Mușețel și Fenicul: Plante miraculoase pentru reducerea inflamațiilor

0
7

Mușețelul și feniculul sunt două plante medicinale care au efect antibacterian, antiseptic, calmant, antioxidant; sunt foarte utile pentru tractul gastrointestinal, pentru combaterea depresiei, anxietății, inflamațiilor, tulburărilor respiratorii, intestinale, hepatice.

Ceaiul și siropul de mușețel și fenicul îmbunătățesc funcționarea tractului gastrointestinal, ameliorează spasmele, inhibă procesele de putrezire și fermentație din intestin, ajută la regenerarea epiteliului, stimulează secreția de suc gastric, îmbunătățesc peristaltismul intestinal, au efect pozitiv asupra tractului digestiv, au acțiune calmantă, antiinflamatorie asupra mucoasei intestinale și ajută în reducerea simptomelor greață, indigestie, balonare.

Mușețel – Remediu natural pentru disconfortul intestinal, depresie și anxietate

Prin studii științifice, s-a dovedit că mușețelul are mai mult de 120 de substanțe fitochimice. Proprietățile sale sunt benefice; mușețelul este folosit de mulți ani în medicina tradițională în combaterea tulburărilor legate de inflamație. Acest lucru este foarte important pentru că inflamația cronică duce la dezvoltarea multor boli grave, precum este și cancerul. Mușețelul este o plantă medicinală care tratează diferite afecțiuni inflamatorii: ulcere, eczeme, gută, dureri reumatice, nevralgie.

Efectele sale se datorează faptului că are flavonoizi, pe bază de flavone (ex. luteolină, apigenină) și cu derivați de flavonol (ex. patuletină, quercitină). Mușețelul este indicat de cercetători în tratamentul multor boli inflamatorii ale tractului gastrointestinal și în tratamentul unor afecțiuni ale pielii, afecțiuni inflamatorii ale suprafețelor mucoase, ale cavității bucale și ale zonei genitale.

Prin acțiunea sa antispastică, analgezică și antioxidantă, această plantă medicinală reduce semnificativ durerile abdominale și ameliorează spasmele mușchilor netezi ai tractului intestinal.

Cercetătoriii sugerează prin studiile lor, că mușețelul combate deranjul la burtă, disconfortul abdominal, îmbunătățește semnificativ starea pacienților cu diaree și dureri abdominale acute.

Planta are compuși anxiolitici și antidepresivi, astfel ea este eficientă și în reducerea stărilor de anxietate. Mușețelul ajută la normalizarea stării psihice și emoționale, combate anxietatea și depresia.

Mușețelul este un remediu bun pentru diabetici. Această plantă medicinală are efect antidiabetic, în plus reduce multe simptome cauzate de diabet. S-a constatat și faptul că mușețelul ameliorează disconfortul vaginal, reduce disconfortul asociat cu tratamentul de chimioterapie.

Alte beneficii uimitoare ale mușețelului

În medicina populară, mușețelul este apreciat și pentru alte beneficii, cum ar fi:

  • Ajută la normalizarea microbiotei intestinale
  • Calmează spasmul mușchilor netezi, durerea abdominală
  • Combate inflamația
  • Are acțiune calmantă, antioxidantă, antiinflamatoare.
Citește și:  Ginkgo biloba - secretul energiei de mii de ani

Ceaiul de mușețel este indicat persoanelor depresive și care au stări de tristețe și anxietate. El ajută în reducerea crizelor de nervozitate și de plâns.

Feniculul este un bun digestiv, diuretic, ajută în tratarea tulburărilor gastrointestinale

Această plantă medicinală este de asemenea indicată în cazuri de tulburări intestinale. Feniculul (Foeniculum vulgare) reduce durerea și spasmele abdominale, flatulența, durerea de la nivelul colonului și disconfortul intestinelor.

Despre fenicul s-a spus că are efecte analgezice, antispastice, antibacteriene.

Feniculul are o substanță, numită trans-anetol, care este antispastică, analgezică, antiinflamatoare. Ea reduce și combate gazele intestinale, tratează flatulența. Trans-anetolul apare în uleiul esențial de fenicul și se folosește ca agent de aromatizare în industria alimentară și a producției de parfumuri.

Cercetătorii au arătat prin studii că feniculul are proprietățile gastroprotectoare prin faptul că are și trans-anetol. Substanța se remarcă mai ales prin proprietățile sale antioxidante, antibalonare și antiulcerogene.

Un studiu de pe NCBI arată că feniculul este utilizat frecvent în medicina tradițională chineză, pentru proprietățile sale benefice asupra sistemului respirator, gastrointestinal, endocrin. Uleiul esențial de fenicul are trans-anetol, care este apreciat pentru efectele sale antibacteriene și antiinflamatorii. Cercetătorii spun că această substanță din fenicul poate reduce inflamațiile și leziunile pulmonare acute. Studiul demonstrează că această plantă medicinală poate ajuta la vindecarea bolilor inflamatorii.

Extractul de fenicul are efect hepatoprotector

Extractul de fenicul este un bun remediu pentru tulburările intestinale. El ameliorează inflamația și are efect hepatoprotector. Un studiu din 2021, realizat de cercetători, arată efectele hepatoprotectoare ale extractului de semințe de fenicul și ale trans-anetolului în leziunile hepatice la șobolani. Feniculul are proprietăți hipoglicemiante, antioxidante și antiinflamatorii.

Semințele de fenicul și trans-anetolul scad nivelul de glucoză din sânge și reduc activitatea enzimelor hepatice. Prin tratament se reduce colesterolul total, trigliceridele serice, colesterolul cu lipoproteine. Studiul sugerează că extractul de semințe de fenicul și compusul activ trans-anetol pot proteja ficatul împotriva leziunilor hepatice induse de diabet. Aceste rezultate arată că feniculul și compusul său ar putea fi util în gestionarea complicațiilor diabetului și al tulburărilor hepatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.