Paralizia Bell apare datorită faptului că este afectat cel de-al șaptelea nerv cranian. Această maladie este una dintre cele mai comune forme de paralizii faciale, poate fi provocată de mulți factori. Apare mai ales la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20-40 de ani. Paralizia Bell poate afecta însă și alte persoane, pe oricine și mai ales pe cei care suferă de alte boli sau afecțiuni.
Paralizia Bell se caracterizează printr-o stare de slăbiciune generală, paralizia unei jumătăți a feței, iar uneori poate fi interpretată greșit sau confundată cu un accident vascular cerebral. Boala apare la femeile însărcinate, la bolnavii cu diabet, răceli, gripă, afecțiuni respiratorii, infecții datorate virusului herpes simplex sau herpesului bucal.
Principalele simptome ale bolii sunt: apariția sunetelor în urechea afectată, incapacitatea de a închide ochiul pe partea afectată de paralizie, lăcrimare, hipersensibilitate la sunete, tulburări ale simțului gustativ, salivare, durere locală, senzație de ochi uscat în partea afectată, hiperacuzie.
Prin tratament corespunzător se poate ajunge la recuperarea completă. Dacă nu se aplică niciun tratament, paralizia Bell poate să ducă la tulburări grave gustative, ale vederii și auzului. De aceea este necesar să se meargă la medic. Pentru stabilirea diagnosticului se va face anamneza, examenul fizic, investigații paraclinice și consultația neurologică. În cadrul anamnezei medicul va cere bolnavului să explice cât mai clar ce simptome are, care este disconfortul creat de boală.
Va urma examenul fizic prin care medicul va verifica ce semne de boală are pacientul. Apoi prin examen neurologic îi va cere să închidă și să deschidă ochii, să miște sprâncenele, să încrețească fruntea, să fluiere și să-și arate dinții. În anumite cazuri se vor face teste de sânge, de audiometrie, rezonanță magnetică nucleară (RMN), computer tomograf (CT), electrogustometrie și electromiografie care țin de investigațiile paraclinice.
Tratamentul durează aproximativ 20 de zile și se face doar pe baza medicamentelor prescrise de medic. În cazul acestei paralizii pot fi eficiente medicamentele cu steroizi, cum este de exemplu prednisonul. De asemenea aciclovirul ajută în tratamentul infecției, se aplică local dacă este sub formă de unguent.