În orice cuplu activ sexual, în care partenerii nu își doresc o sarcină, trebuie să se folosească o metodă de contracepție. Pentru aceasta se poate apela la planningul familiar cu ajutorul căruia se alege metoda de contracepție potrivită și convenabilă.
Tinerii necăsătoriți pot folosi prezervativul care oferă o bună protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. În plus, aceștia neavând o viață sexuală intensă, ci doar ocazională, pot considera prezervativul ca fiind o metodă eficientă, ușor de procurat și convenabilă. Prezervativul masculin este din latex și are rolul de a acoperi penisul erect și de a ține sperma ejaculată în vârful de la capătul închis. Dezavantajul folosirii prezervativului este că scade nivelul senzațiilor în timpul actului sexual la ambii parteneri și întrerup spontaneitatea. Dacă se rupe, prezervativul nu va mai menține sperma ejaculată în ,,căciuliță” și astfel aceasta se va scurge în vagin.
Femeile pot alege un mijloc de contracepție care să le protejeze împotriva cancerului de col uterin. Este vorba despre spermicide și diafragmă. Acestea se introduc înainte de a avea contact sexual. Spermicidele au forme diverse, pot fi de tipul cremelor, spumelor, gelurilor, se introduc cu ajutorul unui aplicator. Nu sunt întotdeauna eficiente, de aceea trebuie să fie folosite cu o diafragmă. Avantajul este că spermicidele lubrifiază suplimentar vaginul și nu modifică balanța hormonală. Spermicidele pot întrerupe actul sexual deoarece trebuie introduse în vagin.
Diafragma poate fi ineficientă dacă nu este inserată corect astfel încât sâ asigure protecția cervixului, dacă este păstrată într-un loc cald și umed, dacă inelul nu este bine strâns, dacă cauciucul ei este deteriorat.
Pilulele contraceptive constituie un alt tip de contracepție, ele trebuie administrate în fiecare lună, regulat. Astfel de pilule conțin progesteroni sintetici, estrogeni, pot alterna balanța hormonală naturală a organismului. Există mai multe tipuri de pilule și anume: pilule pentru 28 de zile, pilule trifazice, bifazice, mini-pilule. La începutul folosirii pilulelor contraceptive menstrele sunt neregulate, apoi acestea se produc la intervale normale.
Dezavantajul folosirii pilulelor este că acestea pot afecta circulația sangvină și astfel crește riscul de cheaguri de sânge în vene și artere. Alte efecte nedorite ale pilulelor sunt riscul de hipertensiune arterială, stări de greață, depresie, retenție de lichide, amețeli. Pentru a lua astfel de anticoncepționale trebuie mers la un medic specialist care în urma unui examen amănunțit va prescrie contraceptivul oral potrivit.
Inelul intravaginal nu constituie un risc pentru ficat dar trebuie schimbat în fiecare lună.
Hormonii sunt și ei un mijloc de contracepție, ajută la blocarea eliberării ovulului în fiecare lună. În plus are loc formarea unei bariere în uter în fața spermatozoizilor prin îngroșarea secreției colului uterin.
Cuplurile care au deja copii și nu își mai doresc pot folosi metodele de contracepție chirurgicale. Dintre acestea face parte vasectomia, care reprezintă legarea vaselor de conducere a spermei. Prin vasectomie se fac două mici incizii laterale la scrot și astfel se ajunge la vanele deferente. Acestea sunt legate în două locuri fiecare, pentru ca sperma să nu mai ajungă la nivelul uretrei. Apoi se reintroduce vasul deferent în scrot și se închid inciziile. Operația durează 20 de minute, se face cu anestezie locală, poate crea un anumit disconfort câteva zile și este ireversibilă.
La femei se pot secționa trompele uterine și lega prin intervenția chirurgicală. Acesta procedeu este foarte eficient, nu are efecte adverse în timp și este ireversibil. Cei care doresc să aibă copii mai târziu trebuie să aleagă altă metodă contraceptivă.
Steriletul este introdus în cavitatea uterină și constituie o metodă de contracepție. Steriletul poate fi lăsat în cavitatea uterină o anumită perioadă de timp, poate avea o anumită formă și dimensiune. Dezavantajul folosirii steriletului este că poate creea o senzație neplăcută în timpul introducerii lui, în perioada de început, apoi intervine obișnuința.
Uneori pot să apară sângerări timp de câteva zile din cauza introducerii steriletului. Alte simptome nedorite sunt disconfortul în timpul actului sexual, scurgerile vaginale, durerile în zona lombară, dureri în perioada menstruației, tulburări ale sângerării menstruale.