Osteoartrita: boala degenerativă a articulațiilor – Modalități de ameliorare și prevenire a osteoartritei

0
278
Osteoartrita boala degenerativă a articulațiilor – Modalități de ameliorare și prevenire a osteoartritei

Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor, una din cele mai frecvente forme de suferință la articulații și se datorează distrugerii progresive a cartilajului și modificărilor marginilor oaselor. Cartilajul se deteriorează și produce durere. Dacă boala este avansată, cartilajul este subțiat. Cele mai afectate zone de osteartrită sunt șoldurile, genunchii, vertebrele coloanei, degetele.

În urma unui stres, leziuni, frecări sau presiuni, se produce osteofitul. Organismul încearcă regenerarea osului în urma agresiunii sau traumei suferite și din cauza producției suplimentare de os se formează pintenul osos. Din cauza vârstei înaintate, a procesului de îmbătrânire a organismului, se produc osteofitele.

Cartilajul care acoperă oasele la nivelul articulațiilor se deteriorează și astfel se dezvoltă osteoartrita. La nivelul coloanei vertebrale, vertebrele se suprapun perfect prin intermediul discurilor intervertebrale. Din păcate și acestea se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă și astfel crește riscul de osteoartrită. Oamenii cu vârsta peste 60 de ani se plâng frecvent de dureri cauzate de osteofite și pinteni osoși la nivelul coloanei vertebrale și ale picioarelor.

Anumite sporturi practicate în mod excesiv – cum este de exemplu dansul – pot pune presiune asupra picioarelor, pot tensiona mult ligamentele și astfel se formează pintenii osoși. Alergatul este o altă activitate fizică care predispune la dezvoltarea unor astfel de osteofite mai ales dacă persoana respectivă suferă de obezitate și greutatea corporală este mare la nivelul picioarelor. Fotbalul, tenisul și alte sporturi de acest fel pot pune stres excesiv pe articulații.

Obezitatea afectează de asemenea articulațiile deoarece acestea sunt suprasolicitate. Medicii spun despre fascia plantară de care suferă mulți pacienți și care apare datorită tensionării ligamentului tălpii ce își exercită acțiunea excesivă asupra călcâiului. Bolile inflamatorii de la genunchi, diabetul, guta și alte boli metabolice sunt factori de risc ai dezvoltării osteoartritei. Cauzele pot fi și climatice – temperatura, presiunea, umiditatea – pot agrava simptomele bolii sau pot cauza osteoartrita.

Osteoartrita

Pintenii osoși se pot forma și la nivelul umerilor din cauza contracției mușchilor, ridicării unor greutăți, mișcării brațelor, tensionării tendoanelor ce acționează în spațiul dintre partea superioară a brațului și vârful umărului, respectiv agresării suprafețelor osoase. Utilizarea repetitivă a umărului poate produce tendinita coafei rotatorilor.

Citește și:  Boala cronică de rinichi – cauza principală a insuficienței renale

Modalități de ameliorare și prevenire a osteoartritei

Din păcate osteartrita este o boală care nu se poate vindeca dar prin tratament se poate ameliora. Medicii recomandă tratamente pentru încetinirea progresiei osteartritei și de calmare a simptomelor de durere, rigiditate și edem. Osteoartrita la gât produce dureri de cap și în brațe.

Pentru calmarea durerilor se recomandă medicamente antiinflamatoare, nesteroidiene, analgezice, paracetamol, cortizon, aspirină, diclofenac, ibuprofen. Cu ajutorul acestor calmante, bolnavul poate să-și desfășoare activitatea zilnică mai ușor. În general durerea scade calitatea vieții, de aceea este important să fie atenuată. Medicii recomandă și injecții cu medicamente care au rolul de a crește lichidul sinoival și astfel de a ameliora simptomele de la articulații.

Anumite plante medicinale sunt eficiente în astfel de cazuri, una din acestea este gheara-diavolului, de la care se folosesc tuberculii și rădăcina. Acestă plantă se găsește la plafar și are acțiune puternică împotriva durerilor osteoarticulare. Conține anumite substanțe bioactive care reduc simptomele osteartritei, durerile articulare, umflarea țesuturilor moi din jurul oaselor, rigiditatea articulațiilor.

Gheara-diavolului este recomandată de specialiști și pentru persoanele care suferă de reumatism, artroză, spondiloză, poliartrită reumatoidă, artrită, pentru calmarea durerilor din organism. Alte remedii naturiste împotriva osteartritei sunt: unguentul de arnică, pulberea de măceșe, gelul sau crema de tătăneasă, unguentul pe bază de piper Cayenne, ceaiul din planta coada-calului și altele.

Pentru prevenirea bolii se recomandă mișcarea zilnică, o activitate sportivă moderată efectuată regulat, evitarea ridicării unor greutăți foarte mari spre a nu suprasolicita articulațiile, băile calde și relaxante (temperatura apei să fie de 37 grade Celsius), folosirea încălțămintei comode, alimentația sănătoasă (alcătuită din fructe și legume bogate în calciu și alți nutrienți).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.