Inca din Antichitate, cresonul era folosit atat ca planta medicinala, cat si ca un condiment, asta datorita gustului, dar mai ales mirosului sau special. In prezent, exista mai mult de 45 de tipuri din aceasta planta. Cele mai folosite sunt condurul doamnei si cresonul de fantana.
Cresonul are in componenta uleiuri pe baza de sulf, care actioneaza foarte eficient impotriva bronsitelor, a tusei si a altor boli pulmonare. Pentru calmare, cel mai indicat este sa folositi sucul pe baza de creson. Aveti nevoie de aproximativ 200 de grame zilnic, in combinatie cu apa cat mai rece sau cu lapte.
Cel mai indicat este sa consumati acest suc dimineata, inainte sa mancati ceva si la pranz, tot inainte de masa. Pe intreaga durata a acestei cure, evitati sa consumati alimente calde, intrucat ele elimina efectele uleiului volatil din creson si astfel acesta nu mai are nicio valoare.
Carotenul continut de creson este foarte benefic in special in lupta impotriva unor boli grave ale ficatului sau ale intestinelor. Vitamina A continuta in aceasta substanta ajuta aceste organe ale noastre sa fie mai rezistente la actiunile bolilor, crescandu-ne astfel nivelul sistemului imunitar.
Conform unor studii facute in America, carotenul actioneaza si ca un prevenitor al cancerului. Cu toate ca morcovii sunt cei mai bogati in aceasta substanta, cu aproape sase miligrame per 100 de grame, cresonul este si el foarte bogat in caroten, el continand cinci miligrame si jumatate la aceeasi cantitate. Dintre alte legume si fructe care mai contin acest ingredient se numara si rosia, portocala, lamaia, piersica sau spanacul.
Nu in ultimul rand, cantitatea de suc si de calciu incluse in creson au un rol foarte important in intinerirea tesuturilor si in reechilibrarea sistemului nostru nervos.
Pe langa proprietatile mentionate mai sus, cresonul mai este si un tonic deosebit
El ajuta la regenerarea celulelor si poate intineri pielea si chiar preveni caderea parului. In cazul bolilor contagioase, aceasta planta are un rol de stopare a raspandirii lor. In plus, calitatile sale remineralizante, de combatere a stresului si a oboselii, a anemiei sau de rezolvare a problemelor stomacale sau intestinale sunt cunoscute de catre majoritatea expertilor in domeniu.
Cresonul inlocuieste cu succes si vitamina C
In cazul in care nu aveti la dispozitie surse care sa contina aceasta substanta, puteti consuma in deplina siguranta aceasta planta, datorita multelor sale ingrediente care inlocuiesc vitamina C.
Cresonul este foarte recomandat si pentru tratarea diabeticilor, intrucat el scade nivelul zaharului din sange, dar si din urina. Pentru cei constipati, aceasta planta este foarte indicata, de asemenea. Tuturor celorlalti care sufera de diferite probleme urinare, este bine sa consume creson intrucat aceste este recunoscut pentru faptul ca stimuleaza diureza.
Potrivit cercetatorilor din domeniu, cresonul incetineste si unele boli crunte, precum cancerul. In urma unor studii realizate pe soareci de laborator, s-a dovedit faptul ca aceste afectiuni pot fi chiar si stopate sa se dezvolte.
Oamenilor care au probleme cu aparatul digestiv le este recomandat sa consume aceasta planta fie fiarta, fie pe abur. In acest fel, toate substantele volatile vor dispare in timpul procesului fierberii.
Sucul de creson este foarte sanatos si recomandat, atat vreme cat el este consumat proaspat. El este indicat pentru recapatarea fortei interioare si a poftei de viata, in cazul in care unele persoane si-au pierdut aceste dorinte. Daca-l combinati cu suc de spanac, puteti scapa de unele depresii. Pentru a preveni eventualele iritatii si alte probleme similare, este indicat sa-l combianti si cu o cantitate mai mica de suc de morcov.
In uzul extern, cresonul este folosit sub forma cataplasmelor. Acestea permit o vindecare mai rapida a ulcerului, dar si a abceselor si a antraxului. Pentru aceste efecte, cresonul se toaca si se aplica sub forma unui bandaj. Faceti acest lucru de doua-trei ori zilnic. Alternativ, puteti adauga si putina sare.
Impotriva caderii parului este indicat sa amestecati suc de creson cu alcool de 90 de grade. Pentru un efect si mai benefic, frectionati pielea capului timp de aproximativ cinci minute.
Pentru tratarea pielii sensibile, folositi sucul proaspat obtinut din aceasta planta. Ar fi indicat sa utilizati si aproximativ un litru de apa minerala. Mixtura obtinuta este folosita pentru frectionarea fetei, gatului si a umerilor.
In concluzie, cresonul actioneaza ca un veritabil tonic pentru organismul nostru. Pe langa multiplele sale proprietati benefice asupra tenului si a parului, el reprezinta si o excelenta solutie de a scapa de stres si de oboseala. De asemenea, cantitatea de caroten continuta in creson ii ajuta pe cei care consuma aceasta planta sa-si protejeze mai bine organele interne, precum ficatul sau rinichii. Nu in ultimul rand, cresonul reprezinta un substitut excelent pentru vitamina C , iar cantitatea de calciu continuta in planta ajuta la intarirea sistemului osos, dar si in cazul sistemului osos.