Primul ajutor pentru plăgile penetrante depinde de natura acestora și starea victimei. Dacă plăgile sunt escoriate, leziunile sunt simple, superficiale la nivelul pielii, cu scurgeri seroase și hemoragice (dacă epidermul este îndepărtat), produse de corpuri contondente. În astfel de cazuri hemoragia se oprește ușor cu ajutorul unui pansament steril, este necesară însă dezinfectarea plăgii pentru a preveni infecția. Vindecarea are loc în minim 7 zile, se formează o crustă și apoi aceasta cade și rămâne un nou epiderm.
Plăgile penetrante pot fi produse prin tăiere și înțepare. În primul caz, trauma este produsă de un corp tăietor (prin alunecarea lui accidental pe suprafața pielii) ca de exemplu: sticlă, cuțit, seceră, secure, topor și altele. În al doilea caz, trauma poate fi creată de un corp ce are vârful ascuțit ca de exemplu: un ac, o așchie, o sticlă, o sârmă, un cui, etc.
Astfel de plăgi predispun la infecții, abcese, inflamații purulente și se pot produce accidental la membrele superioare sau inferioare, dar și pe diferite zone ale corpului. Plăgile mușcate create de acțiunea dinților unor animale (câini turbați sau animale sălbatice) se pot infecta ușor cu bacili și bacterii. În plus apare și riscul infectării cu virusul rabiei, de aceea victima trebuie dusă de urgență la spital pentru a primi ajutor medical și a face vaccinul corespunzător.
În cazuri grave plăgile penetrante pot afecta grav organele interne din anumite cavități (toracică și abdominală) și astfel cauzează șoc, pun în pericol viața victimei, când inima, plămânii și vasele de sânge sunt afectate se poate ajunge chiar la deces. Principalele simptome ale victimei cu o plagă toracică penetrantă sunt: respirație greoaie, durere, neliniște, tuse cu sânge, rană pe piele, vene proeminente la gât, țâșnirea sângelui din rană.
Pentru a ajuta victima trebuie sunat imediat la 112 spre a asigura de urgență transportul ei la spital cu ambulanța. Între timp, victima trebuie sprijinită și ajutată să stea într-o poziție comodă, se aplică un pansament pe rană pentru a se etanșa plaga și se monitorizează funcțiile vitale: puls, respirație, nivel de reacție.
Dacă leziunea este la abdomen se verifică starea victimei (dacă este conștientă), starea plăgii, cât de gravă este și dacă a afectat organele interne din interiorul cavității (splină, ficat, intestin, rinichi), dacă există hemoragie, înflamație, vânătaie, rupturi de țesuturi. Victima se așează într-o poziție confortabilă și se cheamă ambulanța.
Dacă rana este deschisă se aplică pe ea un pansament steril, nu trebuie să bea apă deși va avea senzația de sete de la pierderea de sânge, iar dacă îi vine să vomite trebuie ajutată să se aplece și apoi să stea într-o poziție care să-i permită să respire ușor. Nu i se dă medicamente, tratamentul va fi aplicat de cadrele medicale la venirea acestora cu ambulanța.
Plăgile penetrante pot fi produse prin arme de foc și sunt deosebit de grave. De obicei orificiul de intrare a unui glonte pe corp este mai mic, iar cel de ieșire este mai mare și are marginile neregulate. De multe ori o astfel de plagă împușcată (fie ea toracică sau craniană) duce la moartea victimei. În cazul în care victima are o astfel de plagă și supraviețuiește, ea trebuie transportată de urgență la spital.
Plaga se poate infecta foarte repede, leziunea poate fi gravă soldată cu rupturi de organe, fracturi osoase, intrarea unor fragmente corpi străini în zona de profunzime a acesteia. Hemoragia și infecțiile sunt prezente, iar în plus apar și tulburări funcționale în organismul victimei. O astfel de victimă trebuie monitorizată cât timp rămâne conștientă și transportată cât mai repede la spital.
În astfel de situații este necesară intervenția chirurgicală (curățarea plăgii), tratament antiinfecțios și reanimarea sau reactivarea organismului victimei. La spital orice plagă penetrantă trebuie cel dintâi curățată și dezinfectată, aplicat un tratament cu antibiotice pentru prevenirea infecției. Uneori este nevoie de radiografie pentru a vedea exact adâncimea plăgii.
Plăgile înțepate se examinează sub anestezie și se irigă cu soluții saline. Foarte important este controlarea hemoragiilor și pansarea plăgii (folosind întotdeauna pansamente sterile). În funcție de fiecare caz în parte se lasă plaga deschisă și se aplică antibiotice sau se face sutura primară a rănii.
Cu cât se administrează mai repede antibioticele cu atât se previne mai prompt infecția. Specialiștii consideră că o plagă se înfectează în 6 ore de la producerea ei, iar antibioticele își fac efectul în primele 3 ore. În general țesuturile devitalizate nu sunt rezistente la microorganisme și de aceea se impune un astfel de tratament pentru prevenirea infecțiilor.