Care sunt fructele recomandate in tratamentul bolilor iarna?

0
699
Care sunt fructele recomandate in tratamentul bolilor iarna

In timpul iernii temperatura este scazuta si ne determina sa urmam o dieta bogata in calorii. Multi dintre noi suntem tentati sa mancam mai multe branzeturi, lactate si carne. Totusi trebuie sa avem in vedere ca in aceasta perioada pentru combaterea unor boli de iarna avem nevoie de antibiotice si pentru a nu suferi de pe urma unor efecte secundare de pe urma acestora avem nevoie sa ne refacem flora intestinala cu fructe proaspete bogate in vitamine si cu iaurt. Exista cateva fructe recomadate in tratamentul bolilor de iarna.

Mandarina

Este un fruct foarte apreciat pentru gustul si mirosul sau deosebit, dar si pentru continutul ridicat de vitamina C care se pastreaza si in momentul cand este depozitata un timp indelungat.

Continutul sau de vitamina D este foarte important deoarece protejeaza corpul impotriva rahitismului si ajuta in mentinerea elasticitatii vaselor de sange. Sucul proaspat de mandarine este recomandat dimineata in tratamentul bronsitei si astmului, deoarece ajuta la eliminarea secretiilor vascoase ale cailor respiratorii din bronhii si plamani.

Afinele

Sunt considerate cele mai eficiente antibiotice naturale. Aceste fructe de padure contin o substanta cu proprietati antiinflamatorii care ajuta la intarirea vaselor capilare, la vindecarea ranilor, in tratamentul aterosclerozei, anginei pectorale, reumatismului, infectiilor urinare, bolilor de rinichi si hipertensiunii arteriale.

Afinele au un continut important de acizi grasi, de vitamine B1, B2, B5, B6, K1, E, PP si de minerale – fier, potasiu, mangan, zinc, aluminiu, fosfor. Sucul de afine este recomandat in cazul bolilor inflamatorii ale gatului pentru ca imbunatateste efectul medicamentelor antibiotice. Afinele nu sunt indicate bolnavilor de ficat, stomac, ulcere gastrice si duodenale.

Curmalul japonez

Un fruct care are gustul excelent este curmalul japonez. Acesta este renumit pentru continutul sau de iod de aceea este recomandat in tratamentul bolilor glandei tiroide. De asemenea, curmalele contin beta-caroten, o substanta foarte importanta care lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta in prevenirea imbatranirii premature a organismului. Pectina care se gaseste in fructele curmalului japonez ajuta la absorbtia acizilor biliari, la reducerea colesterolului si stimularea digestiei.

Magneziul, potasiul si vitamina C ajuta in reducerea pietrelor de la rinichi, combaterea anemiei, sustinerea activitatii muschiului inimii. Sucul din curmale japoneze are proprietati antibacteriene, este recomandat in bolile tractului gastro-intestinal, in tulburarile digestive si intoxicatii. Aceste fructe nu sunt indicate persoanelor care sufera de diabet zaharat deoarece au o cantitate mare de zahar.

Rodia

rodie

Este unul dintre cele mai bune fructe care exista in lume pentru sanatatea omului. Rodia contine vitamina B, C, PP, provitamina A care ajuta in normalizarea metabolismului si sinteza proteinelor. Foarte important este acidul folic din rodie care ajuta la formarea sangelui. De asemenea, pectina din rodie ajuta in tratamentul multor boli inflamatorii de la nivelul sistemului digestiv.

Sucul proaspat de rodie este foarte bun in reducerea colesterolului. Desi ajuta in scaderea in greutate nu substituie exercitiile fizice si o dieta corespunzatoare. Acidul elagic din rodie ajuta in combaterea radicalilor liberi si are efecte excelente asupra organismului – anti-virale, anti-cancerigene si anti-carcinogene. Sucul de rodie nu este recomandat persoanelor care sufera de gastrita sau ulcer peptic.

Citește și:  Sensibilitatea la soare

Infunzia din coaja de rodie folosita in cantitate mare poate duce la diferite simptome – greata, varsaturi, crampe, probleme de vedere, ameteala, stare generala de slabiciune. Sucul de rodii ajuta la cresterea homogoblinei in sange, la cresterea imunitatii organismului la diferite boli, in reducerea starilor febrile, in combaterea diareei, are efecte bune asupra fertilitatii la femei, in cazuri de hemoroizi si osteoartrita. Radacina ei este folosita doar la recomandarea unui specialist in eliminarea parazitilor intestinali, a teniei.

Feijoa

Este un fruct exotic din America de Sud care are culoarea verde-galbui cu miezul aromat, de culoare alba, racoritor, suculent si usor aromat. Acest fruct foarte placut la gust contine vitamina C, P, acizi organici, zaharuri, ulei volatil bogat in peste 90 de substante diferite. Feijoa este apreciat in principal pentru continutul sau bogat in saruri hidrosolubile de iod recomandate in tratamentul bolilor glandei tiroide.

Coaja de feijoa prin substantele pe care le contine cu proprietati antioxidante protejeaza organismul impotriva cancerului. Medicii recomanda aceste fructe pacientilor care sufera de ateroscleroza, boli inflamatorii gastro-intestinale, pielonefrite, boli tiroidiene, gastrite. Fructul feijoa nu este indicat in hipertiroidie si diabet zaharat pentru ca are un continut mare de zaharoza.

Portocala

Este un fruct tipic recomandat in timpul iernii. Poate fi consumat ca atare dar si sub forma de suc proaspat cu cea mai mare incredere deoarece are un continut foarte bogat de minerale si vitamine foarte importante pentru mentinerea sanatatii organismului in lunile de iarna. Portocala contine vitamina A, B1, B2, C, fosfor, calciu, seleniu, potasiu si zinc, deci ajuta in combaterea anemiei si intarirea sistemului imunitar.

Kiwi

Este un fruct recomandat sa fie consumat in timpul iernii eventual alaturi de un mar si o banana pentru a asigura organismului cantitatea de vitamina C necesara organismului in combaterea infectiilor, a radicalilor liberi, a bolilor specifice acestui sezon. De asemenea are vitamina A, K, E, beta-caroten, luteina, acizi grasi omega-3, potasiu, fier, mangan si magneziu. Medicii sustin ca fructul kiwi contine anumite substante care ajuta la subtierea sangelui, cu un efect asemanator aspirinei.

Astfel ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si scaderea riscului de infarct miocardic. Vitamina K ajuta la cresterea masei osoase si ameliorarea simptomelor care apar in cazul bolii Alzenheimer. Are si un continut substantial de fibre, de aceea ajuta mucoasa colonului, scade timpul expunerii la toxine, scade riscul aparitiei cancerului de colon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.