Galbeneaua (Rorippa sylvestris) este o planta erbacee, perena, inalta de 15-60 cm, raspandita in Europa Centrala, Asia Mica, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
Face parte din familia Brassicaceae si creste in locurile umede, cu sol bogat in azot, pe malul apelor, pe marginea soselelor, in parcuri si gradini, in santuri, pe terenuri arabile si pe campii.
Planta are radacina subtire, ramificata, subterana si de culoare alba, tulpina are mai multe ramurele, frunzele sunt petiolate si lanceolate, au 4-7 perechi de lobi, ingusti, cu margini dintate sau simple, de culoare verde-deschisa. Lobul terminal al fiecarei frunze este mai mare decat ceilalti lobi.
Florile au 4 sepale de culoare verde, sunt mici si galbene, alcatuite din cate 4 petale fiecare, cu lungimea de 4-5 mm, de forma unor spatule cu marginile rotunjite, si 6 stamine orientate in sus, din care 4 mai mari si 2 mai mici. Inflorescenta este o racema cu doua perioade de rodire in decursul unui an.
Perioada de inflorire este din luna iunie pana in luna octombrie. Polenizarea florilor este realizata de albine si bondari. Fructele sunt eliptice, sub forma unor pastai scurte, cu lungimea de 8-20 mm si latimea de 1-1,2 mm, cu multe seminte. Deseori semintele acestei plante nu reusesc sa se dezvolte.
Planta creste sub forma unei buruieni si reprezinta o adevarata problema in pepinierele de plante tinere si gradinile oamenilor, unde ea acopera solul si sufoca mugurii tineri ai altor plante.
Frunzele plantei sunt comestibile, au o aroma placuta de aceea sunt folosite in salate si sosuri. Semintele au gust intepator si aspru, pot fi folosite ca remediu impotriva viermilor intestinali. Planta este folosita in medicina populara pentru proprietatile ei antiscorbutice si depurative.