Iarba-viermilor (Artemisia cina), planta folosita impotriva viermilor intestinali

0
1011
Iarba-viermilor (Artemisia cina), planta folosita impotriva viermilor intestinali

Iarba-viermilor este un arbust inalt de cel mult 1 m cunoscut sub numele popular de titer sau iarba-de-viermi. Este originar din Europa si Asia, are denumirea stiintifica de Artemisia cina si face parte din familia Asteraceae sau Asteracee.

Acest arbust creste in regiunile de stepa si climat temperat. Are miros aromatic, tulpina ramificata, frunzele mici de culoare verde, cele bazale sunt petiolate, scurte, iar cele superioare cu varfurile rotunjite. Florile sunt mici galbene-maronii invelite in sepale solzoase, de culoare verde.

Iarba-viermilor este cunoscuta din vremurile stravechi si apreciata pentru proprietatile sale vindecatoare extraordinare antihelmintice, antifungice, dar mai ales vermifuge, de eliminare a viermilor intestinali. Contine o substanta numita santorina caracteristica medicamentelor vermicide. Aceasta planta contine ingrediente psihotoxice, neurotoxice dar si foarte toxice. Santorina stimuleaza centrele motorii, actioneaza asupra maduvei spinarii si creierului.

Avand in vedere elementele toxice din compozitia plantei este indicat sa se utilizeze doar la recomandarea unui medic specialist. Acesta este si motivul pentru care iarba-viermilor este folosita doar in homeopatie. Daca este depasita doza prescrisa poate duce la intoxicatii si efecte secundare de tipul: ameteli, somnolenta, probleme oculare, dureri abdominale, greata, diaree, varsaturi, spasme musculare, scaderea temperaturii, insuficienta respiratorie, halucinatii si chiar poate duce la coma si moarte.

Citește și:  Motive temeinice pentru a mânca spanac – Beneficii pentru sănătate

Unele legende populare spun ca aceasta planta a fost numita dupa zeita Artemis, sora geamana a zeului Apollo, iar altele ca ar fi primit numele in onoarea lui Artemisia II – sora si sotia lui Mausolus care a fost suveran in Caria (tinut al Turciei de azi) si in cinstea caruia a fost ridicat una din Cele 7 minuni ale lumii antice – Mausoleul din Halicarnas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.