Papanasii sunt cunoscuti in popor si cu numele de clopotel, cercura, motocei, trifoiul rosu sau cotocei. Ca specie, planta face parte din familia Fabaceae, are denumirea stiintifica de Trifolium arvense si creste salbatic in Asia, Europa si Africa de Nord.
Aceasta planta prefera regiunile uscate, necultivate, ierboase, cu soluri necalcaroase, apare pana la altitudini de cel mult 1500 m, are tulpina simpla sau ramificata, lunga de 10-40 cm, frunzele petiolate, cele de la baza trifoliate cu marginea simpla sau dintata, de lungime mica de 2-2,5 cm si colorit gri-verzui, iar cele superioare sesile.
Pe ramurelele tulpinei apar inflorescentele solitare, laterale sau terminale, de forma alungita sau cilindrica, pedunculate, cu aspect de smoc moale, in nuante albicioase la inceput si rosiatice sau violacee mai tarziu. Fructele contin o singura samanta. Perioada de inflorire este in lunile mai-octombrie, iar polenizarea florilor este realizata de albine, fluturi si bondari.
Trifoiul-rosu (sau papanasii) este o planta folosita in medicina traditionala inca din timpuri de demult, iar astazi mai ales in fitoterapie. In ultimii ani specialistii au aratat prin cercetarile lor stiintifice ce proprietati are aceasta planta si care de altfel erau motivele pentru a fi apreciata in medicina populara inca din vechime. De la aceasta planta se recolteaza partile sale aeriene, intotdeauna in zonele nepoluate, din flora spontana. Acestea se pun la uscat in locuri curate si bine aerisite, la umbra.
Elemente active din compozitia plantei fac sa aiba proprietati antivirale, antibacteriene, antispasmatice, estrogenice, hiperparatiroidice, antireumatice, diuretice, antidiareice si anticatarale. Din punct de vedere terapeutic planta este un bun remediu in tratamentul reumatismului, rinitei catarale, gripei, diareei, urinarilor dureroase, astmului bronsic, tusei, acneei, dismenoreei, prostatitei, in ameliorarea simptomelor menopauzei, reglarea ciclului menstrual.
Conform medicilor specialisti planta este un adjuvant in tratamentele ce se aplica in bolile canceroase, mai ales in cancer mamar, testicular, uterin si ovarian. De asemenea planta este recomandata pentru vindecarea inflamatiilor uterine, vaginitei, calmarea starilor nervoase, in cazuri de cancer vaginal, rectal, laringian si faringian.
Datorita efectelor calmante asupra pielii, dar si emoliente si cicatrizante, extractul din florile plantei este folosit pentru uz extern, sub forma de cataplasme pentru vindecarea negilor, acneei, herpesului, psoriazisului, eczemelor, arsurilor solare si ameliorarea simptomelor cancerului de piele. Planta se foloseste la recomandarea medicului si in doze adecvate, stabilite de acesta.