Nu ignora deficitul de vitamina D în organism! – Iată ce simptome poți avea

0
424
Nu ignora deficitul de vitamina D în organism! – Iată ce simptome poți avea

Lumina soarelui ne influențează starea de spirit, ne ajută să ne simțim mai bine, să fim încrezători și veseli, să aveam mai multă energie și să ne concentrăm mai mult în activitățile pe care le realizăm. Expunerea la soare ne scapă de depresie, anxietate și stres, și ne ajută să avem mai multă vitamina D în organism.

Această vitamină este sintetizată în piele (mai ales vitamina D3) și formată în urma expunerii la razele ultraviolete. Vitamina D2 sau ergocalciferolul poate fi obținută din surse alimentare (ex. ton, cambula, somon, hering, ficat de pește, ulei de ficat de cod, lapte, unt, smântână, pește gras, ulei de măsline, gălbenuș de ou, urzică, pătrunjel, lucernă).

Simptomele care indică deficitul de vitamina D în organism

Faptul că ai stări depresive destul de des poate trăda necesitatea de a lua vitamina D deoarece, potrivit cercetătorilor există o legătură între nivelul redus de vitamina D și dezvoltarea acestei boli. Expunerea insuficientă la soare îți poate afecta starea de sănătate, îți poate crea probleme cognitive, stări de anxietate și depresie. Vitamina D combate depresia – această boală care afectează tot mai multe persoane în ultimii ani.

Dacă te simți prea obosit sau ai acea stare de slăbiciune musculară este posibil să fie din cauza deficitului de vitamina D în organism. Pentru a scăpa de aceste simptome este bine să mergi la medic, iar dacă și el confirmă că ai nevoie de vitamina D, nu mai rămâne decât să iei astfel de suplimente alimentare sau să îți expui corpul (sau măcar brațele și fața) timp de cel puțin 15 minute la soare în fiecare zi. Vitamina D este importantă și pentru oase și mușchi, reduce țesutul adipos și stimulează dezvoltarea masei musculare.

Probabil te întrebi de ce ai frecvent dureri de oase sau dureri articulare? Prea puțină vitamina D în organism poate produce astfel de simptome, uneori greu de suportat. Vitamina D are un rol important în absorbția normală de minerale în organism – respectiv de calciu și fosfor – care mențin sănătatea sistemului osos, ajută la mineralizarea dinților și a oaselor. Amorțeala picioarelor, crampele și spasmele musculare, cariile dentare, scolioza sunt doar câteva semne care arată un deficit de vitamina D în corp.

Citește și:  Cele mai bune obiceiuri în alimentație pentru un stil de viață mai sănătos

Deficitul de vitamina D poate crește riscul de boli cardiovasculare, a bolilor de inimă și a vaselor de sânge. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii în anul 2003 s-a ajuns la concluzia că femeile care au suficientă vitamina D în organism au un risc cu 68% mai mic de a suferi de infarct miocardic comparativ cu femeile care au prea puțină vitamina D în corp. Vitamina D este importantă pentru funcționarea glandei tiroide, reglarea ritmului cardiac și coagularea normală a sângelui.

vitamina D

Problemele gingiei apar și datorită deficitului de vitamina D în organism. Dacă se asigură necesarul zilnic de vitamina D în organism se poate contribui la absorbția normală a calciului (la menținerea sănătății dinților) și la vindecarea țesutului gingiei.

Vitamina D este necesară pentru absorbția calciului în organism, iar acesta din urmă are rol și în formarea scaunului, în prevenirea și combaterea diareei (a simptomelor care însoțesc această stare – a crampelor și a durerilor abdominale).

Agravarea simptomelor psoriazisului poate fi provocată de carența de vitamina D în organism deoarece acest nutrient reprezintă un hormon vital pentru menținerea sănătății pielii. Alți nutrienți care ajută în creșterea imunității, combaterea stresului și refacerea țesutului pielii sunt vitamina B, C și E.

Hipertensiunea arterială poate fi produsă de stres și stări de anxietate, iar pentru a fi redusă se pot administra suplimente de vitamina D care elimină astfel de simptome.

Vitamina D este importantă și pentru refacerea țesuturilor și deci și a țesutului pulmonar. Cercetătorii au ajuns la concluzia că vitamina D previne afecțiunile respiratorii, ajută în cazuri de astm la copii și nu numai. Este eficientă în combaterea stresului, a stărilor de anxietate și panică, a spasmelor musculare care înconjoară bronhiile și care pot declanșa crizele de astm.

Prin expunerea la soare vitamina D este sintetizată prin piele și astfel ajută în prevenirea îmbolnăvirii organismului, în menținerea sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.