Ceapa este o legumă hrănitoare, bogată în vitamine și minerale, cu proprietăți importante pentru sănătate. Conține vitamine A, B și C, fier, calciu, seleniu, fosfor, sulf, potasiu, magneziu, fibre, antioxidanți. Are gust iute, poate provoca lacrimi în ochi când este mărunțită, are acțiune vindecătoare și proprietăți pe care nici nu ți le-ai imaginat cum este de exemplu prevenirea infarctului miocardic.
10 proprietăți utile pe care le are ceapa:
1. Ceapa conține substanțe antioxidante și flavonoide care ajută în promovarea sănătății inimii. Quercitina din ceapă este un excelent flavonoid ce împiedică formarea cheagurilor de sânge, are efect anticancerigen, împiedică formarea polipilor. Datorită acestui lucru, nutriționiștii recomandă consumul de ceapă deoarece este o soluție eficientă pentru scăderea riscului de boli cardiovasculare și de dezvoltare a tumorilor. Cercetările au arătat că quercitina are proprietăți antioxidante puternice și de acea ajută în combaterea atacului nociv al radicalilor liberi și în combaterea cancerului.
2. Ceapa ajută în prevenirea anumitor tumori sau forme de cancer. Se spune că pentru a reduce riscul de cancer ovarian, cancer gastric și cancer de colon trebuie să consumi măcar o ceapă pe zi.
3. Un mare avantaj al consumului de ceapă este acela de combatere a infecțiilor deoarece această legumă are proprietăți antimicrobiene și este un puternic antiseptic. Mai mult decât atât ceapa este un excelent remediu contra infecțiilor cu bacteriile E.coli și Salmonella, ajută în tratamentul tuberculozei, cistitei și a altor infecții ale tractului urinar. De asemenea, ceapa ajută și în prevenirea infecțiilor cavității bucale, poate menține sănătatea dinților și a gingiilor, poate preveni cariile dentare și bolile parodontale.
4. Ceapa are efect detoxifiant pentru organism, ajută la purificarea sângelui, are proprietăți diuretice, scade riscul de formare a pietrelor la rinichi, de edem, gută, hiperuricemie, hipertensiune arterială și de retenție a fluidelor în organism.
5. Persoanele care au colesterolul mare în sânge pot face un tratament cu ceapă pentru reducerea acestuia. Se spune că o jumătate de ceapă pe zi ajută în reducerea semnificativă a colesterolului LDL.
6. Ceapa are proprietăți diaforetice și decongestionante, de aceea ajută în scăderea febrei, ameliorarea simptomelor de răceală și gripă prin stimularea transpirației, prevenirea infecțiilor respiratorii, tratamentul afecțiunilor respiratorii, sinuzitelor, rinitelor, faringitelor, durerilor de gât.
7. Ceapa ajută în consolidarea sistemului imunitar al organismului deoarece este o sursă de seleniu – oligoelement care stimulează răspunsul imun la infecții.
8. Alte proprietăți ale aceste legume sunt de stimulare a digestiei, de îmbunătățire a florei intestinale ,,prietenoase” și de calmare a simptomelor afecțiunilor tractului gastro-intestinal. Ceapa ameliorează flatulența, indigestia, constipația cronică.
9. Efectul antialergic al cepei este de apreciat deoarece are acțiune benefică în tratamentul alergiilor și a astmului.
10. Ceapa previne scăderea densității osoase care apare la femeile aflate la vârsta menopauzei și astfel scade riscul de osteoporoză.