Măsuri de prim ajutor, de îngrijire a plăgilor

0
201

Plaga este rezultatul întreruperii continuității tegumentelor sau mucoaselor. Îngrijirea plăgilor depinde de felul, profunzimea și starea ei, dacă este infectată sau nu, precum și de starea generală în care se află bolnavul. Pentru îngrijirea plăgii este important să se asigure prin pansament cu o absorbție cât mai bună a secrețiilor.

Îngrijirea păgii, Foto: eliteviphomecare.com

Plaga este necesar să fie protejată de factorii nocivi, climaterici, infecțioși din mediul înconjurător. Îngrijirea plăgilor se face în special în sala de tratamente (bolnav în stare gravă sau imobilizat) ori la pat. Plăgile cauzate de accidente provizorii se îngrijesc chiar la locul accidentelor. Pentru a face corect un pansament sunt necesare următoarele instrumente și materiale medicale (ex. feșe, leucoplast, pansamente sterile, apă oxigenată, rivanol, etc.). Asistenta examinează plaga, curăță și dezinfectează rana, înlătură pansamentul vechi. Ea trebuie să lucreze cu instrumente sterile, curăță rana cu apă oxigenată sau cu ser fiziologic (fără a apăsa sau a stoarce rana), apoi aplică comprese sterile uscate sau umezite cu o substanță antiseptică, peste care pune un strat de vată, apoi pansamentul steril și aplică prin înfășare, iar apoi fixează cu leucoplast.

Curățarea și dezinfectarea rănii, Foto: lifebridgeblogs.orgAplicarea unui pansament cu leucoplast peste rana superficială, Foto: gbfht.caTratament aplicat în cazul unei răni cronice, Foto: ptwebucation.com
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here