Coada soricelului creste in pasuni, fanete, prin livezi, pe locuri necultivate, pe marginea cailor ferate, a drumurilor si padurilor. Popular se numeste si iarba oilor, crestatea, iarba stranutatoare, bradatel, sorocina, crivalnic.
Este o planta ierboasa cu tulpini inalte de 30-80 cm. Are frunzele adanc divizate, frunzele inferioare ajung la 35 cm lungime si 4 cm latime, iar celelalte ajung in medie la lungimea de 8 cm. Tulpinele florifere se ramifica la partea superioara, au in varfuri numeroase inflorescente cu diametrul de 0,5 cm, au 5-6 flori marginale cu ligule albe sau roze, se asaza ca petalele unei flori, inconjurand alte cca. 20 flori tubuloase. Fiecare planta are cca. 100 de inflorescente, dispuse aproximativ la acelasi nivel, au codite de lungimi diferite. Florile au miros caracteristic, placut.
Aceasta planta medicinala infloreste din luna iunie pana in luna octombrie.
Cum se recolteaza coada soricelului?
Recoltarea incepe din luna iunie si se termina in luna septembrie. Timpul cel mai bun este in diminetile zilelor insorite. Inflorescentele se taie chiar din locul unde incepe ramificarea lor. Partea aeriana se taie cu varfurile inflorite, la 20 cm de varf, fara partile lemnoase ale tulpinii. Atat partile aeriene, cat si inflorescentele se pun la uscat in locuri bine aerisite si curate, ferite de razele soarelui, asezate in strat subtire. Astfel din 4-5 kg de inflorescente si din 4 kg parti aeriene se obtine 1 kg de planta uscata. Aceasta are gustul amarui si mirosul usor aromatic. Se ambaleaza in saci de hartie sau panza.
Preparate din coada soricelului
Infuzia – se realizeaza tinand o lingurita de planta intr-o cana cu apa clocotita, timp de 10 minute.
Tinctura – se pun florile intr-o sticla, se toarna rachiu de fructe de 40 grade, se lasa 2 saptamani la soare, apoi se strecoara si se tine in sticle de culoare inchisa.
Baia de sezut – 100 g de planta se pun in apa rece, se tin toata ziua, iar seara se incalzeste apa pana la temperatura de fierbere, se strecoara si se adauga in apa de baie.
Alifia – 90 g unt fara sare sau osanza curata de porc se pune intr-o cratita. Se adauga 15 inflorescente foarte bine maruntite, se lasa sa se caleasca, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Se lasa apoi sa stea pana a doua zi. In ziua urmatoare se reincalzeste usor, apoi se strecoara prin tifon, se pune in borcan si se pastreaza la frigider.
Uleiul volatil – prin distilarea plantei inflorite, se obtine uleiul intens colorat in albastru, utilizat in industria farmaceutica si a produselor igieno-cosmetice.
Tratamente cu coada soricelului, in diferite boli
Scleroza in placi – poate fi ameliorata cu ajutorul acestei plante medicinale. Coada soricelului ajuta si in afectiuni ale maduvei spinarii. Se prepara un ceai (o lingurita planta la o cana de apa) si se bea incet, timp de 10 min. Principiile active ale plantei actioneaza asupra maduvei determinand formarea de celule noi in sange, astfel stimuland reinnoirea sangelui. Planta are efecte bune in leucemii si paralizii. Se face o baie de sezut inainte de culcare, se unge coloana vertebrala a doua zi dimineata, cu tinctura de coada soricelului, seara se face masarea ei folosind alifie din aceasta planta.
Menopauza, boli ale organelor genitale – este recomandat cate o ceasca de ceai din aceasta planta pentru ca ajuta in starile neplacute, de neliniste interioara. Ea influenteaza favorabil organele pelviene, genitale, ajuta si in boli de cancer. Sunt indicate bai de sezut in cazuri de inflamatii ale ovarelor, probleme de urinat, prolaps uterin. Mancarimile neplacute se indeparteaza cu ajutorul unor bai in sezut si spalari cu infuzie de coada soricelului.
Maduva osoasa – este influentata pozitiv de aceasta planta. De asemenea, ceaiul ajuta la formarea sangelui (hematopoeza), in afectiuni diferite ale maduvei osoase. Cancerul pulmonar – este ameliorat de aceasta planta asociata cu radacina de obligeana. Este un mijloc hemostatic, ajuta la oprirea hemoragiilor pulmonare.
Osteoporoza – se amelioreaza cu bai, ceaiuri si frectii cu tinctura din aceasta planta medicinala.
Hemoragii stomacale – sunt recomandate ceaiuri, care au un efect foarte rapid. De asemenea, ceaiul din aceasta planta ajuta in cazurile de arsuri, senzatie de greata la stomac, sunt inlaturate crampele stomacale, ajuta in tulburarile hepatice, si in diferite inflamatii la nivelul intestinului si stomacului. In general, stimuleaza activitatea intestinala si face ca scaunul sa fie regulat.
Hemoroizii ce sangereaza puternic – sunt vindecati prin ceaiurile din coada soricelului. Se foloseste si o alifie din aceasta planta, deoarece are efecte foarte bune in tratamentul hemoroizilor.
Raceli – sunt eficiente ceaiurile mai fierbinti sau baile calde la picioare.
Dureri reumatice – sunt ameliorate de ceaiuri cat mai calde, in cantitati mari.
Activitatea renala regulata – este stimulata de aceste ceaiuri de coada soricelului.
Tulburari circulatorii, spasme vaculare – sunt ameliorate folosind infuzia de coada soricelului. Este recomandat si in anghina pectorala, cu efecte bune si rapide.
In general, ceaiurile se recomanda deoarece au efecte antiinflamatorii si antiseptice ca florile de musetel. Facand gargara, spalaturi, administrat intern – ceaiul poate fi administrat in boli de ficat, stomac, varice etc.