Această afecțiune constă în inflamarea acută a amigdalelor și a țesutului limfatic din jurul lor (regiunea palatului moale, planșeul bucal) și se manifestă prin dificultăți la deglutiție. Boala poate fi amigdalită sau angină roșie ori eritematoasă, ele fiind roșii și faringele de asemenea roșu. Amigdalita sau angina albă poate fi la rândul ei pseudomembranoasă, ulcero-membranoasă, ulcero-necriptică.
Amigdalita este produsă de bacterii, virusuri, de streptococ, aceeași bacterie care provoacă și faringita streptococică. Virusurile care produc guturaiul sau gripa pot cauza uneori și amigdalita. Simptomele în cazul acestei boli sunt: febră mare cu frisoane, dureri și roșu în gât, cefalee.
Tratamentul în cazul amigdalitei constă în primul rând în repaus la pat, repaus alimentar, lichide multe, ceaiuri la temperatura camerei, masaj reflexogen la membre, presopunctură prin tonifiere pe marginile scobiturii osului stern, o gargară cu apă sărată poate să amelioreze durerile de gât. Înghețata ori iaurtul înghețat calmează durerile în gât în special după amigdalectomie.
Important este să se efectueze exerciții de respirație cu ajutorul unor sunete: eeee, oooo, iiii. Tratamentul homeopat constă în administrarea pe cale orală a unor medicamente Belladonna, Hepar sulphuris, Mercurius virus și Baryta carbonica sau Calcarea carbonica pentru amigdale mărite în volum. În cazuri severe ale bolii medicii recomandă intervenția chirurgicală.
Terapeuții recomandă: gargara cu apă și suc de lămâie, cu infuzie de gălbenele, infuzie de patlagină, infuzie de lumânărică cu nalbă mare; decoct făcut din gutui și scoarță de stejar; cataplasme cu argilă sau cu semințe de in fierte ori făină de bob fiartă în lapte; cataplame cu ceapă coaptă; băi fierbinți la picioare cu apă cu sare, gargara cu infuzie făcută din salvie sau din țintaură în mod alternativ; infuzia din 30 g salvie, 30 g potbal, 30 g patlagină; 40 g coada-calului, 40 g sunătoare, din tot acest amestec 20 g deci o linguriță se pune în 250 ml apă fiartă la infuzat timp de 2 min, apoi se servesc 2-3 căni de ceai pe zi.
Eu am ajuns cu baiatul meu la dna dr. Zamfir de la Grigore Alexandrescu. Este un medic extraordinar. Isi gaseste timp pentru toti copilasii, este blanda si rabdatoare, lucreaza ireprosabil. O recomand fara ezitare.