Pastita (Anemone nemorosa) sau floarea-de-pasti este otravitoare

0
1987
Pastita (Anemone nemorosa) sau floarea-de-pasti este otravitoare

Cu siguranta ati observat primavara un covor de flori micute si albe care acopera pamantul uniform printre copacii padurilor de foioase, a celor de fag si stejar. Ei bine este vorba despre pastita sau floarea-de-pasti care este o planta perena ce prefera zonele moderat umede, umbroase, impadurite, cu sol moale si usor calcaros. Apare in regiunile deluroase, dar si cele montane, la altitudini de cel mult 1800 m, in Europa, America de Nord si Asia.

Face parte din familia Ranunculaceae, are denumirea stiintifica de Anemone nemerosa si este cunoscuta cu numele popular de pascuta, gainuse, painea-pastelui, floarea-de-pasti sau floarea-vantului.

Are radacina lunga, distribuita orizontal, de culoare galben-inchis-maroniu cu multi tuberculi, frunzele sunt verzi, scurt petiolate, florile sunt solitare, hermafrodite, cu diametrul de 2,5 cm si lungimea de 1 cm, au sase petale eliptice albe sau roz, iar fructele sunt mici, in forma de achene aproape sferice, acoperite de perisori. Perioada de inflorire este de la inceputul lunii martie si pana in luna aprilie.

Citește și:  Un nou compus din canabis - Cannabidiol HQ (Hidroxi Chinona)

In trecut pastita a fost utilizata in medicina populara in tratamentul migrenelor, durerilor de cap, bronsitei si bolilor reumatice. In prezent nu se mai foloseste decat in homeopatie, deoarece are un grad de toxicitate ridicat. Daca este inghitita accidental poate da stari de greata si varsaturi.

Pastita este utilizata sub forma de preparate homeopatice, pentru ameliorarea tulburarilor gastrice, inlaturarea starilor depresive si insomniei. Este cultivata in gradini ca planta ornamentala pentru aspectul ei frumos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.