Măsuri de prim ajutor în caz de plăgi la cap și la scalp – Cum poți ajuta o victimă cu traumatism cranio-cerebral?

0
1006
Măsuri de prim ajutor în caz de plăgi la cap și la scalp – Cum poți ajuta o victimă cu traumatism cranio-cerebral

Traumatismele cranio-cerebrale pot apărea frecvent în urma unor accidente dar și indirect din cauza unor factori biologici. Când spunem aceasta ne referim la anumite traumatisme pe care le suferă oamenii din cauza abuzului de alcool, a intoxicațiilor, a oboselii, a vârstei înaintate, a ateriosclerozei, a unor crize care apar datorită unor afecțiuni și boli și altele. Traumatisme pot să apară și din cauza căzăturilor, alunecării pe o suprafață lucioasă, impactului cu o suprafață dură, accidentelor diferite, etc.

În caz de accident, dacă victima a suferit un traumatism cranio-cerebral trebuie sunat repede la ambulanță pentru a chema ajutor medical de specialitate. Se explică cât mai clar starea victimei și cum s-a produs accidentul. Dacă este posibil se ajută victima să stea comod, sau se degajează dacă este la locul accidentului și starea sa este în pericol să fie agravată.

Foarte important este să se observe starea victimei, dacă respiră și are puls. De asemenea, dacă are o stare de anxietate, confuzie și agitație trebuie discutat cu ea, încurajată pentru a se calma și liniști. Dacă este în stare de comă trebuie spus acest lucru persoanei de la serviciul de ambulanță.

Poziția victimei trebuie să fie pe spate și cu capul puțin ridicat, sau pe o parte ori în decubit lateral. Dacă are probleme respiratorii și are tendința de a-și înghiți limba și a se sufoca trebuie susținută mandibula, prinsă limba și tracționată afară. În cazul în care bolnavul are temperatura corpului scăzută, tremură și îi este frig, trebuie acoperit cu o haină. În cazul în care prezintă hemoragie, scurgeri de lichid cefalorahidian, paralizii și alte complicații trebuie așteptat medicul de la ambulanță.

Aplicarea tamponării pe rană pentru oprirea sângerării nu este indicată în astfel de cazuri grave deoarece se poate crește tensiunea intracraniană și suprainfecta meningele. Cel mai bine este să se aștepte cadrele medicale competente să aplice măsurile de prim ajutor și să transporte victima la spital. Între timp se pot verifica semnele vitale ale bolnavului, ce stare are, dacă a consumat alcool, iar capul lui se ține drept, sprijinit pe o parte și pe alta.

Citește și:  Cuișoarele conțin eugenol, ce reduce inflamațiile din organism

În cazul în care la cap apar plăgi mai mult sau mai puțin grave se pot aplica anumite măsuri de prim ajutor destul de simple și se transportă victima la spital. Se verifică dacă apare hemoragie și dacă rana este gravă. Poate fi o tăietură, o leziune a cefei sau un traumatism cranian. Întotdeauna trebuie verificat dacă victima este conștientă sau nu, dacă respiră, dacă are puls.

În general la scalp sunt multe vase de sânge și de aceea orice leziune la nivelul pielii produce sângerare. Dacă este posibil este indicat să se aplice un pansament steril pe rană și apoi să se apese ușor, realizând o anumită presiune asupra plăgii prin care să se controleze hemoragia. Prin acest procedeu se poate opri sângerarea dacă rana este mai puțin gravă sau se poate reduce pierderea de sânge și minimiza riscul de șoc dacă rana este mai gravă.

Pansamentul trebuie să fie întotdeauna steril pentru a preveni infecția și trebuie fixat prin bandaj. Foarte important este transportul victimei la spital sau chemarea ambulanței. Până la venirea medicului este necesară monitorizarea stării funcțiilor vitale ale victimei și încurajarea ei ca să se calmeze. Cu siguranță starea ei poate fi de neliniște, frică, anxietate, agitație, stupoare și confuzie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.