Mituri despre steroizi – Efectele steroizilor asupra sănătății oamenilor

0
617
Steroizi, mituri, beneficii pentru organism și efecte secundare, Foto: careerclover.com

Steroizii anabolizați sunt hormoni sintetici sau reproduceri sintetice ai testosteronului care ajută organismul să producă țesut muscular. Există mituri cu privire la funcția lor în organism dar și în legătură cu efectele lor secundare. Astfel de steroizi sunt folosiți în medicină pentru tratamentul unor afecțiuni însă dopajul la sportivii care participă la competiții naționale și internaționale este monitorizat și ilegal. De multe ori se fac analize de urină pentru depistarea consumului de aditivi nutriționali ergogeni. Astfel de substanțe îmbunătățesc performanțele sportive și de aceea sunt utilizate de cei care practică anumite sporturi. Deși toate promit multe avantaje pentru corp, în realitate, doar puține produse de acest gen sunt eficiente. Atenție la ce fel de steroizi cumpărați, multe din produsele care se vând sunt falsuri și nu conțin ingredientele identice cu cele din produsele originale. Cei care practică culturismul sunt interesați să ia astfel de hormoni de creștere pentru a-și mări masa musculară.

Steroizi, mituri, beneficii pentru organism și efecte secundare, Foto: careerclover.com

În medicină astfel de steroizi androgeni și anabolizați sunt folosiți pentru înlocuirea hormonului masculin, a testosteronului și pentru creșterea dorinței sexuale mai ales la persoanele trecute de 50 de ani care încep să aibă tulburări sexuale. De asemenea astfel de substanțe au efect de stimulare a creșterii la copii (se administrează la cei cu deficiențe de creștere), sunt folosite în tratamentul pacienților care suferă de SIDA, de atrofie musculară, de anumite tumori cancerigene, de anemie hipoplasmatică, traume și arsuri grave ale pielii datorate unor accidente, pentru dezvoltarea pubertății la băieți.

Steroizii îmbunătățesc performanțele sportive și sunt folosiți de cei care doresc o creștere a masei musculare, dar au și efecte secundare. Dacă se iau în exces pot înhiba propria secreție de hormon masculin din organism, de testosteron, ceea ce nu este bine pentru sănătate. Cei care suferă de acnee sau sunt predispuși la această afecțiune și iau steroizi își pot agrava simptomele ei. De asemenea, steroizii pot induce o stare de nervozitate, depresie și de agresiune crescută, dezvoltarea țesutului mamar la bărbați, tulburarea metabolismului lipidic, reducerea colesterolului bun și creșterea colesterolului rău din sânge, dezvoltarea afecțiunilor hepatice și renale, scăderea libidoului, mărirea prostatei, deteriorarea sistemului cardiovascular, apariția calviției, a bolilor mintale și creșterea riscului de sterilitate.

Citește și:  Savureaza cocktailuri de vara
Steroizii produc căderea părului, Foto: anabolic-shop.eu
Steroizii produc căderea părului, Foto: anabolic-shop.eu

Steroizii nu trebuie luați prea mult timp deoarece pot duce la apariția unor afecțiuni grave, chiar la cancer. Indicat ar fi ca aceste produse să fie administrate după ce s-a consultat în prealabil un specialist. Steroizii modifică aspectul fizic deoarece au efecte hormonale intense. Astfel, prin administrarea lor crește masa musculară însă din păcate începe să cadă părul, apare calviția.

Steroizii pot accentua apariția acneei pe spate, față și gât, Foto: leanmuscleproject.com
Steroizii pot accentua apariția acneei pe spate, față și gât, Foto: leanmuscleproject.com

De asemenea dezavantajul hormonului de creștere este că nu mărește doar grupele musculare dorite ci și altele, astfel apare o modificare a capului, a formei acestuia și a maxilarului (creșterea spațiului dintre dinți). În plus se dezvoltă o afecțiune foarte neplăcută – acneea – pe față, spate și gât.

Tensiunea oculară
Tensiunea oculară

Alte efecte secundare sunt starea de apatie, creșterea tensiunii oculare, hipertensiunea arterială, anomalii sangvine, apariția durerilor de cap, a stărilor de depresie, oboseală, proasta dispoziție. Treptat, prin administrarea de steroizi se ajunge la o dependență fizică și psihică, ceea ce este periculos pentru sănătatea organismului. Specialiștii în domeniul medical spun despre steroizi că pot mări rigiditatea arterelor, hipertensiunea arterială, colesterolul rău în sânge, iar astfel riscul de accident vascular și atac de cord crește. Cancerul de prostată poate să apară la astfel de persoane deoarece prostata crește în volum din cauza steroizilor. Alte organe afectate de steroizii consumați în exces sunt ficatul, rinichii, stomacul și glanda tiroidă.

Hipertensiunea arterială, Foto: theworkingparent.com
Hipertensiunea arterială, Foto: theworkingparent.com

Sportivii au nevoie de o alimentație echilibrată care să conțină alimente integrale, vegetale de calitate care să asigure nevoile organismului. Nu trebuie să exagereze cu consumul de carbohidrați, proteine și grăsimi. Pot alege carbohidrații simpli care le oferă energie și îi ajută la refacerea organismului după efortul depus în timpul antrenamentului.

Suplimente pentru îmbunătățirea performanței sportive, Foto: brunchnews.com
Suplimente pentru îmbunătățirea performanței sportive, Foto: brunchnews.com

Hidratarea corpului este importantă. Se recomandă consumul a 250 ml lichid la fiecare 25 minute de antrenament. După finalizarea antrenamentului se beau 2 căni de apă la 500 g greutate corporală pierdută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.