Omaloteca-de-padure (Calamintha sylvatica), planta numita urzica-salbatica-de-padure

0
373
Omaloteca-de-padure (Calamintha sylvatica), planta numita urzica-salbatica-de-padure

Omaloteca-de-padure este o planta perena care creste in peisajul cu paduri umbroase de foioase, pajisti, ravene si campuri abandonate din Europa si Asia. Face parte din familia Lamiaceae, are denumirea stiintifica de Calamintha sylvatica si este numita in popor urzica-salbatica-de-padure.

Creste inalta de pana la 60 cm, are radacina de forma unui rizom lung, tulpina ramificata, florile de un rosu-inchis, frunzele sunt verzi, cu numeroase nervuri proeminente si marginile zimtate, iar fructele sunt mici, ovale si maronii. Perioada de inflorire este la sfarsitul verii, in luna august, polenizarea florilor este realizata de fluturi, albine si bondari.

Aceasta planta aromatica are un miros ca de menta, de aceea este folosita frecvent la lichiorul de plante. Datorita substantelor sale importante pentru sanatate (acizi organici, uleiuri esentiale, alantoina, rasini, colina, taninuri si altele) planta este folosita la realizarea unor preparate farmaceutice.

Omaloteca-de-padure

Este un bun remediu impotriva febrei pentru ca ajuta la stimularea transpiratiei si scaderea temperaturii corpului. Efectul ei medicinal a fost descoperit de oamenii de stiinta inca din anii ’30. Planta a fost introdusa in homeopatie ca ingredient pentru anumite preparate si folosita in tratamentul bolilor de stomac, ficat si guta.

Citește și:  Care sunt beneficiile merelor si de ce sunt cele mai indicate fructe?

Medicamentele din aceasta planta perena ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea ajuta la oprirea hemoragiilor interne, creste forta contractiilor cardiace, favorizeaza procesul de coagulare a sangelui. In medicina traditionala este folosita drept anticonvulsivant in crizele de epilepsie, mugurii plantei sunt un bun remediu sub forma de ceai in tratamentul in stadiile incipiente de hipertensiune arteriala, in vindecarea unor boli de piele sub forma de lotiuni si cataplasme, in tratamentul ranilor si eczemelor pielii.

Planta este contraindicata femeilor care sunt insarcinate sau alapteaza, trebuie folosita la recomandarea medicului homeopat, in dozele stabilite de acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.