Oțet de mere cu busuioc – Proprietăți și beneficii pentru sănătate

0
470

Oțetul de mere cu busuioc are un gust bun și o aromă deosebită și în plus, proprietățile acestei plante sunt excelente pentru sănătatea organismului, deci nu-i va lăsa pe oameni indiferenți. Află în acest articol cum se realizează acasă oțetul de mere cu busuioc și care sunt beneficiile culinare și medicinale ale acestui preparat.

Navigare rapidă în articol:

  1. Oțet de mere cu busuioc
  2. Ceai de busuioc

1. Oțet de mere cu busuioc

Pentru realizarea acestui oțet se folosește busuioc proaspăt și oțet de mere. Se poate folosi și oțet de vin, dacă preparatul este folosit în scopuri culinare. În cazul în care se dorește un preparat medicinal, atunci este recomandat oțetul de mere natural sau cidrul de mere.

Se realizează astfel:

  • Într-un borcan curat se pun toate frunzele de busuioc, astfel încât acesta să fie plin pe trei sferturi
  • Frunzele de busuioc se spală cu apă înainte de a fi folosite
  • Peste frunze se adaugă oțetul de mere, apoi se amestecă și se închide borcanul cu un capac
  • Se lasă la macerat timp de 2-3 săptămâni, iar apoi se strecoară și se poate folosi
  • Se păstrează într-o sticlă cu dop, sau într-un borcan închis ermetic.

Oțetul va avea un gust bogat, o culoare frumoasă și aromă intensă de busuioc.

Cum se folosește oțetul de mere cu busuioc?

Acest oțet aromat este foarte bun la asezonarea salatelor, se poate folosi și la preparate din carne, legume și pește.

Dacă se adaugă în oțetul de mere cu busuioc și alte plante medicinale (ex. tarhon, cimbru, rozmarin, oregano, frunze de dafin), atunci proprietățile sale medicinale devin și mai bune.

Menta, cimbrul, oregano, tarhonul și rozmarinul sunt plante medicinale recomandate în sezonul de iarnă, pentru că au acțiune antivirală. Oțetul din aceste plante combinat cu puțin usturoi, ulei de măsline și boabe de piper colorate reprezintă un dressing excelent pentru diferite tipuri de salate.

O rețetă de oțet cu plante medicinale pentru salate este următoarea:

  • Se pune într-un borcan din sticlă 250 ml oțet de mere
  • Se adaugă mai multe frunze de busuioc, 2 crenguțe de cimbru, o linguriță de boabe de piper și 2 căței de usturoi
  • Pentru o aromă mai deosebită se poate pune și o crenguță de oregano
  • Se lasă la macerat timp de 2 săptămâni iar apoi se poate folosi la salate.

Se pot folosi și alte combinații de plante medicinale, în funcție de preferințele individuale.

Proprietățile oțetului de mere cu busuioc

Oțetul de mere cu busuioc are următoarele proprietăți și beneficii:

  • Acest preparat este bogat în nutrienți și enzime active, ajută la alcalinizarea organismului și la echilibrarea florei intestinale sănătoase, respectiv a bacteriilor care trăiesc în tractul digestiv și care sunt importante pentru sănătate
  • Conține vitamine (A, B1, B2, B6, C), acid folic și minerale (magneziu, fier, sodiu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, sulf, cupru)
  • Previne cancerul de stomac
  • Are efect antioxidant, de aceea ameliorează efectul nociv al radicalilor liberi
  • Are proprietăți tonice asupra sistemului nervos
  • Ajută în tratamentul gripei, scade temperatura corpului
  • Este eficient în cazuri de stres intens, tulburări neurovegetative
  • Previne formarea plăcilor de aterom pe artere, menține elasticitatea vaselor de sânge
  • Combate oboseala picioarelor și depresia
  • Are proprietăți antiinflamatorii și antiinfecțioase.
Citește și:  Plante medicinale - Rostogolul (Eryngium campestre) sau scaiul-dracului

Sos de busuioc

La rețetă se folosesc următoarele ingrediente: o mână de frunze de busuioc, o ceapă, 2 căței de usturoi, o ceașcă de ulei de măsline, 3-4 linguri de oțet de mere sau oțet de vin, puțin ardei iute roșu, sare, piper după gust.

Mod de preparare:

  • Se curăță ceapa, se spală și se taie în bucăți mici
  • Se curăță usturoiul și se spală
  • Se adaugă ceapa și usturoiul în blender; apoi se pun și frunzele proaspete de busuioc, ardeiul iute roșu, oțetul, uleiul de măsline și condimentele (sare, piper) și se amestecă bine la blender
  • La final se mai adaugă puțin ulei de măsline, dacă mai este nevoie.

Acest sos de busuioc se poate folosi la salate, la preparate din carne, din pește, la pizza și la paste.

Vezi aici un video cu modul de realizare al acestui sos de busuioc:

2. Ceai de busuioc

Busuiocul are proprietăți diuretice, antifungice, calmante, antispastice, antiemetice, antiinflamatoare, carminative și febrifuge.

Ceaiul de busuioc – Beneficii pentru sănătate:

  • Ajută la relaxarea și combaterea stresului
  • Este bun pentru eliminarea toxinelor din organism
  • Curăță rinichii și îmbunătățește funcționarea acestora
  • Ajută la eliminarea bacteriilor ce pot cauza afecțiuni orale
  • Previne îmbătrânirea prematură a celulelor organismului
  • Îmbunătățește digestia, combate gazele intestinale și durerile de stomac
  • Previne bolile respiratorii și dezvoltarea infecțiilor
  • Are efect antidepresiv, combate insomnia, îmbunătățește starea de spirit și reduce hiperactivitatea
  • Îmbunătățește digestia, ajută la absorbția nutrienților în organism
  • Previne crampele intestinale, flatulența, indigestia, stimulează secreția de suc gastric
  • Ajută în cazuri de bronșită, tuse convulsivă, viroze respiratorii
  • Calmează durerile de cap și ajută în ameliorarea inflamațiilor
  • Îmbunătățește circulația sângelui și altele.

Ceaiul de busuioc se realizează astfel:

  • La o cană cu 250 ml apă fierbinte se adaugă o linguriță de busuioc
  • Se lasă la infuzat timp de 10 minute
  • Se strecoară și se bea.

Vezi aici un video despre beneficiile ceaiului de busuioc:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.