Plante medicinale – Obligeana

0
357
Plante medicinale - Obligeana

Obligeana (sau trestia mirositoare) este o planta aromatica, ierboasa, perena, inalta de cca. 1 m, raspandita in locurile mlastinoase, la marginea baltilor si apelor curgatoare, mai mult in regiunile din Crisana si Banat. Planta a fost adusa in Europa de Est, in sec. al XIII-lea, de tatari, care o foloseau pentru a dezinfecta apa de baut. Apoi s-a raspandit in toata Europa.

Recoltarea plantei

De la obligeana se recolteaza rizomii, in lunile septembrie-noiembrie si primavara in lunile martie-aprilie. Din culturi, recoltarea se face toamna, in anul al doilea dupa evacuarea apei de pe terenul cultivat si zvantarea locului. Se scot rizomii si se aleg cei grosi de cel putin 1 cm. Rizomii mici, tineri, cu grosime mai mica de 1 cm, se ingroapa inapoi pentru refacerea plantelor din zona.

Rizomii se spala, se curata de radacini si de resturile frunzelor, se taie in fragmente de 10 cm, iar cei grosi se despica pe lungime. Se folosesc si decojiti, in acest caz se inlatura straturile exterioare imediat dupa curatirea de frunze si radacini, in locuri umbrite. Se lasa la aer cateva zile, apoi se pun la uscat in incaperi calde. Din 4 kg de rizomi se obtine 1 kg rizomi uscati, care au culoare cafenie deschisa la exterior si alb spre roz la interior, cu miros placut aromat si gust amarui. Se ambaleaza in pungi de hartie sau panza.

Preparate din obligeana

Ceaiul – o lingurita de radacina se pune in ¼ l apa timp de 8-10 ore, apoi se strecoara. Se bea ca extract rece.

Baie cu plante – se pun 200 g de radacina in 5 l apa timp de 10 ore si se filtreaza. Apoi se incalzeste pana la temperatura de fierbere si se adauga la apa de baie.

Sucul – radacinile proaspete se curata bine si se dau prin storcatorul electric.

Tinctura – se pune intr-un borcan pulbere de radacina si alcool de 96 grade amestecat cu apa in cantitati egale, se inchide ermetic, se lasa la macerat timp de 10 zile, apoi se filtreaza si se pastreaza in sticlute mici inchise la culoare.

Tratamente cu obligeana in diferite boli si afectiuni

obligeana

Balonari intestinale si stomacale – dispar cu ceai din radacina acestei plante.

Metabolism scazut (hipometabolism), hipotomie intestinala – in aceste cazuri un bun remediu este ceaiul. Se beau cate 5-6 inghitituri de ceai inainte de fiecare masa.

Boli de rinichi – ceaiul si sucul din aceasta planta curata organismul. Se recomanda si bai calde. Ceaiul este recomandat si pentru persoanele foarte slabe, fara pofta de mancare.

Degeraturi, senzatie de frig – bai calde in diferite parti ale corpului, timp de 10-20 minute. Baile facute mai fierbinti au efect asupra mainilor si picioarelor reci.

Citește și:  Dietele rapide si slabitul

Tuberculi intestinali – trebuie baut ceai timp de cateva luni. De asemenea, radacina are efect si in curatirea intestinelor de mucozitati si a stomacului de secretii abundente. Ceaiul ajuta in general in probleme digestive.

Ochi obositi – se ung pleoapele inchise cu suc proaspat stors din radacina acestei plante. Dupa cateva minute, se spala pleoapele cu apa rece.

Inapetenta – obligeana creste pofta de mancare in doze mici, vindeca bolnavii de anorexie. Se iau 10 picaturi de tinctura sau un varf de cutit de pulbere inainte de fiecare masa. In doze mari produce o stare de greata, reduce apetitul si este recomandata in curele de slabire.

Cancer pulmonar – se mesteca incet radacina de obligeana si se bea ceai de coada soricelului. Radacina de obligeana ii vindeca pe fumatori de patima fumatului.

Cancer intestinal – radacina acestei plante vindeca tulburarile intestinale si stomacale, afectiuni ale bilei si ficatului. Se bea ceai din radacina, 6 inghitituri mici, inainte de fiecare masa. Crizele intestinale sunt ameliorate si cu timpul dispar complet.

Aciditate gastrica – ceaiul are efecte foarte bune in acest caz.

Durerile de stomac – sunt eliminate daca se bea ceai, timp de cateva zile. Ceaiul stimuleaza digestia si are efect calmant.

Adjuvant in psihoze (paranoia, schizofrenie) – se iau 2 lingurite de pulbere pe stomacul gol, sau cate jumatate de lingurita de 4 ori/ zi. Are efect antidepresiv, de sadativ usor, echilibreaza anumite functii mentale si psihice. De asemenea, are efect calmant si este un tonic psihic, ajuta in stari de isterie, nevroze si anxietate.

Anemie si diabet – se ia cate o lingurita de tinctura in jumatate de pahar cu apa, de 3 ori/ zi, cu o jumatate de ora inainte de a manca.

Ulcer duodenal – in acest caz durerile se amelioreaza imediat cu ceai din radacina, iar in cateva saptamani dispar complet.

Intoxicatie alimentara, indigestie puternica – se pun 4 lingurite de radacina la 1 l de apa fierbinte, se lasa 10 min sa infuzeze, se filtreaza si se bea dintr-o data, ceea ce va provoca un reflex de voma, avand ca rezultat curatarea rapida a stomacului.

Preparatele din aceasta planta maresc in general pofta de mancare, reduc balonarile si calmeaza nervii. Rizomii se mai folosesc in industria alimentara si a parfumurilor.

Obligeana este cunoscuta in popor si sub numele de: calamuz, buciumas, calmena, calamar, paporotnec, crin de apa, speribana, tartarachi, speteaza, trestie mirositoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.