Patrunjelul-cret, planta cu proprietati nutritive si medicinale

0
1517
Patrunjelul-cret, planta cu proprietati nutritive si medicinale

Patrunjelul-cret este o planta aromatica folosita frecvent in gastronomie, in sosuri, salate, supe, etc. Pentru a beneficia de proprietatile ei nutritive si medicinale, indicat ar fi sa fie consumata mai ales in stare cruda, in sucuri si salate.

Patrunjelul-cret este o planta bianuala, poate creste inalta de pana la 60 cm si are denumirea stiintifica de Petroselinum crispum. Este de origine din zona mediteraneana si se remarca prin frunzele foarte incretite. Creste salbatic in poieni de padure si pe pajistile din zonele temperate.

Pe timpul faraonilor, aceasta planta era folosita in ritualurile funerare, se faceau coroane din patrunjel pentru cei decedati. In prezent planta este apreciata pentru gustul aromat dar si proprietatile ei nutritive deosebite.

Are numeroase elemente esentiale active si anume: vitamine (A, C, B1, B2, K, PP), caroten, uleiuri esentiale si altele. Patrunjelul-cret are proprietati diuretice, antispastice, vitaminizante, aromatice, de stimulare a poftei de mancare si vindecatoare foarte bune.

Patrunjelul-cret

Frunzele de patrunjel ajuta in tratamentul intepaturilor de insecte. Sucul din frunze de patrunjel are efect de combatere a gazelor intestinale, eliminare a pistruilor, surmenajului, asteniei de primavara, simptomelor de ateroscleroza, astm, artrita, osteoartrita, infectii, raceli si altele. Poate fi consumat in amestec cu sucuri din alte legume: telina, morcovi, andive.

Citește și:  Radacina plantei Calumba (Jateorhiza palmata) ajuta la tratarea dizenteriei

Patrunjelul revitalizeaza corpul, stimuleaza apetitul alimentar, metabolismul, combate balonarea, afectiunile de ficat si stomac, oboseala, crampele stomacale, surmenajul fizic si intelectual si consolideaza sistemul imunitar.

Uleiurile esentiale din patrunjel ajuta in neutralizarea unor substante cancerigene. Fiind o planta cu proprietati diuretice este recomandata ca remediu terapeutic in cazuri de afectiuni urinare, retentie urinara, pietre la rinichi, prostatita si boli ale tractului urinar.

Pentru animalele de companie patrunjelul este otravitor. Nu se pune in hrana pisicilor, cainilor, papagalilor si altor animale mici. Deoarece contin apiol, patrunjelul-cret nu trebuie consumat de femeile insarcinate sau care alapteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.