Encefalita – cauze, simptome, tratament

0
1929
Encefalita - cauze, simptome, tratament

Encefalita reprezinta congestia creierului care are loc de obicei in urma unei infectii virale. In cazul acestei boli, creierul se inflameaza si creste in circumvolutiune, devenind iritat. Circulatia sangvina se schimba, fiind afectata, si apar semne specifice bolii. Afectiunile precum aceasta au o rata de dezvoltare foarte scazuta.

Cauzele bolii

Inflamatia creierului are diverse motive, unul foarte comun fiind insa virusul herpes simplex. Acest virus starneste si ranile ce apar din cauza racelii si temperaturilor scazute si herpesul genital. Printre ceilalti virusi care pot duce la incoltirea encefalitei se afla virusii raspunzatori de aparitia rubeolei, oreionului, gripei, rujeolei si mononucleozei. Acesti virusi pot cauza boli grave, insa rareori ajung sa dauneze creierul si sa provoace dezvoltarea maladiei in discutie. Arbovirusii sunt cei care pot imprastia encefalita prin intermediul capuselor si tantarilor.

Majoritatea persoanelor muscate de tantari sau capuse nu manifesta niciun fel de simptom si doar un mic numar din cei muscati dezvolta simptome care duc la inflamarea creierului. Encefalitele cauzate de arbovirusi apar mai frecvent in timpul verii si la inceputul toamnei , atunci cand capusele si tantarii musca oamenii ce petrec mult timp afara.

Aparitia encefalitei poate fi influentata de virusul rabic, desi acest lucru se intampla mult mai rar in prezent. Aceasta afectiune poate duce la moarte daca ramane netratata inainte de aparitia simptomelor, tocmai de aceea se recomanda ca persoanele muscate de animale salbatice sau comunitare sa se adreseze unui medic.

Simptomele

In cazul in care descoperiti simptome care se aseamana celor de encefalita, este de preferat sa mergeti la medic. Semnele specifice sunt:

  • Febra, confuzia
  • Greata, varsaturi
  • Sensibilitate anormala la lumina
  • Rigiditatea la nivelul coloanei
  • Ameteli
  • Apatie
  • Energie scazuta.

Printre simptomele mai serioase ale encefalitei se afla:

  • Tremor sau convulsii
  • Pierderi de memorie
  • Schimbari de personalitate
  • Nervozitate si neliniste
  • Dificultati de invatare, intelegere
  • Vorbire confuza
  • Halucinatii
  • Delir.

Cele mai grave forme de encefalita pot duce la spitalizare, coma si chiar moarte, in special daca sunt lasate netratate. Simptomele grave pot produce o astfel de suferinta care sa ameninte viata bolnavului. Pot aparea acutizari precum dificultati de memorie sau vorbire, insa acestea se remediaza daca bolnavul urmeaza terapia de urgenta.

Pot aparea acutizari precum dificultati de memorie sau vorbire, insa acestea se remediaza daca bolnavul urmeaza terapia de urgenta. Stadiul incipient al encefalitei are de multe ori aceleasi simptome precum meningita, boala bacteriana care afecteaza creierul si maduva spinarii, acolo unde tesuturile inconjuratoare se inflameaza.

Teste de laborator

Testele de laborator care duc la diagnosticarea encefalitei sunt:

  1. Analiza lichidului cefalorahidian
  2. Efectuarea culturii virotice in vederea identificarii virusului ce a provocat boala.

encefalita

Testele imagistice prin rezonanta magnetica in zona capului pot detecta zonele inflamate sau insangerate ale creierului cauzate de encefalita. Multi pacienti care au aceasta afectiune vor avea teste normale. Testul tomografiei computerizate la nivelul capului si fetei sunt utilizate pentru descoperirea schimbarilor de la nivelul creierului.

Testul sangvin pentru gasirea anticorpilor poate identifica si cauza encefalitei incluzand virusurile care se transmit de tantari si cele care cauzeaza mai apoi mononucleoza, toxoplasmoza si citomegalovirus.

