Infertilitatea la femei si barbati

0
192
Infertilitatea la femei si barbati

La nivel mondial infertilitatea, fie la femei sau la barbati incepe sa devina un fenomen social. Ritmul trepidant al vietii, instabilitatea economica determina ca principalul motiv pentru infertilitate sa fie stresul cotidian. Daca in trecut principalul motiv pentru infertilitate erau diverse afectiuni sau malformatii, in prezent stresul este principalul inamic a sanatatii, inclusiv al fertilitatii.

Infertilitatea se manifesta atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor. Infertilitatea reprezinta incapacitatea de a procreea din cauza unor afectiuni localizate la nivelul organelor implicate in procesul de reproducere, inclusiv la nivelul spermei.

Avand in vedere ca sterilitatea se poate manifesta atat la nivelul barbatilor, dar si la nivelul femeilor, vom trata problema separat, pentru fiecare in parte.

Infertilitatea la femei reprezinta absenta sarcinii dupa cel putin un an de zile, in care femeia a intretinut raporturi sexuale regulate si neprotejate. Cele mai frecvente motive pentru care femeia poate fi sterila au directa legatura fie cu ovulatia, fie cu trompele uterine.

A. Infertilitatea de origine ovulatorie este determinata de:

  • Absenta ovulatiei.
  • Ovulatie defectuoasa manifestata prin tulburari ale menstruatiei, cicluri fie prea lungi, fie prea scurte sau neregulate.

Cauzele infertilitatii ovulatorii este determinata de:

  • Dereglari la nivelul secretiei hormonului secretat de hipofiza, hormon care determina activitatea ovarelor: hormonul luteinizant, hormonul foliculostimulant si prolactina. Dereglarea secretiei normale al acestor hormoni este determinata de stres, alimentatie deficitara, tumoare hipofizara sau datorita efectelor unor medicamente sau diverse interventii medicale, precum radioterapii, chimioterapie, etc.
  • Anomalii localizate la nivelul ovarelor: ovarele polichistice sau prezenta la nivelul ovarelor de mici chisturi,etc.
  • Diverse boli sau tulburari in functionarea corecta a glandelor suprarenale, a tiroidei, etc.
  • Diverse boli genetice care afecteaza in mod direct ovarele sau secretia diversilor hormoni, etc. De exemplu Sindromul Turner reprezinta absenta unui cromozon sexual, fapt ce determina sterilitatea femeii, etc.

Tratarea infertilitatii atunci cand exista sanse reale consta in diverse tratamente administrate in functie de factorul care a determinat infertilitatea. Tratamentul poate consta in:

  • Psihoterapie combinata cu o reeducare a pacientului, in sensul de a-si schimba stilul de viata si de a elimina stresul, un regim alimentar nesanatos. Acest tratament se recomanda doar in cazul in care lipsa ovulatiei este determinata de stres sau anorexie mentala.
  • Administrarea de medicamente pentru stimularea activitatii ovarelor, precum si a secretiei hormonale.
  • Administrarea de medicamente pentru tratarea bolilor care genereaza infertilitatea. De exemplu in cazul ovarelor polichistice. Sau se vor administra medicamente pentru oprirea secretiei de prolactina in cazul in care avem de a face cu o tumoare care secreta prolactina. Exista cazuri in care se poate impune ablatia.

Atentie, exista cazuri in care infertilitatea este incurabila. In acest caz este bine sa nu va faceti iluzii desarte.

Citește și:  Acidul glutamic, un important neurotransmițător la nivelul creierului – Aplicații și beneficii

infertilitate

B. Infertilitatea de origine tubara (trompelor uterine) este determinata de diverse probleme care obstructioneaza ascensiunea spermatozoidului spre ovul. Cauzele care genereaza aceasta situatie sunt:

  • Obstructia trompelor.
  • Aderente sau mai exact prezenta unui tesut cicatriceal care se interpune intre ovare si trompele uterine.
  • Malformatii congenitale.

Tratarea cauzelor care genereaza infertilitatea tubara consta fie in interventia chirurgicala celioscopica sau medicamentoasa. Scopul tratamentului este de a creste permeabilitatea trompelor pentru a permite pavilioanelor trompelor sa capteze ovarele.

C. Infertilitatea de origine uterina apare ca urmare a diverselor afectiuni ale uterului sau chiar al unei malformatii al uterului. Rezultatul este obstructionarea ascensiunii spermatozoizilor spre trompe, nepermitand implantarea acestora, sau mai grav impiedicand dezvoltarea celulei zigot si declansarea unui avort spontan.

Pentru eliminarea infertilitatii de origine uterina trebuie inlaturata cauza care a declansat-o, respectiv tratarea medicamentoasa sau chirurgicala al infectiilor genitale.

D. Infertilitatea de origine cervicala este declansata de producerea anormala a glerei cervicale, fapt ce va determina obstructionarea ascensiunii spermatozoizilor din vagin inspre uter. Cauzele care declanseaza acest fapt pot fi: malformatii, inflamatia colului uterin, interventii chirurgicale pentru declansarea avortului, producerea unei glere cervicale prea acide sau anticorpi impotriva spermatozoizilor.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice si spalaturi vaginale. Insa cel mai probabil astfel de infertilitate nu poate fi tratata, recomandandu-se inseminarea.

E. Infertilitatea de origine vulvo-vaginala poate fi tratata fie prin interventie chirurgicala (malformatii) sau sexoterapie sau psihoterapie pentru vaginism.

Vom trata in continuare infertilitatea masculina care are o cauzalitate foarte variata, fie determinata de malformatii congenitale, disfunctii testiculara, diverse tratamente sau medicamente, etc.

Infertilitatea masculina se manifesta prin absenta completa a spermatozoizilor, diminuarea numarului de spermatozoizi, scaderea mobilitatii spermatozoizilor, etc. Toate aceste tulburari pot fi depistate printr-o spermograma.

Cauzele infertilitatii masculine sunt:

  • Anomalii cromozomiale care pot genera testicule care sa aiba o dimensiune redusa.
  • Lipsa celulelor care determina formarea spermatozoizilor.
  • Criptorhidie sau necoborarea la nastere a unui testicul in scrot.
  • Diverse afectiuni infectioase printre care oreionul.
  • Traumatisme directe, rasucirea cordonului care sustine testiculul.
  • Prezenta unei tumori.
  • Dilatarea venelor cordonului spermatic.
  • Chimioterapie, radioterapie sau expunerea la anumite produse chimice sau expunerea la temperaturi ridicate.
  • Obstructionarea cailor seminale.
  • Anomalii la nivelul glandelor anexe.
  • Tulburari de erectie sau de ejaculare.
  • Cauze imunologice.

Tratarea infertilitatii masculine presupune tratarea cauzei care afecteaza calitatea spermei. Binenteles ca sunt situatii in care infertilitatea este ireversibila si nici un tratament nu va avea efect.

In cazul in care infertilitatea este ireversibila visul cuplului de a avea un copil nu este spulberat. Exista milioane de copii orfani in lume care si-ar dori un camin si cui sa-i spuna „mama” sau „tata”. Chiar daca procedurile sunt anevoiase important este sa priviti spre rezultatul final. Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.