Maladia Meniere si problemele auditive

0
155
Maladia Meniere si problemele auditive

Maladia Meniere este o boala care afecteaza partea interna a urechii. Ea se manifesta prin dezvoltarea unei mari cantitati de lichid, care poarta numele de endolimfa.

In urechea interna se afla cateva canale semicirculare, in care se afla lichidul care ajuta la coordonarea pozitiei corpului nostru. Deocamdata specialistii nu au gasit un raspuns la motivele pentru care urechea interna se umple cu prea mult lichid, cauzand probleme mari in ceea ce priveste mentinerea echilibrului corpului. In unele cazuri, acesta poate afecta si simtul auditiv al omului. Acest lucru se intampla cand el ajunge in cohleea spiralata, o alta componenta a urechii interne.

In prezent, aproape doua milioane si jumatate de locuitori ai Statelor Unite sufera de boala Meniere. Pierderea echilibrului corpului are repercursiuni foarte grave, precum probleme de natura psihologica, accidente si micsorarea nivelului de performanta la serviciu. Dupa cum am spus si mai sus, maladia de fata este asociata, in mai mult de 95% din cazuri si de dereglari ale sistemului auditiv. Bolnavii aud diferite tiuituri, vajaieli, dar au si diverse simptome de greata, balonare, sau transpira din abundenta.

Aceste atacuri nu dureaza mai mult de cateva ore, insa cu cat sunt mai dese, cu atat auzul se pierde din ce in ce mai tare. Ca si frecventa, aceste episoade pot aparea fie de doua-trei ori pe saptamana, fie o data la cateva luni.

Intre ele, bolnavii se pot simti perfect si nu mai pot prezenta niciun fel de simptom al bolii, la fel cum pot fi din ce in ce mai afectati de maladie. De multe ori, atacurile sunt insa asociate cu probleme de mentinere a echilbrului corpului si cu mari greutati de miscare a capului.

Expertii au concluzionat ca cea mai buna pozitie a celui afectat in timpul unei astfel de crize este cea de intins, fara sa se miste. De asemenea, este indicata o totala stare de relaxare. Cei bolnavi de maladia Meniere trebuie sa renunte la cafea, la tigari si la alcool, intrucat acestea sunt elemente care induc stres. In plus, ei trebuie sa faca tot posibilul sa nu mai conduca masini, sa nu practice unele sporturi (precum inotul sau tenisul) si sa evite sa urce pe scari, intrucat acestea pot genera stari de ameteala.

Maladia Meniere

Dintre cauzele declansarii acestei boli se numara bolile cronice, precum oreionul, sifilisul sau febra tifoida, dar si unele intoxicatii severe, precum cele cu bautura, tigari sau cu plumb, ori unele tulburari de ordin vascular, ca si hemoragiile puternice, sclerozele si spasmele. Nu in ultimul rand, afectiunea de fata isi poate trage cauza si din cauza stresului excesiv, o stare prelungita de anxietate sau pentru ca bolnavul a consumat alimente prea bogate in sare.

Citește și:  Cum sa acorzi primul ajutor unei persoane in anumite cazuri?

Cu toate ca multe persoane nu sunt de acord cu afirmatia aceasta, este adevarat ca maladia Meniere afecteaza atat persoanele masculine, cat si pe cele feminine in aceeasi masura. Cel mai des, ea se manifesta in cazul oamenilor cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani, desi au existat cateva cazuri si la copii de pana in 10 ani, dar si la batranii de peste 70 de ani. Din pacate, absolut niciun expert nu poate spune cu certitudine in ce masura bolnavii se pot recupera in cazul in care sufera de aceasta afectiune.

Dintre cele mai sigure metode de diagnosticare a bolii Meniere se numara audiometria, dar si radiografiile craniene sau electrocohleografiile. Numai in aceste feluri se poate stabili cu certitudine ce fel de probleme au cei bolnavi, intrucat exista o mare varietate de boli si de probleme auditive.

Cele mai bune solutii pentru tratarea maladiei de fata sunt folosirea diazepamului, a meclizinei, dar si prin tinerea unei diete in care sa consumati putine alimente bogate in sodiu, dar si diverse alimente deshidratante. Dupa cum am mentionat la inceput, cei diagnosticati cu maladia Meniere nu au voie sa fumeze, sa bea o cantitate importanta de alcool sau sa consume excesiv de multa cafea.

Atunci cand se pare ca nu mai exista alte solutii de tratare, se poate apela la o solutie de ultima instanta: interventia chirurgicala. Totusi, nici macar aceasta nu garanteaza recuperarea pacientului. Printre dezavantajele operatiilor se numara probabilitatea serioasa de distrugere a aparatului auditiv, dar si diferite probleme mari cu auzul, care apar mai tarziu. Cu toate acestea, maladia se poate reinstala dupa cativa ani, astfel incat nu merita sa cheltuiti bani pentru un lucru ce nu garanteaza succesul.

Cei mai buni medici care va pot ajuta in cazul in care aveti astfel de probleme sunt osteopatii, chiropracticienii sau reflexologii. Acestia va pot recomanda diferite exercitii care au un rol important in combaterea ametelii, dar si pentru pastrearea tonusului gatului si a spatelui, care pot inlatura restrictiile provocate de boala Meniere. Cheia in acest caz sta in vointa dumneavoastra de a va recupera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.