Orbaltul este o planta perena cunoscuta si cu numele popular de boabele-lupului. Face parte din familia Ranunculaceae si are denumirea stiintifica de Actaea spicata. Creste in regiunile cu paduri umede de munte din Europa si Asia.
Aceasta planta erbacee are radacina simpla, taratoare si carnoasa, tulpina inalta de pana la 60 cm, iar frunzele sunt lungi petiolate, verzi, ovale, cu marginile dintate. In varful tulpinei apar inflorescentele alungite formate din numeroase flori mici si albe. Perioada de inflorire este in lunile mai-iunie. Fructele sunt de forma ovoidala, la inceput verzi iar la maturitate devin purpurii sau negre lucioase.
In medicina naturista se foloseste radacina plantei, din ea se prepara o tinctura foarte eficienta in tratamentul crampelor abdominale, osteoartritei, artritei, edemelor, astmului bronsic, paduchilor, scabiei, tusei cronice, bronsitei. Radacina este apreciata pentru proprietatile sale expectorante, antispasmodice, vomitive, antiasmatice si purgative. De asemenea de la orbalt se recolteaza si frunzele care au si ele ca si radacina aceleasi elemente active.
In medicina populara aceasta planta nu este utilizata datorita toxicitatii sale. Semintele si fructele de orbalt contin substante toxice care in contact cu pielea provoaca edem si pete rosiatice pe suprafata acesteia. Daca sunt mancate pot duce la iritatii la nivelul tractului gastro-intestinal, delir, dificultati respiratorii.
In prezent orbaltul se foloseste mai putin si doar in homeopatie, pentru rolul sau laxativ, purgativ si in tratamentul reumatismului.