Măsuri de prim ajutor în caz de așchii – Cum se poate scoate așchia din piele și cum se tratează rana?

0
1781
Măsuri de prim ajutor în caz de așchii - Cum se poate scoate așchia din piele și cum se tratează rana

În cazul pătrunderii unei așchii în piele trebuie aplicat în primul rând măsurile de igienă pentru prevenirea infecției. Dezinfectarea zonei este importantă deoarece așchia poate fi de forma unui spin, ciob, fragment de lemn, os de pește, care pot introduce bacterii în tegument. Infecția provocată de o așchie poate provoca durere locală și disconfort care necesită tratament imediat. În articol sunt câteva recomandări care pot servi la eliminarea stării proaste ce apare în astfel de cazuri.

Pentru îndepărtarea așchiei din piele este necesară o pensetă. Aceasta ajută la apucarea așchiei și tragerea ei în linie dreaptă din piele. Dacă așchia pătrunde în piele poate crea roșeață, inflamație, infecție și puroi. Nu tăiați niciodată capătul așchiei aflat afară din piele cu o unghieră sau un alt instrumet ascuțit deoarece acest lucru nu reduce disconfortul, dar va îngreuna eliminarea ei mai târziu.

Cum se poate scoate așchia din piele și cum se tratează rana?

Inițial se spală mâinile cu apă și săpun. Penseta se dezinfectează cu alcool sanitar. Zona unde a intrat așchia trebuie curățată și ea cu apă calduță sau dezinfectată dacă este posibil. Pentru aplicarea tehnicii trebuie să se stea într-un loc bine iluminat, pentru a vedea cât mai bine așchia. Dacă durerea este mare se poate ține puțin degetul în apă cu gheață pentru amorțirea zonei și calmarea acestui simptom.

aschii de lemn

În cazul în care disconfortul este intens este bine ca procedura de extragere a așchiei să fie realizată de altă persoană și nu de victimă. Se ține penseta aproape de piele în locul unde apare așchia și se încearcă prinderea capătului acesteia.

Citește și:  Schimbări de dietă pentru ca să previi formarea pietrelor la rinichi

Se trage așchia afară urmând traseul format de aceasta cu pielea, mișcarea trebuie să fie sigură, dar astfel efectuată încât să se evite ruperea așchiei cu penseta. În cazul în care așchia a intrat foarte adânc în piele și nu se vede capătul ei se poate folosi un ac dezinfectat cu alcool sanitar, se caută cu vârful ascuțit capătul așchiei în piele și apoi se prinde cu penseta.

La final se strânge rana astfel încât să curgă puțin sânge pentru a elimina murdăria rămasă în rană, se dezinfectează cu apă oxigenată și apoi se aplică un pansament sau un leucoplast cu rivanol.

Dacă așchia este foarte profundă nu se aplică metoda cu ac deoarece se poate agrava rana, indicat este ca victima să se adreseze unui medic. Până se ajunge la medic este bine ca rana să fie protejată prin aplicarea unui bandaj asupra ei, dar care să nu apese pe leziune și să nu creeze un disconfort mai accentuat.

În anumite cazuri rana poate sângera foarte tare, poate fi infectată, iar dacă este foarte murdară și profundă este necesar ajutor medical de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.