astfel de suplimente decat la recomandarea unui medic.

Ceaiul de macese nu trebuie consumat o perioada foarte lunga de timp, este indicat sa se faca pauza de o saptamana dupa un tratament de 10 zile. Produsul uscat din macese poate fi pastrat in pungi de plastic o perioada de un an. Dupa 12 luni produsul isi pierde valabilitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.