Neghina – otrava din ogorul cu cereale

1
4876
Neghina - otrava din ogorul cu cereale

Neghina – Agrostemma githago – reprezinta o buruiana din campiile de cereale europene. In secolul 19, aceasta planta era destul de intalnita pe ogoarele de cereale, iar semintele sale erau incluse in recoltarea graului. In prezent, aceasta buruiana se gasesate pe campiile de cereale din intreaga lume, ajungand acolo odata cu importul de cereale.

Prin folosirea erbicidelor, aceasta buruiana a fost indepartata de pe ogoarele din vestul Europei.

Neghina este o planta angiosperma teapana, dreapta si erecta, ce atinge inaltimi de un metru. Trunchiul sau este acoperit de perisori fini si are cateva ramurele la varful carora se gaseste cate o singura floare rozalie sau movalie. Florile nu au miros si apar in lunile de vara. Fiecare petala a neghinei are doua sau trei linii discontinue.

Frunzele neghinei au culoarea verde pal si sunt asezate in opozitie pe trunchi. Acestea au forma alongata si pozitia dreapta pe stem. Semintele sunt formate in capsule.

Neghina se gaseste pe camp, la marginea drumului, in deserturi si alte zone parasite. Toate partile plantei sunt otravitoare, insa aceasta planta a fost utilizata in medicina populara in pofida riscurilor de otravire. Substanta toxica din neghina poarta numele de gitbagina, aceasta avand proprietati hemolitice puternice. La temperaturi ridicate toxicitatea acesteia se pierde astfel ca, daca ajung semintele plantei in faina de grau, acestea isi vor pierde toxicitatea la coacerea painii.

Citește și:  Germeni de ridiche, miracol pentru sanatate

Simptomele intoxicatiei cu neghina sunt: varsaturile, greata, diareea, saliva abundenta, convulsiile, hipotermia, tulburarile respiratorii si astenia. Daca resimtiti aceste simptome, se recomanda consultul medical.

Video – Flori de camp si neghina rozalie-movie:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.