Măsuri de prim ajutor în caz de traumatisme craniene – Tu știi ce trebuie să faci?

0
1262
Măsuri de prim ajutor în caz de traumatisme craniene – Tu știi ce trebuie să faci

O rană la cap poate fi gravă dacă ținem cont de fluxul de sânge care se produce în interiorul craniului și presiunea mare ce se exercită asupra țesutului cerebral. În urma unui accident soldat cu un traumatism cranian, victima își poate pierde conștiența și poate avea leziuni destul de severe. O rană la cap poate duce la compresia creierului, comoție cerebrală, sângerare în craniu și altele.

Deși uneori nu apar leziuni vizibile și nu curge sânge este posibil ca hemoragia intracraniană să fie produsă. Principalele simptome pe care le prezintă o victimă cu traumatism cerebral sunt: stare de somnolență, amețeală, stupoare, anxietate, dureri de cap destul de intense, pierderi de memorie, stare de confuzie, greață și vărsături, pierderea echilibrului, necesitatea de a sta jos, tulburări de vedere, senzație de slăbiciune în membrele superioare și inferioare, dificultatea de a comunica, de a lega câteva cuvinte, dezinteres pentru ce se întâmplă în jur, echimoze, plâns.

În cazuri severe apar probleme de respirație, pierderea echilibrului și a conștiinței. În urma traumatismului și leziunii create la cap se poate produce fractură craniană, leziuni ale cefei, ale coloanei vertebrale, de aceea este indicat să fie sunat cât mai repede la 112, pentru a chema ambulanța și victima să fie transportată la spital.

În cazul în care victima este conștientă trebuie ajutată să se așeze cât mai confortabil și să i se aplice o compresă cu apă rece la cap. Dacă are simptomele de mai sus, o parte dintre ele care indică că starea sa de sănătate s-a deteriorat destul de mult, este recomandat să fie văzută de un medic pentru a primi tratament corespunzător.

În general, astfel de semne pot fi de greață și vărsături, somnolență, amețeli, dureri intense de cap, toate indică destul de clar faptul că victima a avut un traumatism cranian destul de grav pentru a fi dusă la spital. Un lucru important este ca victima să nu bea apă în exces pentru că supraîncărcarea cu lichide îi poate mări edemul cerebral.

Citește și:  Venele în pânză de paianjen, simptome ale unei boli sau problemă cosmetică?

Dacă victima are o rană la cap ce sângerează, iar în plus din nas sau din ureche i se scurge un lichid limpede cu sânge, cu siguranță traumatismul cranian este grav. Ea poate avea hipotensiune sau hipertensiune, vomă explozivă, pupilele dilatate, dacă edemul cerebral este ireversibil pupilele devin fixe. De asemenea dispneea, slăbirea forței musculare, paraliziile și convulsiile sunt alte semne că starea victimei este gravă.

Bucățile de piele care s-au detașat de pe rană se pun pe aceasta, apoi se aplică un pansament steril și o ușoară presiune peste acesta cu ajutorul palmei și astfel se încearcă controlarea și oprirea hemoragiei. În cele din urmă se fixează pansamentul cu un bandaj pentru ca acesta să stea bine atașat de rană.

Victima trebuie ajutată să stea în poziție confortabilă, pe spate, sub cap trebuie să aibă o haină (în loc de pătură cum ar fi indicat) pentru susținerea acestuia. Se sună la 112, se cheamă salvarea și până la sosirea cadrelor medicale se monitorizează victima, se urmărește starea de conștiență și de orientare, dacă respiră și are puls, cum are tensiunea arterială și temperatura corpului.

În timpul transportului victimei la spital se supraveghează cu atenție starea acesteia (respirația, culoarea tegumentelor și mucoaselor) deoarece anumite mișcări ale sale mai ales dacă sunt bruște pot mări sângerarea craniană. Poziția victimei va fi în funcție de leziunea de la cap, de locul unde s-a produs aceasta și apare trauma.

Uneori este necesar administrarea de oxigen deoarece leziunea cerebrală poate produce tulburări de respirație și chiar insuficiență respiratorie. La spital se fac intervenții chirurgicale de urgență, investigații de angiografie, examen radiologic și altele. Se respectă regulile de asepsie și se administrează antibiotice deoarece astfel se previn complicațiile de natură înfecțioasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.