Piperina din piper negru – stimulează absorbția nutrimentelor din alimente

0
592
Piperul negru, Foto: planetequitable.fr

Piperul este un condiment folosit frecvent în gastronomie. Fiecare dintre noi apreciază aroma sa, gustul deosebit, dar trebuie să cunoască și proprietățile sale medicinale deoarece este foarte eficient în tratamentele caracteristice medicinei tradiționale. În piperul negru se găsește piperina – o substanță (de tip alcaloid, cu gust picant) care ajută la absorbția nutrimentelor din alimente. Aceasta nu apare în ardei cayenne, paprika, cilli. Este o substanță caracteristică piperului negru și nu a celui alb. Piperul are și ulei esențial, amidon, vitamina C și E.

Piperul negru, Foto: planetequitable.fr

Piperul negru este utilizat în medicina Ayurvedică deoarece are efect de curățare a tractului gastro-intestinal. Este un excelent condiment pentru preparatele culinare, ajută la stimularea digestiei, promovarea producerii de acid clorhidric, combaterea gazelor intestinale. Piperina accelerează asimilarea nutrimentelor din alimente (crește absorbția de beta-caroten, seleniu, coenzima Q10, vitamina B6), stimulează aportul de sânge la nivelul tractului gastro-intestinal și de aceea este importantă pentru organism. Extractul din piper negru care are o cantitate semnificativă de piperină (în jur de 95%) este un bun remediu contra durerii, inflamației, are efect antioxidant, anticonvulsivant. De asemenea, piperina este antidepresivă, crește nivelul de serotonină și de noradrenalină (acest lucru a fost demonstrat prin experimentele realizate pe șoareci de laborator).

Citește și:  Care sunt cele mai bune alimente pentru oase și articulații sănătoase?
Piperul negru combate obezitatea, Foto: regimea.com
Piperul negru combate obezitatea, Foto: regimea.com

Persoanele care au câteva kg în plus pot folosi în dietă piper negru deoarece substanțele pe care le conține stimulează reducerea țesutului adipos, distrugerea celulelor de grăsime și astfel se scade în greutate. Schimbarea treptată a dietei este o modalitate bună pentru a scăpa de excesul de grăsime, dar trebuie să se facă întotdeauna cu alimente sănătoase pentru organism. Piperul negru accelerează metabolismul, arderea caloriilor, combate obezitatea. Dacă se amestecă puțin piper negru cu miere se obține un excelent preparat medicinal cu proprietăți expectorante, de reducere a procesului de formare a mucusului și de curățare a sistemului respirator. De asemenea piperul negru ajută la purificarea vaselor de sânge, este benefic pentru sistemul cardiovascular, reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și atac de cord. Specialiștii în domeniul sănătății consideră că acest condiment este benefic pentru sistemul digestiv și nervos, este excelent și pentru prevenirea bolilor de ficat și chiar a cancerului. Nu trebuie folosit de persoanele alergice, de femeile care sunt însărcinate sau care alăptează, de cei care suferă de boli gastro-intestinale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.