Măsuri de prim ajutor în caz de șoc anafilactic

0
605
Medicamente, seringă sau injector de epinefrină sau adrenalină în caz de șoc anafilactic, Foto: allergyandasthmapatientresources.com

Cum trebuie reacționat în caz de șoc anafilactic? Ce măsuri de prim ajutor se pot aplica victimei? Persoana care suferă un șoc anafilactic trebuie să fie ajutată să stea întinsă pentru a-și reveni. Ea poate avea o reacție alergică la câteva secunde/minute după ce ia contact cu un factor declanșator și poate suferi o reacție alergică.

Înțepătura unei insecte, administrarea unor antibiotice sau ingestia unor alimente poate provoca furnicături, greață, înroșirea feței, amețală, durere abdominală, respirație dificilă, slăbiciune generală, leșin și senzația de prăbușire. Și o scădere a tensiunii arteriale poate duce la astfel de simptome, victima trebuie să stea întinsă în pat, iar picioarele ei trebuie să fie ridicate pe o pernă, să fie la un nivel mai ridicat decât cel al trunchiului. Această poziție ajută la menținerea circulației sângelui, la întoarcerea lui către inimă.

Medicamente, seringă sau injector de epinefrină sau adrenalină în caz de șoc anafilactic, Foto: allergyandasthmapatientresources.com

În anumite cazuri apare dificultatea de a respira, ceea ce necesită susținerea victimei în poziția șezut, cu toracele ridicat în scopul diminuării efortului care se face în timpul respirației. Desigur acest lucru este indicat și posibil mai ales când victima nu este în starea de șoc anafilactic.

Victima este dusă de urgență la spital cu ambulanța, trebuie să stea întinsă și să primească ajutor medical, Foto: drbulentaldemir.com
Victima este dusă de urgență la spital cu ambulanța, trebuie să stea întinsă și să primească ajutor medical, Foto: drbulentaldemir.com

Persoana care suferă o astfel de traumă sau reacție alergică poate prezenta erupții cutanate, mâncărimi, ochii înlăcrimați și roșii, stare de vomă și diaree, dureri abdominale, tumefiere a feței, mânilor și picioarelor. Mâncărimile pot fi chiar intense, starea generală devine rea, de anxietate, slăbiciune, în respirația este șuierătoare. În cazuri grave este nevoie de o resuscitare a victimei, deoarece o astfel de criză poate duce la umflarea feței și a gâtului și chiar la asfixiere.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de leziune facială – Cum reacționezi corect în caz de traumatism la nivelul feței?

De asemenea, victima trebuie ajutată să își restabilească tensiunea arterială, deoarece, dacă aceasta scade prea tare se poate produce stopul cardiac. Alte semne clare ale victimei în șoc anafilactic sunt apariția pungilor sub ochi, tumefierea limbii, starea de agitație și confuzie, sentimentul de teamă și anxietate, iar uneori se poate produce stop cardio-respirator și pierderea conștienței.

Poziția corectă în caz de șoc anafilactic, este susținută în poziția șezut cu trunchiul ridicat în scopul diminuării efortului care se face în timpul respirației, Foto: med36.com
Poziția corectă în caz de șoc anafilactic când apar probleme respiratorii, victima este susținută în poziția șezut, cu trunchiul ridicat, în scopul diminuării efortului care se face în timpul respirației, Foto: med36.com

Întotdeauna trebuie verificate funcțiile vitale ale victimei, dacă aceasta nu are gătul și limba umflate și nu este în pericol de a ajunge la sufocare. Dacă se întâmplă ca reacția alergică să-i fi produs umflarea limbii există riscul ca victima să se învinețească la față și să nu mai poată respira, caz în care poate ajunge în stare de inconștiență.

Pentru a o ajuta, trebuie să se facă ceva pentru a-i elibera traheea sau calea prin care trece aerul spre plămâni. Se poate prinde limba victimei cu o batistă sau se poate folosi o lingură care se pune deasurpa limbii și se împinge spre gât, astfel încât să fie lăsat spațiu pe unde să pătrundă aerul în timpul respirației.

Victima trebuie transportată imediat la spital de aceea este indicat să se sune la ambulanță. Aceasta va primi ajutor de la cadrele medicale și va fi internată deoarece un astfel de pacient nu este bine să fie eliberat din spital imediat, el poate suferi și alte crize ale șocului anafilactic la câteva ore. Dacă este trimisă acasă există riscul de a avea reacții alergice și mai târziu, iar dacă nu primește un tratament de urgență, poate ajunge în stare de comă sau chiar muri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.