Implantul cu hormoni – o metoda contraceptiva

0
623
Implantul cu hormoni - o metoda contraceptiva

Pentru foarte multe femei care cauta o forma de contraceptie, multitudinea de posibilitati pe care le ofera medicina moderna ar putea induce un oarecare grad de confuzie. Metodele de prevenire a sarcinilor nedorite au evoluat imens in ultimii 40 de ani, in momentul de fata existand diverse optiuni, in functie de nevoile fiecareia.

Implantul cu hormoni reprezinta un dispozitiv de mici dimensiuni, care este inserat subcutanat si care poate fi folosit ca metoda de contraceptie sau ca metoda de substitutie hormonala (eficienta in tratarea unor afectiuni, precum osteoporoza, artrita). In momentul in care dispozitivul este folosit ca metoda contraceptiva, acesta este implantat pe partea interna a antebratului.

Cu o lungime de maximum 4 centimetri si cu o latime de cativa milimetri, dispozitivul contine o forma sintetica a hormonului care poarta denumirea de progesteron si care este eliberat foarte lent in torentul sangvin. Hormonul este cel responsabil de inhibarea eliberarii de ovule, in perioada ovulatiei, si de stimularea secretarii de mucus cervical, care impiedica spermatozoizii sa ajunga la nivelul uterului.

Cel mai frecvent, implantul cu hormoni este pozitionat la nivelul antebratului membrului nedominant, ceea ce inseamna ca o femeie care este dreptace va avea implantul pozitionat in antebratul stang, si invers, procedura implicand folosirea unui anestezic local si a echipamentelor sterile.

Care sunt beneficiile implantului cu hormoni?

Unul dintre cele mai mari avantaje oferite de implantul cu hormoni este ca se constituie intr-o masura eficienta de contraceptie pentru o foarte lunga perioada de timp, implantul putand ramane in antebrat pana la trei ani (durata poate fi mai scurta doar in cazul in care acesta este respins de catre organismul gazdei, fenomen care apare, insa, extrem de rar). Implantul cu hormoni  poate fi indepartat definitiv,  dupa ce perioada de trei ani de zile trece sau poate fi inlocuit cu un altul, dispozitivul actionand imediat dupa implantare.

Pentru persoanele care au incercat diferite metode contraceptive, in special in cazul  pilulei contraceptive, cel mai mare pericol este reprezentat de neadministrarea acesteia la timp, conform planului bine stabilit. Odata ce dispozitivul este implantat, singurul lucru pe care pacienta trebuie sa il retina este ca, peste trei ani, va trebui inlocuit sau indepartat definitiv. Pe langa acest beneficiu al comoditatii, implantul previne aparitia cancerului de col uterin si diminueaza durerile care apar in perioada menstruatiei.

implantul de hormoni

Care sunt dezavantajele acestei metode?

In cazul folosirii implantului cu hormoni pot sa apara, in functie de fiecare organism in parte, cateva sangerari aleatorii, prelungirea duratei menstruatiei, iar menstrele pot deveni intermitente, in special in decursul primului an de folosire. Exista si riscul ca implantul sa fie respins de catre organismul gazda, motiv pentru care, in aceasta situatie, este de preferat alegerea unei alte metode de contraceptie.

La nivelul zonei de implantare apare, uneori, o mica inflamatie sau o echimoza (vanataie), care dispare in decurs de cateva zile. Printre efectele secundare se mai pot numara retentia de apa, greata si cefaleea, dar numai in primele doua-trei luni de folosire. Daca dupa aceasta perioada de acomodare, simptomele nu dispar, este indicata schimbarea metodei de contraceptie, pentru a evita alte neplaceri.

Citește și:  Amnezia - afectiune sau mecanism de aparare?

Contraindicatii ale folosirii implantului cu hormoni

Acest dispozitiv nu este indicat in cazul persoanelor care sufera de afectiuni hepatice sau de diferite forme de cancer mamar. Daca inainte de implantare exista sangerari aleatorii sau sunt detectate cheaguri de sange, dispozitivul va fi localizat dupa elucidarea simptomatologiei enumerate mai sus.

Ceea ce este foarte important de retinut este ca acest dispozitiv nu ofera niciun grad de siguranta in privinta bolilor cu transmitere sexuala. Implantul va fi inserat intre prima si a cincea zi a ciclului menstrual. Ca in cazul oricarei alte metode de contraceptie, pot exista diferite interactiuni medicamentoase, care vor scadea eficienta implantului cu hormoni, motiv pentru care este indicata consultarea medicului specialist inainte de inserarea dispozitivului.

Asadar, implantarea de estrogen nu este indicata in cazul in care pacienta:

  • este gravida;
  • sufera de afectiuni cardiovasculare;
  • sufera de hipertensiune severa;
  • sufera de afectiuni hepatice;
  • este suspectata prezenta unei tumori dependente de estrogen;
  • sufera de sangerari vaginale nediagnosticate;

Implantul cu hormoni si menopauza

Metoda administrarii hormonilor sub forma unui implant poate fi folosita, cu succes, si in cazul femeilor aflate in perioada menopauzei. In acest caz, hormonul folosit este estrogenul, iar implantul este pozitionat la nivelul abdomenului, subcutanat. De aici, hormonul este eliberat in torentul sangvin. Unul dintre factorii care pot influenta rata de absorbtie este suprafata de implantare sau lipsa unui aport sangvin corespunzator la nivelul acelei zone.

In unele cazuri, in jurul implantului cu hormoni poate sa apara tesut fibros, care incetineste rata de absorbtie, situatie in care dispozitivul trebuie inlocuit. Implantele se gasesc sub diferite forme, de la  20mg, la 50mg si pana la 100mg, medicul curant fiind cel care va putea decide care este doza indicata pentru fiecare in parte.

Pe langa doza de estrogen administrata prin intermediul acestei metode, pacienta va trebui sa urmeze si un tratament cu progesteron, pentru o perioada de 10-14 zile, in fiecare luna, pentru a o proteja de aparitia unor anormalitati la nivelul endometrului uterin (tesutul care protejeaza uterul). Printre beneficiile folosirii implantului cu hormoni se numara diminuarea simptomelor menopauzei, prevenirea aparitiei osteoporozei, scaderea riscului declansarii unor accidente cardiovasculare in viitor.

In prezent, exista trei modalitati de inserare a implantului:

  • In cazul in care o femeie este in situatia de a face o interventie chirurgicala care poarta numele de histerectomie,  implantul va fi pozitionat subcutanat imediat dupa finalizarea operatiei;
  • Metoda chirurgicala – presupune existenta unei mici incizii la nivelul pielii, sub anestezie locala; pielea este indepartata cu ajutorul unui forceps, pentru a putea fi pozitionat implantul cu hormoni.  Incizia este inchisa cu ajutorul unei copci, care va fi indepartata la doua zile dupa operatie. Cicatricea se va estompa in decursul unei luni, pana cand nu va mai fi deloc vizibila.
  • Implantul poate fi facut si prin folosirea unui dispozitiv de marimea unui creion, procedura realizata de catre un medic chirurg. Incizia se inchide cu ajutorul unei copci sau cu ajutorul unui adeziv chirurgical special, care se indeparteaza dupa cateva zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.