Plante medicinale – Calinul (Viburnum opulus)

0
960
Plante medicinale - Calinul (Viburnum opulus)

Calinul (Viburnum opulus) este un arbust inalt si stufos care ajunge pana la inaltimea de 4 m. Este cunoscut si sub denumirea de amarus, face parte din familia Caprifoliaceae si este originar din Asia, Europa si America de Nord. Creste in padurile de la campie, dar si cele de la munte.

La inceput, arbustul are scoarta neteda, verde-cenusie, cu timpul insa prezinta crapaturi si culoarea devine cenusie. Frunzele sunt alungite, ovale, divizate in 3-5 lobi, cu marginile dintate. Toamna culoarea lor devine rosiatica. Florile sunt alb-verzui, formand o inflorescenta umbeliforma cu diametrul de 5-6 cm. Inflorirea are loc in lunile mai-iunie. Fructele sunt mici, de culoare rosie-aprinsa.

Recoltarea plantei

De la calin se recolteaza coaja de pe ramurile tinere, in lunile de primavara, din aprilie si mai, cand are multa seva. Pe ramuri, la distante de 15-20 cm se fac taieturi inelare si se unesc printr-o taietura in lungime. Apoi se desprinde coaja de pe ramurile sau tulpinile tinere. Inainte de uscare se inlatura cojile batrane care prezinta crapaturi pe fata exterioara, dar si cele care contin parti din lemn.

Coaja se asaza la uscat in straturi subtiri, intr-un loc curat, in aer liber. Daca se suprapun, cojile se usuca greu si de multe ori mucegaiesc. Din 2 kg de coaja verde se obtine 1 kg produs uscat. Gustul este amarui, iar mirosul putin neplacut. Daca se fierbe, coaja degaja un miros de valeriana.

Citește și:  Planta Huang-quin sau gura-lupului chinezeasca (Scutellaria baicalensis)

Utilizarea calinului

  • Coaja acestui arbust se foloseste foarte mult in industria de medicamente.
  • Din coaja se prepara diferite extracte cu actiune hemostatica si calmanta.
  • In trecut coaja de calin se folosea la tratarea intinderilor musculare si crampelor, datorita proprietatilor sale antispastice.
  • De asemenea colicile intestinale, durerile menstruale, durerile de spate erau tratate cu infuzie de coaja de calin.
  • In cantitati mari planta este toxica, de aceea astazi se foloseste doar sub forma preparatelor homeopatice.

Un alt arbust asemanator este calinul american (Viburnum prunifolium). Acesta este mai inalt decat primul, creste pana la 8 m, este cunoscut si sub denumirea de viorne, face parte si el din familia Caprifoliaceae si este originar din America de Nord.

Are fructele mici, de culoare albastra-inchisa, sau chiar neagra. In trecut, scoarta calinului american se folosea pentru provocarea avorturilor. De asemenea avea si un remediu calmant, analgezic si antispastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.