Plante medicinale și ornamentale – Geraniul (Pelargonium graveolens)

0
716
Plante medicinale și ornamentale - Geraniul (Pelargonium graveolens)

Geraniul este o mușcată parfumată foarte utilă din punct de vedere medicinal. Este de origine din Africa de Sud și are denumirea științifică de Pelargonium graveolens. Are miros dulce, suav, ca de trandafir și oferă o stare de confort și frumusețe în locul unde este ținută, ca plantă de apartament.

Ca aspect general, impresioneză prin florile roz delicate și frunzele verzi zimțate pe margini. Parfumul ei este foarte plăcut, este bine ca planta să fie poziționată în dormitor deoarece are efect bun asupra stării interioare, îmbunătățește calitatea somnului. De asemenea, are capacitatea de a purifica aerul din cameră. Cei care suferă de alergii la astfel de plante nu trebuie să o țină în apropierea lor.

Pentru a te bucura de această plantă, trebuie să știi cum să ai grijă de o astfel de mușcată parfumată. În primul rând este bine să fie ținută pe pervazul geamului, deoarece are nevoie de lumină. Condiția esențială ca această plantă să se dezvolte frumos, este să aibă cât mai multă lumină. Trebuie poziționată la o fereastră, în partea de est sau de vest, niciodată spre nord.

Cele mai multe flori apar primăvara și vara, apoi are o perioadă de pauză. In lunile de iarnă nu înflorește deloc. Dacă în cameră aerul este uscat, este bine să fie pulverizată cu apă. Trebuie să știți că nu suportă caldura prea mare, de aceea vara nu este bine să fie poziționată într-un loc supraîncălzit. Are nevoie de aer, de aceea este indicat să țineți geamul deschis. Iarna trebuie ferită de frig, deoarece deja la zero grade îngheață și moare.

Se înmulțește prin semințe și butași. Cea mai bună metodă este prin butași, deoarece este mai rapidă și mai sigură. Se taie tulpina, aceasta trebuie să aibă câteva frunze (patru sau cinci), se ține în apă să dea rădăcini, sau se plantează direct în pământ. Această metodă se aplică primăvara și vara.

Citește și:  Cum putem scadea glicemia cu ajutorul plantelor medicinale?

Geraniul are și proprietăți medicinale deosebite

Geraniul

De la plantă se folosesc în scop terapeutic frunzele, tulpinele și florile. Prin metoda de extracție, de distilare a plantei se obține uleiul de geraniu care are ca principali constituenți: geraniol, citronelol și linalol. Aroma uleiului este vegetală, dulce, ca de trandafir, iar coloritul este verzui.

Principalele proprietăți ale uleiului de geraniu sunt de reducere a retenției de lichide, revigorante, curative, echilibrante și antidepresive.

Preparatul naturist este recomandat in tratamentul afecțiunilor sistemului circulator deoarece este eficient în oprirea sângerării, a simptomelor datorate varicelor și hemoroizilor și este un bun stimulent al sistemului limfatic.

Are efect euforic, îmbunătățește starea de spirit. Este recomandat persoanelor care suferă de anxietate, tensiune nervoasă, depresie, deoarece ajută la echilibrarea sistemului nervos. Această plantă calmează stările de nervi, manifestările excesive, reacțiile necontrolate, tendința exagerată de exteriorizare, agitația, orgoliul. Oferă o stare de siguranță de sine, puterea de a înțelege și de a te detașa de situațiile stresante, de a avea tărie de caracter, curaj, voință de a acționa calm și cumpătat.

Acțiunea sa este benefică asupra pielii, ajută în tratamentul arsurilor, dermatitelor, eczemelor, bolilor infecțioase de la nivelul tegumentului. Combate celulita, te scapă de păduchi și alte insecte. Geraniul poate fi utilizat pentru toate tipurile de piele: normală, mixtă, uscată, sensibilă, grasă.

Persoanele care au anumite afecțiuni urogenitale pot folosi acest ulei. Are efect vindecător pentru cistită, este recomandat în cazuri de retenție de lichide, probleme de fertilitate, sindrom premenstrual sau stări neplăcute datorate menopauzei, combate transpirația și ajută la realizarea echilibrului hormonal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.