Măsuri de prim ajutor în caz de leziune a gleznei

0
746
Măsuri de prim ajutor în caz de leziune a gleznei

Tu știi ce trebuie să faci în caz de leziune a gleznei? Durerea de gleznă este intensă și poate să apară la cele mai mici leziuni ale articulațiilor din această parte a membrului inferior. Ligamentele și articulațiile gleznei pot suferi anumite leziuni din cauza activităților sportive exagerate sau a unor accidente sau traumatisme. Răsucirea piciorului poate cauza ruptură de ligament și reprezintă una din cele mai frecvente traumatisme de acest fel la om.

Victima care a suferit o leziune la gleznă, o fractură de gambă sau luxație trebuie să meargă la medic. Durerea ascuțită în zona gleznei și apariția edemului și a vânătăii arată că zona gleznei a suferit un traumatism și țesuturile ei sunt afectate. Principala măsură de prim ajutor în acest caz este aplicarea de comprese reci pe zona afectată. Victima trebuie sprijinită, ajutată să se așeze într-o poziție confortabilă și apoi articulația trebuie răcită cu gheață.

După aplicarea acestui tratament simplu este necesară protejarea gleznei cu un bandaj pentru prevenirea dezvoltării edemului. Foarte important este ca victima să nu forțeze piciorul, să nu aplice greutate pe laba piciorului, mai ales dacă observă că durerea se intensifică. Scopul măsurilor de prim ajutor prezentate mai sus sunt de a ameliora tumefierea țesuturilor gleznei și desigur de calmare a durerii.

Citește și:  În ce constă solicitarea de prim ajutor în caz de accident?

entorsa de glezna

În cazuri grave, când este rupt un os, este necesară imobilizarea gleznei și deplasarea de urgență a victimei la spital. Victima trebuie ajutată să stea întinsă, dacă apare hemoragie sau rană la gleznă se aplică un pansament pentru a proteja leziunea, se bandajează în jurul acestuia, apoi se formează o atelă cu celălalt picior și se aplică un bandaj.

Întotdeauna la realizarea unui bandaj trebuie ținut cont de faptul că acesta să nu fie prea strâns pentru că poate afecta circulația sângelui. În cazul când se întâmplă acest lucru, strânsoarea bandajului trebuie slăbită până când circulația sângelui este restabilită. Leziunile gleznei presupun aplicarea unui tratament medical, de aceea victima trebuie să fie dusă la spital. Pentru calmarea durerii se iau medicamente analgezice.

Un accident la gleznă se poate solda cu hemoragie puternică, presiune mare asupra fibrelor musculare, afectarea nervilor și a vaselor de sânge. Pentru a vedea dacă există fractură de os se face radiografie. În anumite cazuri (când sunt deteriorate oasele și ligamentele) este necesară chiar intervenția chirurgicală, de aceea victima nu trebuie să bea sau să mănânce în scopul efectuării anesteziei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.