Sindromul ovarului polichistic poate sa apara la orice varsta. Ceea ce este considerata a fi o boala, este de fapt este un dezechilibru al hormonilor din organism. In ziele noastre, acesta afecteaza din ce in ce mai multe fete si femei din diferite medii.
Cauzele bolii
Cauza care duce la acest dezechilibru nu este descifrata in totalitate. Se crede ca ceea ce provoaca aceasta boala sunt factorii genetici. In cazul in are aveti probleme cu diabetul si cu producererea de insulina aveti sanse mai mari sa dezvoltati acest sindrom al ovarelor polichistice. Aceasta boala este caracterizata de prezenta unor chisti mai mari sau mai mici pe ovare.
Simptome
Exista mai multe simptome care te-ar putea pune pe ganduri. Cel mai adesea, primul simptom reprezinta lipsa menstruatiei sau foarte putine cicluri menstruale (in jur de 5 intr-un an). Femeile ce prezinta acest sindrom le este mai greu sa conceapa un copil intrucat ovulatia nu mai exista. Este un procent destul de ingrijorator si anume 50%. Pe parcursul unui an apar sangerari vaginale neobisnuite. Parul poate sa creasca in exces pe fata, pe piept si pe abdomen.
Sindromul ovarelor polichistice face sa apara acneea, matreata dar si unele pete pe piele. Depresia este si ea un simptom al acestei boli. Daca indeplinesti cel putin una din aceste simptome, indicat ar fi sa te prezinti la un medic specialist. Exista si alte simptome pe care femeia le resimte atunci cand boala avanseaza: are o jena (mica durere) in partea de jos a abdomenului, apare obezitatea sau cresterea semnificativa in greutate, iar partea superioara a corpului devine mai mare decat partea inferioara pentru ca grasimea de va depune pe abdomen si nu pe solduri.
Toate acestea au ca si cauza cresterea nivelului de hormoni masculini. Femeile care prezinta sindromul ovarelor polichistice se pot imbolnavi de diabet mult mai repede fata de o femeie normala pentru ca organismul este rezistent la insulina. De obicei, femeile care se prezinta la un consult o fac pentru ca incep sa aiba unele probleme: cresterea in greutate, probleme menstruale si nu se gandesc la faptul ca pot avea aceasta boala. Sunt o multime de medici la care va puteti prezenta pentru a va rezolva problema: ginecologi, medici de familie, endocrinologi, etc.
Aparitia bolii
Aceasta boala poate sa apara si datorita unui tratament epileptic sau al unor probleme metabolice. La un control, femeile care au ovare polichistice prezinta unele neregularitati la nivelul lor datorita foliculilor ovarieni. Foliculul este o capsula in care creste ovulul. La o femeie care nu prezinta aceasta boala, in ziua a 14-a (in cazul in care ciclul menstrual este de 28 de zile) foliculul se rupe si expulzeaza ovulul. De aici vine si denumirea de ovulatie. La o femeie care prezinta boala, foliculul nu se rupe si ovulatia nu va mai avea loc.
Tratament
Initial se doreste ca ovulatia si ciclurile menstruale sa se regleze. Este important sa se reduca nivelul de hormoni masculini, sa se rezolve problemele cu acneea si sa se inceapa un stil de viata sanatos pentru a se elimina kilogramele acumulate.
Ambulatoriu trebuie sa iti mentii greutatea potrivita inaltimii, dar si varstei tale. Sportul trebuie sa faca parte din viata ta de zi cu zi si alimentatia sa fie compusa in principiu din legume si fructe.
Adesea tratamentul pe care o femeie ce prezinta sindromul ovarelor polichistice trebuie sa il faca este medicamentos. Se vor prescrie pilule contraceptive, inel vaginal sau plasture de piele. In cazurile mai avansate se recomanda tratamentul chirurgical. Acesta consta in indepartarea unei capsule groase ce inconjoara ovarul. Se poate elimina o parte din ovare sau in cazul in care femeile nu isi doresc copii, ovarele pot fi indepartate in totalitate.
Pentru aceasta boala exista si tratament naturist. Adeptii acestuia spun ca este indicat sa folosesti plante in locul medicamentelor, intrucat nu iti va fi afectat ficatul. Se spune ca Spirulina este foarte buna. Pe langa aceasta, sindromul ovarelor polichistice poate fi tratat si cu ulei de catina, redigest, gemoderivat muguri de coacaze, gemoderivat de afin, gemoderivat de mladite de zmeur, echinaceea si coenzima Q10.
Acest tratament se va administra timp de 3 luni dupa care se va face o pauza de la gemoderivate si echinaceeea si se va adminsitra o tinctura de fructe de soc. Retineti faptul ca nu trebuie sa va tratati singuri acasa, „dupa ureche” pentru ca si plantele consumate in exces pot avea efecte nocive asupra organismului. Apelati la o persoana care se pricepe (doctor homeopat) sau chiar la medic sau farmacist.
Trebuie sa aveti grija de sanatate pentru ca nu este de glumit cu sindromul ovarelor polichistice. Daca aceasta boala nu este tratata la timp, poate avea urmari grave asupra organismului ducand pana la infertilitate si pierderea ovarelor. Chiar daca in prezent nu acuzati nicio durere, faceti-va un control. Nu strica niciodata sa va interesati de sanatate.