Menopauza la bărbați – Află cum se manifestă boala în cazul bărbaților și ce trebuie de făcut

0
295
Andropauza, Foto: 2.fiu.edu

Menopauza la bărbați este numită și ,,criza vârstei de mijloc”. Despre femei se știe ce înseamnă faptul că sunt la menopauză, se confruntă cu stări proaste, cu bufeuri, transpirații, schimbări de dispoziție, scăderea interesului sexual. La bărbați este vorba despre anumite schimbări hormonale dar și în plan fizic, care apar la vârsta mijlocie. Termenul este de andropauză, cel de menopauză este oarecum greu de acceptat de barbați, chiar deranjant.

Andropauza, Foto: 2.fiu.edu

La barbați după vârsta de mijloc poate să apară o scădere a dorinței sexuale, o accentuare a depresiei și apariția anxietății. Potrivit specialiștilor în domeniul medical, nivelul de testosteron începe să scadă la bărbații cu vârsta peste 40 de ani. De asemenea dorința lor sexuală începe să scadă, iar riscul de boli de inimă crește.

Simptomele andropauzei apar din cauza scăderii nivelului de hormoni sexuali. Din nefericire, astfel de schimbări și stări neplăcute pe care le suferă bărbații la vârsta de mijloc nu pot fi evitate, ele afectează în mod diferit fiecare persoană și pot fi ameliorate dacă se urmează sfaturile unui medic specialist. Dacă nu se ia nicio măsură, nu se face niciun tratament cu testosteron se pot declanșa stări foarte proaste, de depresie, iritabilitate, uneori apar chiar dizabilități fizice și mentale. Schimbările datorate deficitului hormonal pot evolua treptat și de regulă nu sunt luate în seamă de respectiva persoană, sau nu sunt cunoscute cauzele reale ale acestora.

Citește și:  Cele mai interesante modele de ochelari de soare pentru barbati in 2014

Bărbații cu cât înaintează în vârsta pot suferi modificări hormonale, acest lucru este inevitabil. De asemenea ei pot face cancer de prostată, de aceea este recomandat să facă testul de antigen specific al prostatei (așa numitul PSA) prin care se pot descoperi semne ale acestei forme de cancer. Medicul va verifica și nivelul de DHEA, nivelul de hormoni sexuali masculini, iar în funcție de rezultate se va stabili un tratament adecvat.

La bărbați simptomele unui deficit hormonal sunt numeroase, pot să apară bufeuri, insomnia, transpirații, stări de nervozitate, de iritabilitate, oboseală accentuată, depresie, pierderea motivației, slăbiciune generală sau scăderea energiei fizice, deficit de memorie sau de a memora pe termen scurt, scăderea stimei de sine, reducerea tonusului muscular, scăderea dorinței sexuale, ejaculare slabă sau cu volum redus, placere sexuală diminuantă la orgasm, pierderea părului de pe corp, acumularea de țesut adipos în zona abdominală, risc mare de osteoporoză, disfuncții sexuale, disfuncții cognitive, diminuarea numărului de globule roșii, stări de anxietate și tristețe.

Pentru diagnostic se determină nivelul de tostesteron din sânge. Dacă nivelul de hormoni este scăzut înseamnă că andropauza s-a instalat. Pentru tratament se recomandă suplimente de testosteron și controale regulate, destul de dese la medic, chiar o data pe lună în primul an. De asemenea este indicat testul de prostată și analizele de sânge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.