Electroencefalograma poate ajuta in stabilirea diagnosticului, acest test inregistrand activitatea electrica de la nivelul creierului cu ajutorul unor electrozi montati pe cap care sunt atasati unui computer. In cazul encefalitei, analiza va arata cresteri sau scaderi anormale ale activitatii electrice, aceste cifre neputand arata daca anormalitatile se datoreaza encefalitei.

Citește și:  Nu ignora deficitul de vitamina D în organism! – Iată ce simptome poți avea

Biopsia este utilizata pentru gasirea cauzei encefalitei in cazul in care terapia de inceput nu are rezultate.

Tratamentul afectiunii

Encefalita necesita spitalizare pentru administrarea tratamentului. Aici bolnavul poate fi monitorizat de catre doctori, iar tratamentul sau va depinde de simptomele si cauzele care au dus la maladie.

Encefalita cauzata de virusul herpes simplex ori de virusul varicelo-zosterian se trateaza de obicei cu aciclovir administrat intravenos. Tratamentul precoce este cel care maximizeaza sansele de recuperare, trebuind sa fie administrat la maxim patru zile de la aparitia bolii. In cazul simptomatologiei severe, medicul va fi anuntat si se vor utiliza medicamente suplimentare.

Encefalitele ale caror cauza sunt arbovirusuri nu se trateaza cu aciclovir ori alte medicamente. In acest caz simptomatologia trebuie tratate in vederea cicatrizarii organismului.

Febra ridicata poate fi tratata cu acetaminofel sau paracetamol, aspirina, ibuprofen, napoxen. Se pare ca febra usoara ajuta la tratarea autoimuna a maladiei si nu are nevoie de terapie. tinerii cu varste mai mici de 20 de ani nu ar trebui sa ia aspirina pentru ca risca sa dezvolte sindromul Reye.

Convulsiile se vor trata cu medicatie specifica, iar in cazul in care suferindul ajunge in coma se va recurge la aparatele necesare mentinerii acestuia in viata.

Tratamentul de acasa

Avand in vedere ca encefalita este o maladie  cu potential periculos, nu se recomanda tratarea acesteia acasa. In cazul simptomelor de febra, dureri severe de cap, confuzii, greata si voma, se va recurge la consult medical. Recuperarea completa necesita terapie indelungata ce se intinde pe luni intregi.

Pentru reducedrea simptomelor prelungite ale encefalitei se recomanda:

  • Dieta adecvata cu respectarea programului de rutina
  • Respectarea indicatiilor privitoare la consumul de lichide
  • Administrarea de antialgice
  • Pastrarea iluminatiei scazute in cazul sensibilitatii la lumina
  • Rabdare in timpul recuperarii.

Daca printre simptomele encefalitei se afla si slabiciunea musculara sau probleme de coordonare, medicul poate prescrie pacientului urmarea sedintelor de fiziokinetoterapie sau exercitii de miscare, exercitii de vorbire si terapia ocupationala in cazul dificultatii in vorbire sau in cazul pierderii de memorie.

Prevenirea bolii

Riscul aparitiei encefalitei poate fi scazut prin:

  • Evitarea zonelor in care se gaseste encefalita virala
  • Vaccinul impotriva virusurilor cu transmitere rapida
  • Reducerea riscului muscaturii de tantar
  • Purtarea bluzelor cu maneca lunga si pantaloni lungi
  • Evitarea parfumurilor si produselor de ingrijire cu miros floral
  • Spray-erea imbracamintei cu spray anti-tantari
  • Evitarea folosirii cauciucurilor vechi drept leagan sau pastrarea lor aproape de casa.

Vaccinul este disponibil pentru multe tipuri de virusi comuni si pentru encefalita provocata de tantari si capuse din Europa Centrala si de Est sau in Orientul indepartat. Cu ajutorul a trei doze de vaccin encefalita japoneza poate fi combatuta astfel ca, daca doriti sa faceti o calatorie in aceasta zona, este recomandat sa faceti acest vaccin. Pentru encefalitele care se dezvolta in urma muscaturilor de tantari nu exista inca niciun fel de vaccin vindecator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.