Obezitatea amenință tot mai multe vieți, află care sunt cauzele și remediile

0
99
Obezitatea amenință tot mai multe vieți, află care sunt cauzele și remediile

Cresterea excesiva a greutatii corporale, care depaseste limitele normale de ingrasare este intalnita frecvent in zilele noastre si poarta numele de obezitate. Acest termen se refera la persoanele supraponderale, a caror greutate, raportata la inaltime, se afla peste media fireasca. Ramura medicinii care se ocupa de aceasta afectiune se numeste bariatrie.

Important este, inainte de toate, intelegerea acestei probleme de sanatate, pentru ca este, intr-adevar,  o problema de sanatate ce nu trebuie ignorata. De asemenea, persoanele care au probleme in controlarea greutatii trebuiesc intelese, incurajate si ajutate, in niciun caz nu trebuiesc discriminate, asa cum procedeaza societatea noastra, pentru ca pana la urma este o afectiune ca oricare alta, care are cauze si pe care nu si-o doreste nimeni.

Cuvantul obezitate provine din latinescul „obesus”, care inseamnă gras, corpolent. Este o dereglare de nutritie intalnita tot mai des, care poate fi cauzata fie de o alimentatie in exces, fie de  o dereglare a metabolismului, acestea fiind doua dintre cauzele cele mai frecvente.

Exista situatii in care este ereditara, insa aceasta ereditate nu se refera neaparat la o mostenire genetica, ci la o mostenire a unor obiceiuri de alimentatie nesanatoase din familie. Aceasta poate fi considerata o problema de educatie, intalnind de exemplu parinti supraponderali care au copii supraponderali, datorita modului nesanatos de a-i creste.

Pentru obezitate, existenta in alimentatie a produselor carbohidrate, alaturi de grasimi si dulciuri nu este indicata, deoarece afecteaza foarte mult greutatea corporala, mai ales ca aceste produse creeaza o dependenta psihologica, determinand consumarea lor in exces. Astfel, persoanele in cauza depasesc numarul de calorii necesare, producandu-se supraalimentarea.

O cauza care duce la aceasta o reprezinta si obiceiurile societatii in care traim, obisnuindu-se ca orice intalnire, fie ca este cu familia, cu prietenii, sau in interes de serviciu, sa se desfasoare in jurul unei mese, pe care se afla, in cel mai fericit caz, doar o  „gustare mica”. De asemenea, meniurile de la fast-food-uri si restaurante contin produse extrem de tentante, dar care afecteaza considerabil acumularea de kilograme.

Sedentarismul este considerat cauza cea mai frecventa, care determina obezitatea. Din nefericire, datorita lumii in care traim, moderna din punct de vedere tehnologic, numarul persoanelor care nu fac miscare este tot mai mare. Din comoditate, se renunta la mersul pe jos, extrem de benefic organismului, in favoarea automobilului, se prefera liftul, sau, din lipsa de timp, platim alte persoane pentru a indeplini anumite sarcini, care ne-ar ajuta sa depunem un pic de efort, atat de necesar organismului.

Din punct de vedere psihologic, pot exista probleme de natura afectiva, precum anxietatea, starile de stres psihic sau depresii, pentru care mancarea reprezinta o modalitate de evadare si de uitare a emotiilor negative. Traumele psihice, consumurile de alcool sau de anumite medicamente pot sa influenteze negativ aparitia obezitatii. O alta dificultate pentru persoanele obeze o reprezinta stima de sine scazuta.

obezitatea

Le este dificil sa renunte la anumite alimente, cat timp persoanele in cauza nu se pot respecta pe ele, si detesta modul in care arata, mancarea reprezentand o modalitate de a elimina disconfortul fizic prin care trec. Totodata, esecul unor cure de slabire pe care le-au urmat poate fi demoralizator, ducand tot la o supraalimnetare total nefavorabila organismului.

Citește și:  Ai probleme cu fierea? Foloseste miere de castan

Acestea nu sunt insa singurele cauze ale surplusului de kilograme, putand exista in anumite situatii si cauze hormonale. Afectiunea hormonala cel mai des intalnita, care poate cauza obezitatea este hipotiroidia. Aceasta afectiune apare atunci cand glanda tiroida produce cantitati mai mici de hormoni tiroidieni decat are nevoie organismul. Glanda aceasta este pozitionata sub marul lui Adam si este raspunzatoare de arderile din organism, iar in  momentul in care nu mai sunt secretati hormonii tiroidieni, se instaleaza obezitatea.

Pe langa factorul estetic, neplacut pentru cei care au asimilat kilograme in exces, cresterea in greutate poate duce la instalarea herniei abdominale, la hipertensiune arteriala, la diabet, poate determina aparitia pietrelor la vezica biliara, reprezentand si un risc crescut pentru aparitia bolilor de inima. Datorita faptului ca afecteaza sistemul vascular, creste riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, toate acestea reprezentand o motivatie puternica pentru schimbarea completa a stilului de viata si orientarea catre un regim alimentar cat mai sanatos.

Din punct de vedere medical, modalitatile prin care se trateaza obezitatea sunt: terapia prin dieta, exercitiul fizic, terapia comportamentala, terapia medicamentoasa si tratamentul chirurgical. Prima terapie, prin dieta, urmareste scaderea ponderala printr-un deficit de calorii, care se refera la numarul total de calorii, si nu la tipul de calorii consumate. Exercitiul fizic este foarte important, contribuind la accentuarea porcesului de slabire rezultat prin dieta. Acesta trebuie sa fie constant, pe o perioada de lunga durata.

Importanta terapiei comportamentale consta in faptul ca ea cuprinde modificari ale stilului de viata si schimbarea obiceiurilor alimentare, ajutand pacientii sa isi schimbe atitudinea fata de dieta si exercitiile fizice si sa inteleaga utilitatea lor. Terapia medicamentoasa nu aduce un aport considerabil, daca nu este utilizata alaturi de un regim alimentar si de activitatea fizica, iar tratamentul chirurgical se recomanda in situatia in care primele modalitati de tratament nu au dat rezultat, in urma unei selectii bine stabilite, luandu-se in calcul greutatea, varsta, existenta altor afectiuni sau starea emotionala a pacientului.

Celor care doresc sa reduca din surplusul de greutate, le este recomandat sa elimine din alimentatie sunca, carnea grasa, prajelile, sosurile, cartofii prajiti, maslinele, pizza, popcornul, chipsurile, laptele integral, sucurile indulcite, iaurturile cu aroma de fructe, siropurile, zaharul, gemul, jeleurile, mierea, untul, margarina, branza, berea, vinul sau lichiorul si deserturile precum: prajituri, checuri, fursecuri, biscuiti, gogosi, placinte, produse de patiserie, bomboane, ciocolata budinca sau deserturile cu gelatina. Desi pare o lista cuprinzatoare, exista o multitudine de alte alimente delicioase si sanatoase, benefice organismului, cu ajutorul carora se pot realiza mese copioase.

Probabil ca, mai presus de orice, cel mai important remediu il reprezinta motivatia, cu o  motivatie puternica fiind posibil orice, iar daca se constientizeaza necesitatea scaderii kilogramelor in plus, este imposibil sa nu se reuseasca, prin munca si devotament, atingerea telului stabilit de persoanele in cauza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.