Plante medicinale – Soparlita (Polygala vulgaris)

0
1920
Plante medicinale – Soparlita (Polygala vulgaris)

Soparlita este o planta medicinala care are denumirea stiintifica de Polygala vulgaris si face parte din familia Polygalaceae. Aceasta planta perena creste in zonele de deal si campie, pe pajistile intinse si insorite, dar si la poalele muntilor. Are tulpina inalta de 5-25 cm, verticala, frunzele mici distribuite de-a lungul ei, florile cu petale in nuante de culori albastre-violet, hermafrodite, mai multe grupate la un loc astfel incat alcatuiesc in varful tulpinei frumoase inflorescente in forma de spic.

Polenizarea florilor este realizata de insecte si mai ales de albine si fluturi. Perioada de inflorire este in lunile de primavara si vara, mai exact din mai pana in iunie. Fructele sunt de forma unor capsule mici, contin seminte care pot fi imprastiate de vant si astfel prin germinare contribuie la inmultirea plantei in alte locuri.

Exista trei subspecii ale genului Polygala: cea descrisa mai sus numita Polygala vulgaris varianta vulgaris, cea cu florile albe care are denumirea de Polygala vulgaris varianta oxyptera si cea cu inflorescenta densa violeta sau albastruie numita Polygala vulgaris varianta collina.

Citește și:  Plante medicinale - Musetel (Matricaria chamomilla)

Soparlita

De la soparlita se foloseste in scop terapeutic radacina. Aceasta se recolteaza in lunile de toamna, se spala si se curata bine, se pune la uscat in strat subtire pe coli de hartie, intr-un loc bine aerisit, curat si la umbra.

Infuzia de radacina de soparlita ajuta in tratamentul unor boli si afectiuni de tipul astmului, artritei, reumatismului, afectiunilor respiratorii, tusei uscate si spasmodice si asta in primul rand datorita proprietatilor sale expectorante si de stimulare a transpiratiei. Planta are si efect sudorific, de aceea este recomandata in cazuri de gripa si raceala.

Soparlita ajuta in stimularea lactatiei la femei de aceea este recomandata acestora dupa nastere. De asemenea este folosita si ca furaj la vaci, pentru cresterea productiei de lapte la acestea. In prezent planta este utilizata in homeopatie in tratamentul tusei, bronsitei, pleureziei, dar si in alte efectiuni avand in vedere efectul ei diuretic si diaforetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.