Fiecare om a auzit de mămăligă cu lapte. Acest preparat culinar este plăcut la gust și foarte sănătos pentru organism. Porumbul își păstrează toate elementele active și nutrienții dacă este fiert, supus tratamentului termic.
Mămăliga – Beneficiile pentru organism
Medicii recomandă consumul de terci de cereale și mai ales din porumb deoarece ajută în prevenirea și vindecarea bolilor gastro-intestinale, a diabetului, alergiilor și bolilor de gânge.
Porumbul este una din cele mai hrănitoare cereale și are puține calorii, deci ajută la scăderea în greutate. O cantitate de 100 g porumb are 86 kcal. Din această cantitate 76 g o ocupă apa, 3,2 g sunt fibrele dietetice, 16,3 g sunt glucidele, iar restul este reprezentat de minerale, vitamine și oligoelemente. Porumbul are foarte mulți nutrienți, este foarte sănătos pentru organism. Conține magneziu, potasiu, seleniu, zinc, cupru, fier, mangan, sodiu, calciu, fosfor și numeroase vitamine (A, B1, B2, B3, acid folic, B5, B6, PP, C și E).
Porumbul reduce nivelul de colesterol din sânge, scade apetitul alimentar, combate obezitatea, atrofia musculară, hrăneste mușchii, ajută în tratamentul afecțiunilor sistemului nervos. Carbohidrații din porumb diminuează nivelul de zahăr din sânge și deci ajută în tratamentul diabetului. De asemenea, porumbul este recomandat în cazuri de boli grave ca de exemplu: hipertensiune arterială, afecțiuni intestinale, edem, boli ale metabolismului, boli hepatice, afecțiuni ale rinichilor și altele.
Mămăliga este un preparat culinar frecvent utilizat la noi în țară, folosit de unii oameni în alimentația zilnică. Aceasta are gust plăcut și proprietăți utile organismului. Se poate prepara foarte ușor acasă, iar rețeta este foarte simplă.
Mămăliga simplă
Se folosesc următoarele ingrediente:
- 1 litru de apă
- 300 g făină de porumb
- sare după gust.
Mod de preparare: se pune apa la fiert, se adaugă puțină sare, iar când a dat în clocot se poate pune făina de porumb incet, nu toată deodată, se presară câte puțin și se mestecă cu un făcăleț; la un moment dat compoziția începe să se îngroașe, focul trebuie să fie la mic; se fierbe timp de 15 minute, nu trebuie lasată compoziția pe foc prea mult timp deoarece se poate îngroșa mai tare. La final se ia de pe foc, se pune un capac pe oală, se lasă 3-5 minute, apoi se poate răsturna pe un platou pentru a fi servită caldă.
Mămăligă cu lapte
Se folosesc următoarele ingrediente:
- 3-4 linguri făină de porumb
- 150 ml apă
- 300 ml lapte
- puțină sare.
Mod de realizare: se pune laptele la fiert, când este clocotit se adaugă făina de mălai care a fost în prealabil cernută și apoi amestecată cu apă, dar și puțină sare (după gust); se mestecă constant cu un făcăleț, se fierbe timp de 10-15 minute. Se servește caldă, deasupra se rade puțină brănză și unt (doar dacă se dorește). Se servește cu alte preparate culinare delicioase (branză de vaci cu smântână, sarmale, brânză sărată, pește prăjit sau la grătar, etc.)