Nautul (Cicer arietinum), leguma cu excelente proprietati nutritive

0
724
Nautul (Cicer arietinum), leguma cu excelente proprietati nutritive

Nautul face parte din familia leguminoaselor Fabaceae (de care apartine si fasolea, mazarea, lintea, soia) si are denumirea stiintifica de Cicer arietinum. In popor nautul este cunoscut si cu numele mazariche, bobul-mocanului, mazare-turceasca, sau mazarea-berbecilor.

Planta este cultivata in mai mult de 30 de tari, dar foarte intens in Pakistan si India. In regiunile care au climat temperat randamentul culturilor de naut este mai mic, aceasta planta se dezvolta mai bine in zonele ce au climat cald si umed, tropical si subtropical. Are radacina ramificata, tulpina inalta de pana la 45 cm (sau chiar mai mult ajunge si la 1 m), de culoare verde-inchis sau verde-deschis si frunzele penate, de forme eliptice sau ovale cu lungimea de 0,9-2 cm, latimea de 0,3-1 cm in nuante de verde-albastrui sau galben-verzui.

Atat frunzele cat si tulpina au pe suprafata lor mici perisori fini, care protejeaza planta. Florile sunt mici, ca cele de fasole, cu parfum suav, placut, ca de trandafiri, iar coloritul lor poate varia foarte mult, poate fi in nuante de alb, roz, roz-inchis, roz-deschis, violet, galben-verzui, albastru. Fructele sunt de forme oval-alungite, cu suprafata neteda sau incretita si lungimea de 1,5-3 cm, la maturitate de culoare galben-pai. Semintele sunt de forma unghiulara, rotunjita si intermediara intre cele doua.

Nautul reprezinta o leguma foarte importanta datorita proprietatilor sale nutritive si biologice excelente. Semintele plantei contin lipide, amidon, fibre, proteine, glucide, grasimi, hidrati de carbon, lizina, aminoacizi esentiali, substante azotate, vitamina B1, B6, acid folic si vitamina A, C, E, potasiu, zinc, fosfor, calciu, siliciu, magneziu, oxid de fier, sodiu, asparagina, zaharuri.

Citește și:  Arborele Madjo (Aegle marmelos) – Copacul sacru din India

naut

Datorita acestor elemente active nautul are proprietati foarte importante pentru organism: diuretice, vermifuge, antiseptice, energetice, stomatice si nutritive. Din punct de vedere medicinal este recomandat in cazuri de astenie, litiaza urinara, oligurie, viermi intestinali, afectiuni digestive.

Zaharul din naut poate provoca balonare sau indigestie la anumite persoane. Pentru a preveni balonarea este indicat ca boabele de naut sa fie tinute inainte de fierbere in apa rece timp de 8-12 ore, apoi limpezite iar cu apa, iar la final puse la fiert impreuna cu putin ghimbir, fenicul si chimen. Desi pare greu de crezut cu siguranta in acest fel natul nu va mai da stari de balonare. Frunzele si tulpinile au acid malic si acid oxalic.

Avand in vedere subtantele nutritive din compozitia nautului se explica faptul ca aceasta leguma ajuta in consolidarea sistemului imunitar al organismului, in prevenirea bolilor de inima, a cancerului si incetinirea procesului de imbatranire prematura.

Nautul este frecvent folosit in bucatarie indiana (mai ales sub forma de faina de naut Besan) si cea italiana (in special la prajituri Farinata), dar si in tarile Asiei, Americii de Nord si Africii de Sud. In Filipine din naut se prepara inghetata Halo-Halo, iar in Tunisia se face un preparat traditional numit Chakchuka. Planta este frecvent folosita in hrana oilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.