Medicina naturistă – Florile de tei întineresc corpul și oferă frumusețe tenului

0
1002

În lunile iunie-iulie, aerul este plin de arome uimitoare de la florile de tei. Vara este imposibil să nu observi florile aurii ale teiului, polenizate de albine. Proprietățile medicinale benefice ale teiului sunt cunoscute de mult timp; extractul din florile acestui arbore este folosit și în medicina convențională. Florile de tei au o aromă plăcută și proprietăți cosmetice deosebite, sunt folosite la fabricarea cremelor și parfumurilor. Există diferite preparate din flori de tei – tincturi, ceaiuri, decocturi – cu efect vindecător asupra sănătății umane. Află în acest articol beneficiile teiului pentru frumusețe.

Navigare rapidă în articol:

  1. Tratament contra acneei cu infuzie din flori de tei
  2. Uleiul din flori de tei
  3. Băile din flori de tei
  4. Tratament pentru frumusețe

1. Tratament contra acneei cu infuzie din flori de tei

Fitocomplexul din flori de tei este calmant, decongestionant, antispasmodic. Ajută în cazuri de insomnie, nervozitate, anxietate, dureri de cap, dureri reumatice, tulburări intestinale și gastrice, palpitații și alte suferințe.

Ceaiul de tei are o aromă plăcută, culoarea aurie, gust bun și proprietăți vindecătoare (antiseptice, calmante, diaforetice, antiinflamatorii). Ceaiul din flori de tei este un remediu eficient pentru răceală și are capacitatea de a elimina excesul de săruri din organism prin transpirație.

Florile de tei conțin elemente active benefice:

  • Substanțe flavonoide cu proprietăți antiinflamatorii, antialergice, antioxidante; aceste substanțe stimulează procesele de regenerare celulară
  • Ulei esențial cu aromă plăcută și efect calmant asupra sistemului nervos
  • Ulei volatil cu efect antispastic
  • Tanini cu acțiunea bactericidă.

Pentru ameliorarea acneei sunt eficiente și metodele populare pe bază de plante medicinale, precum sunt urzicile, florile de tei, mușețelul. Aceste plante se folosesc în băi de aburi pentru ten, ori sub formă de infuzie pentru clătirea fetei. Datorită proprietăților acestor plantelor, infuzia preparată ajută în cazuri de afecțiuni ale feței, mai ales în cazul acneei. Are efect bun asupra tenului, facilitează curățarea porilor, previne inflamarea acestora și dezvoltarea acneei.

Frunzele proaspete de tei pot fi aplicate local pe piele, au efect bun în tratamentul rănilor și dermatitei.

2. Uleiul din flori de tei

Uleiul esențial din flori de tei are o aromă delicată, dulce și plăcută, este apreciat pentru proprietățile sale calmante și relaxante asupra sistemului circulator și asupra sistemul nervos. Vara, chiar și o simplă plimbare pe o alee, sub frunzișul teilor înfloriți, vă poate îmbunătăți starea de spirit. Aceasta este perioada când teii înfloresc – iunie și iulie – când puteți profita de parfumul lor, atât de plăcut.

Uleiul esențial din flori de tei are următoarele proprietăți:

  • Calmează, relaxează, combate stările de insomnie
  • Ajută în gestionarea depresiei
  • Elimină energiile negative și încurajează claritatea mentală
  • Are efect benefic în calmarea stărilor de isterie
  • Poate ameliora simptomele unor afecțiuni ale stomacului cauzate de stres
  • Calmează stările de nervi
  • Destinde pielea și ameliorează inflamațiile cutanate
  • Oferă un aspect frumos tenului
  • Menține elasticitatea tenului
  • Previne oxidarea sebumului și previne apariția iritațiilor
  • Reduce inflamațiile scalpului
  • Combate stresul
  • Reduce hipertensiunea arterială
  • Are proprietăți expectorante
  • Calmează emoțiile puternice
  • Are efect bun asupra imunității organismului
  • Previn îmbătrânirea prematură a pielii, are efect antirid.
Citește și:  Motive temeinice pentru a mânca spanac – Beneficii pentru sănătate

Uleiul esențial de tei se folosește și în amestec cu uleiuri vegetale. Este utilizat ca ulei de masaj, în creme, loțiuni fluide, produse pentru îngrijirea pielii, cu efect antiinflamator, calmant și relaxant.

Florile de tei ajută la reducerea inflamațiilor, congestiilor cutanate, purificarea tenului, diminuarea pruritului pielii.

Cremă parfumată din flori de tei

Se amestecă o jumătate de linguriță de unt de shea cu 5 picături ulei esențial din flori de tei și se obține o cremă delicată și parfumată. Se aplică câte un pic la gât, în spatele urechii. Parfumul ei este minunat.

Parfumează camera

Folosește un aromatizator de cameră, în care pui un amestec de câteva picături de ulei de vanilie, ulei de portocală roșie și ulei de flori de tei.

Cum prepari ulei de flori de tei acasă?

În medicina populară se folosește un ulei din flori de tei realizat acasă, folosind și ulei de măsline. Se adaugă 10 g flori de tei la 100 g ulei de măsline și se lasă la macerat timp de 10 zile, amestecând zilnic. După această perioadă, uleiul se strecoară și se păstrează într-un borcan din sticlă, închis ermetic, într-un loc răcoros. Acest ulei este folosit pentru a calma și decongestiona pielea iritată, care este afectată de arsuri solare.

Uleiul din flori de tei este eficient și în tratamentul eczemelor pielii.

3. Băile din flori de tei

Băile din flori de tei sunt relaxante și calmante asupra psihicului, au efet bun și asupra sistemului cardiovascular. Se infuzează 300 g flori de tei la 5 litri de apă, se lasă timp de 15 minute, apoi se strecoară și se toarnă infuzia în apa de baie.

4. Tratament pentru frumusețe

Dacă vrei să fii mai suplă și mai frumoasă, îți recomandăm un program special pentru a pierde în greutate, pe bază de flori de tei. Este vorba despre ceaiuri aromate realizate din apă, flori de tei, vâsc, miere și lămâie.

Se face un ceai din flori de tei și un ceai din flori vâsc. La ambele ceaiuri se adaugă miere și lămâie. În primele 2 zile se procedează astfel:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.