Plante medicinale – Sovavarita (Inula britannica)

0
1586
Plante medicinale – Sovavarita (Inula britannica)

Sovavarita este o planta perena care creste in Europa si Asia, poate fi gasita peste tot, pe pajistile umede, pe malurile raurilor, zone temporar inundate, in luminisurile padurilor, in locuri cu buruieni, terenuri abandonate, pe campii, in santuri si la marginea drumurilor. Poate creste la ses si la munte, la altitudini de pana la 1200 m. Este cunoscuta si cu numele popular de omeag-de-campie, iar ca specie face parte din familia Asteraceae si are denumirea stiintifica de Inula britannica.

Este o planta anuala sau bianuala, cu aplicatii terapeutice in medicina traditionala. Are tulpina solitara inalta de 20-80 cm, acoperita de numerosi perisori fini si moi, la baza poate fi de consistenta lemnoasa, iar radacina subtire si scurta.

Frunzele sunt distribuite de-a lungul tulpinei, sunt eliptice, alungite si lanceolate, de culoare verde. Cele bazale au lungimea de 2-8 cm si latimea de 0,6-0,7 cm. Florile sunt de forma unor cosulete mari cu diametrul de 3-4 cm, au coloritul galben.

De obicei apar individual in varful tulpinei sau in grupuri de cate 2-5 distribuite la o singura tulpina. Perioada de inflorire este in lunile de vara, din iunie si pana la sfarsitul lui august, polenizarea este realizata de insecte. Fructele sunt de forma unor achene parfumate, cilindrice, cu dungi si acoperite de perisori. Au lungimea de 0,4 cm si latimea de 0,13 cm. Planta poate fi recunoscuta usor dupa mirosul ei nu foarte puternic de usturoi.

In scop medicinal de la sovavarita se recolteaza frunzele, tulpina si florile.

Acestea se culeg in perioada de inflorire si se pun la uscat in strat subtire pe coli de hartie, in loc uscat, curat, bine aerisit si la umbra. Radacina are in compozitia sa inulina, ulei esential, alcaloizi. De asemenea florile, tulpina si frunzele contin substante flavonoide, acid ascorbic, lactone, caroten, ulei esential si taninuri.

Citește și:  Terapii cu floare de soc

Sovavarita

In medicina populara planta este apreciata pentru proprietatile sale antiseptice, analgezice, diuretice, laxative, diaforetice, expectorante, antiinflamatorii, antibacteriene, aperitive deoarece ajuta digetia, tonice si de vindecare a ranilor.

Extractul de sovavarita este recomandat in cazuri de diaree, tuse, hemoroizi. Frunzele ajuta la vindecarea ranilor si ulceratiilor de la nivelul pielii, se culeg proaspete, se zdrobesc si se aplica sub forma de cataplasme pe zonele cu probleme. Decocotul din frunze de sovavarita este eficient in vindecarea colitei si a bolilor gastro-intestinale.

Infuzia din sovavarita se prepara astfel: se adauga o lingura de planta uscata maruntita la o cana de apa clocotita, se lasa sa stea pana la 2 ore, se filtreaza si se bea cate 1-2 lingurite de 3 ori pe zi. Acest preparat este un bun remediu contra diareei, hemoroizilor, sangerarilor si durerilor de stomac.

Promoveaza fluxul de gaze intestinale, reduce eliberarea de urina, ajuta functia digestiva, are proprietati purgative, elimina impuritatile si distruge bacteriile, intareste organismul prin efectele tonice.

Planta se foloseste doar la recomandarea unui medic specialist si in dozele stabilite de acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.