Cancerul colorectal

0
290
Cancerul colorectal

Cancerul colorectal apare la intestinul gros in zona colonului si rectului (a doua parte a intestinului gros), aici alimentele care au fost digerate trec prin colon, organismul mai absoarbe din apa restanta, iar resturile solide sunt apoi impinse in rect si eliminate prin anus (materiile fecale). In timp, mucoasa care captuseste interiorul tubului colorectal, poate fi un teren foarte fertil pentru dezvoltarea unor tumori mici care se numesc polipi.

Polipii in majoritatea lor sunt benigni, dar se cunoaste un tip de polip precanceros. Cancerul colorectal se dezvolta din polipii glandulari ai mucoasei intestinale, desi sunt tipuri ale acestui cancer care se dezvolta si din polipii non-glandulari. Daca tumora a fost localizata, descoperita din timp (nu s-a extins), boala poate fi vindecata.

Daca tumora creste ea se extinde prin peretele intestinului la celelalte organe din jur precum ar fi: circulatia sanguina si ganglionii limfatici. Daca boala (cancerul) s-a extins, sansele de vindecare sunt mai mici. Ca alte forme de cancer existente, cancerul colorectal este un motiv de ingrijorare pentru cei varstnici. Riscul de imbolnavire este mai ridicat la persoanele cu varsta peste 50 de ani si continua sa creasca odata cu varsta.

Cancerul colorectal este mai des intalnit la oras decat la sate (din cauza alimentatiei) si mai frecvent la rasa alba. Semnele aparitiei acestei boli sunt: pete negre de sange pe materiile fecale, scaune subtiri si lungi, crampe gastrice, arsuri retrosternale, greturi, varsaturi, dificultati de deglutitie, balonari, modificarile tranzitului intestinului, constipatia sau diareea, sangerari rectale, stari de anemie, slabirea organismului.

Sunt predispusi la acesta boala persoanele cu antecedente personale sau familiale de polipi colonici, inflamatii ale colonului, colita ulceroasa, cancer de pancreas si san (aparut la unul din parinti sau frati). Alimentatia contribuie la cresterea riscului acestei boli, la persoanele care nu consuma fructe, legume, cereale.

Cancerul colorectal este determinat de consumul mare de alimente cu grasimi, carne rosie, produse lactate, oua, prajeli (felul cum ele sunt gatite) etc. Creste riscul la cancerul colorectal datorita substantelor chimice, precum: clorul in apa de baut si azbestul (este un element nociv) care determina aparitia polipilor colonici.

Pentru a depista aceasta boala este necesar sa se faca mai ales dupa varsta de 50 de ani examenul de depistare a cancerului de acest fel, sa se faca o colonscopie, o tomografie computerizata (care ofera imaginea colonului dupa ce a fost golit si umplut cu aer).

cancer colectaral

O alta procedura este sigmoidoscopia, care permite sa se vizualizeze in detaliu mucoasa care captuseste intestinul gros. Daca se gaseste un polip, o tumora, biopsia este necesara pentru a se stabili daca este sau nu maligna. Alaturi de aceste analize, importanta este si analiza sangelui (hemoleucograma), analize ale urinei, radiografii, ecografii, explorari TC, teste hepatice.

Citește și:  Ce afecțiuni și probleme de sănătate indică creșterea sau scăderea secreției salivare

Ecografia abodominala nu poate arata cancerul de colon, insa arata posibile metastaze in ficat, ganglioni abdominali sau metastaze in abdomen. De asemenea, examenul la tomograf arata eventuale metastaze sau posibile extensii la organele din apropiere.

O importanta mare o are mentinerea calitatii vietii impreuna cu tratamentul medical, care ajuta la vindecarea bolii. Dar cel mai important in cazul acestei boli este interventia chirurgicala. Tumoriile mici pot fi extirpate prin colonoscop, dar chirurgii prefera laparotomia – care consta in indepartarea unei portiuni de intestin si a ganglionilor din jur.

Medicul chirurg reconecteaza portiunile sanatoase ale colonului si rectului. Daca acest lucru nu se poate, atunci face o deschizatura (stoma) in abdomen deviind traseul colonului taiat. Rezidurile sunt adunate intr-o punga, care este aplicata peste stomac. Colostomia este temporara pana cand se vindeca intestinul, apoi se face a doua operatie si se reconecteaza colonul si rectul. Colostomia definitiva se aplica in cazul cancerului rectal deoarece pastrarea unei portiuni a rectului este dificila.

In tratamentul acestei boli este recomandata inainte de operatie o chimioterapie si o radioterapie, cu scopul de a micsora tumora, si pentru a impiedica recidiva tumorii, precum si pentru a se prelungi supravietuirea. Chimioterapia este utila pacientilor cu cancer colorectal metastazat in alte parti ale organismului, chiar daca nu sunt sanse de vindecare.

Imediat dupa interventia chirurgicala, pacientul trebuie supus unei atente observatii post-operatorii si supus unui tratament cu analgezice si alte medicamente care amelioreaza diareea sau constipatia. La 3-6 luni trebuie facute noi ecografii si colonoscopii, pentru a verifica posibile metastaze la distanta.

Este importanta alimentatia hranitoare cu proteine si calorii pentru intarirea organismului si vindecarea rapida, suplimentarea alimentatiei cu vitamine A, C, E si calciu mai ales la persoanele care prezinta un deficit. Trebuie reduse cantitatea de grasimi si consumul mare de uleiuri vegetale, de produse afumate, prea sarate sau carne rosie din alimentatie. In timp persoanele respective reintra in viata normala, pot manca, lucra, se pot distra la fel de bine ca inainte de interventia chirurgicala.

O alimentatie bogata in fibre, legume, fructe reduce riscul de cancer. In farmacii exista testul pentru a controla prezenta sangelui in materiile fecale (pentru a depista cancerul colorectal). Daca rezultatul este pozitiv trebuie consultat un medic specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.