Infectia fungica a unghiei – Simptome si metode de tratament

0
2706
Infectia fungica a unghiei - Simptome si metode de tratament

Infectia fungica a unghiei este una din cauzele care determina de cele mai multe ori boli mai mult sau mai putin grave la nivelul unghiilor. Conform specialistilor cam 50% din bolile unghiilor sunt datorate unor asemenea infectii fungice.

Simptomele care arata clar prezenta unei anumite infectii fungice a unghiei sunt: schimbarea culorii naturale a unghiei, aspect neagreabil al unghiei, cu marginile neregulate, ingrosarea suprafetei unghiei, tumefierea sau fragilitatea acesteia, detorsionarea unghiei sau dezlipirea ei de patul unghial, senzatia de disconfort si durere la nivelul unghiei.

Astfel de infectii apar mai ales la copiii la care unghiile se regenereaza, sau la persoanele care sufera anumite traumatisme la nivelul unghiilor sau degetelor, la cei care isi expun mult timp degetele la anumite susbtante chimice, detergenti sau apa, la pacientii care sufera de tumori canceroase, boli circulatorii sau diabet zaharat. Infectiile apar mai ales la persoanele in varsta care au peste 60 de ani.

Statisticile arata ca cei mai multi pacienti sunt barbati, acestia se imbolnavesc mai frecvent decat femeile. Persoanele care poarta mai des cizme la lucru sau care au picioarele calde si transpirate in interiorul incaltamintei pot dezvolta astfel de infectii. Cel mai usor o infectie fungica a unghiei poate fi luata daca se merge in picioarele goale prin anumite locuri publice unde este posibil acest lucru – piscine, camere de hotel, sali de gimnastica, etc.

Metode de tratament pentru infectia fungica a unghiei

De regula o persoana care observa anumite schimbari la nivelul unghiei, un aspect anormal sau simte durere trebuie sa apeleze la ajutorul unui medic, in vedrea stabilirii unui tratament corespunzator astfel incat sa se obtina vindecarea rapida si sa nu se ajunga la complicatii nedorite.

Infectia fungica a unghiei

Medicul va prescrie anumite medicamente ce sunt adecvate combaterii respectivei infectii si astfel pot da rezultate vizibile de vindecare in doar cateva zile. Daca apar leziuni pe suprafata unghiei, cadrele medicale pot folosi instrumente moderne pentru rezolvarea acestora. Astfel de instrumente se aleg in functie de tipul leziunii, de cat de grava este aceasta si cat de tare este distrusa unghia. Uneori tratamenul unor infectii dureaza foarte mult, chiar mai mult de 3 luni. Pentru a se obtine rezultate cat mai rapide se administreaza medicamente de combatere a agentului patogen, dar si medicamente speciale care faciliteaza cresterea unghiei.

Citește și:  Înlătură constipația cu suc de fructe și migdale

Deseori ciuperca care cauzeaza astfel de infectii la nivelul unghiei actioneaza si asupra sistemului imunitar, slabind rezistenta organismului. Pentru a rezolva aceasta problema medicul recomanda o dieta adecvata bogata in minerale si vitamine (suplimente alimentare sau complex de vitamine).

Medicul poate prescrie si medicamente orale antifungice care ajuta la vindecare insa nu sunt recomandate la pacientii cu probleme hepatice sau care sufera de insuficienta cardiaca. Tratamentul cu astfel de medicamente contra infectiilor poate dura o perioada de 2-4 luni.

In cazul in care doar o unghie este infectata si se foloseste un foarfece pentru taierea ei la distanta adecvata de zona ingrosata nu mai trebuie utilizat si la taierea altei unghii fara a fi dezinfectat cu alcool medicinal deoarece ar putea transmite infectia si la aceasta. Acelasi lucru este valabil si pentru pila de unghii sau alte ustensile de manichiura si pedichiura.

Pentru prevenirea infectiei fungice a unghiei trebuie sa se evite mersul descult in locuri publice (unde ar exista posibile surse de infectie), sa se poarte incaltaminte confortabila (care nu strange picioarele si nu provoaca senzatie de caldura si transpiratie excesiva la picioare). De asemenea picioarele trebuie spalate in fiecare zi, sterse cu un prosop curat si moale care nu trebuie folosit si de alte persoane. Sosetele trebuie schimbate zilnic, la fel si pantofii nu trebuie purtati in fiecare zi, trebuie schimbati pentru a se putea aerisi intre timp si usca. Adidasii sau alti pantofi sport trebuie spalati la anumite perioade de timp.

Exista si cateva metode de ingrijire a picioarelor si prevenire a infectiilor. Dintre acestea fac parte: in fiecare zi picioarele se spala cu apa calduta si se sterg foarte bine cu un prosop moale si intre degetele de la picoare spre a nu se pastra umezeala si a promova mucegaiul; baile calde cu decocot de plante medicinale ajuta la pastrarea unghiilor si picioarelor sanatoase (cel mai indicat este musetelul), masajul la picioare, la degete, unghii si calcai este foarte eficient in mentinerea sanatatii picioarelor (se pot folosi creme care contin vitamina A si E).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.