Remedii naturale din plante pentru tratarea diverselor afecțiuni

0
1072
Remedii naturale din plante pentru tratarea diverselor afecțiuni

Plantele medicinale la noi in tara s-au folosit inca din timpurile stravechi. Herodot mentiona despre obiceiurile dacilor si scitilor de a folosi buruieni tamaduitoare. Astazi, lista plantelor medicinale cuprinde sute de specii.

Afinul

Ceaiul de frunze este antiseptic urinar, usor diuretic. Se recomanda in guta si reumatism. Fructele se folosesc in infectii intestinale, procese de fermentatie, diaree.

Anghinarea

Frunzele in ceai au efect in bolile de ficat. Ca diuretic se recomanda in nefrite acute si cornice, in bolile tubului digestiv: constipatie, entrite, colite, hemoroizi, lipsa poftei de mancare.

Chimenul

Infuzia preparata dintr-o lingurita si jumatate de fructe, la o ceasca cu apa, are proprietatea de a elimina gazele din stomac, mareste cantitatea de lapte a femeilor care alapteaza, regleaza functiile stomacului, combate inflamatiile intestinelor, calmeaza.

Cicoarea

Aceasta planta medicinala era cultivata de egipteni pentru tratarea bolilor de ficat, vezica si rinichi. Se foloseste atat planta recoltata in perioada infloririi, cat si radacina. Ceaiul favorizeaza digestia si stimuleaza functiile hepatice si renale. Avand proprietati diuretice si depurative, din cicoare, in combinatie cu radacina de brusture si iarba de trei-frati-patati, se face un ceai folosit in combaterea acneii si furunculozei. Radacina de cicoare, usor laxativa, intra in componenta pulberii laxative-purgative.

Coada-soricelului

Se recomanda in afectiuni ale stomacului si intestinelor, ca enterocolite si gastrite. Ajuta la calmarea colicilor stomacale, la eliminarea gazelor si restabileste pofta de mancare. Infuzia de coada-soricelului are si o actiune benefica asupra ficatului, marind secretia biliara, calmeaza colicile hepatice. Datorita unui element amar (achileina) care se gaseste in frunze, are proprietati tonice si stimulatorii asupra apetitului. Se recomanda in stari alergice.

Fasolea

In cistite, calmeaza spasmele, normalizeaza urinarea. Eruptiile pielii, acneea (cosurile) se vindeca dupa o cura de fasole verde folosita sub forma de ceai , preparat din teci uscate. Aceasta cura imbunatateste si starile de diabet zaharat. Cataplasmele facute din faina de fasole calmeaza mancarimi generate de anumite eczeme, influenteaza in bine acneea si diverse boli de piele.

Galbenelele

Ceaiul din flori, in combinatie cu diferite plante medicinale (musetel, sunatoare, menta si patlagina) este recomandat in tratarea ulcerului stomacal si duodenal. Datorita principiului amar, florile de galbenele maresc secretia biliara, au efect bun in tratarea bolilor de ficat.

Papadia

Folosita ca planta medicinala in boli in care apare un dezechilibru glandular. Ceaiul de papadie este folosit in obezitate, in boli de ficat, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare la convalescenti, are actiune diuretica. Prin diureza pe care o produce, face ca toxinele din corp sa se elimine si ajuta indirect la vindecarea eczemelor si a altor boli de piele, in guta, reumatism si ateroscleroza.

Patlagina

Folosita in tratamentul ulcerului stomacal. Vitamina K aflata in frunze are proprietati hemostatice (opreste hemoragiile). Preparatele din patlagina previn cresterea colesterolului si micsoreaza tensiunea arteriala.

Citește și:  Plante medicinale, aromatice, de îngrijire eficientă a pielii

Porumbul

Vitamina K din matasea de porumb face ca aceasta planta medicinala sa aiba proprietati hemostatice. Se recomanda in tulburari circulatorii, datorate afectiunilor cardiovasculare: guta, artritism, uremia (acidul uric in sange) etc.

Salvia

salvie
salvie

Ceaiul din frunzele acestei plante are actiune antisudorifica. Diabetul zaharat, circulatia defectuoasa a sangelui, starile de nervozitate, inflamatiile gastro-intestinale urmate de balonari sunt influentate in bine de salvie.

Socul

Ceaiul din flori de soc mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza. Datorita efectului usor laxativ si de eliminare a apei din tesuturi, se foloseste ca un medicament natural in obezitate.

Teiul

Este cea mai folosita dintre plante medicinale, ceaiul din flori de tei vindeca raceala si gripa (cand sunt insotite si de febra), deoarece produce o transpiratie abundenta, care face sa scada temperatura crescuta a corpului; are o actiune linistitoare in tuse , bronsita, ajuta la eliminarea secretiilor bronhice; calmeaza starile nervoase, induce un somn linistitor.

Urzica

Opreste hemoragiile datorita vitaminei K, este recomandata in hemoroizi, hemoragii uterine dupa nastere. In diaree, micsoreaza flora microbiana care a provocat afectiunea, iar in diabetul zaharat, ceaiul din urzica, frunzele de dud, nuc si cu teci de fasole face sa scada zaharul din sange.

Sunt cunoscute ceaiuri din amestecuri de plante medicinale cu diverse aplicatii:

Sedative generale – levantica, obligeana, cimbrisor, talpa-gastei, hamei, levantica, odolean, paducel, roinita, talpa-gastei, tei, odolean.

Antireumatismale – catina, cimbrisor, coada-racului, frasin, hamei, iarba-mare, ienupar, merisor, mesteacan, mustar-negru, muguri de plop, osul-iepurelui, papadie, porumb, pir, salcie, troscot, turtita, urzica.

Vitaminizante – catina, maces, ciubotica-cucului.

Obezitate –osul-iepurelui, papadie, crusin, mur, soc, urzica, porumb.

Tonicardiace – anghinare, fasole, odolean, paducel, talpa-gastei.

Antibronsice – cimbrisor, urzica, urzica-moarta, ciubotica-cucului, ienupar, isop, lumanarica, maci de camp, anason, muguri de plop, trei-frati-patati, unguras, muschi de piatra, nalba, osul-iepurelui, patlagina, pin, pir, plamanarica, soc, tataneasa, tei.

Expectorante – ciubotica-cucului, coada calului, plamanarica, fenicul, iarba-mare, lemn-dulce, muguri-de-plop, chimen, cimbrisor, osul-iepurelui, patlagina, podbal, tataneasca, trei-frati-patati, scai-vanat, sulfina, unguras, urzica-moarta, lumanarica.

Antiulceroase – sunatoare, coada-calului, lemn-dulce, musetel, plamanarica, galbenele, tataneasca, patlagina.

Dezinfectante intestinale – coada-soricelului, in, anghinare, cimbrisor, nalba, sunatoare, maces, musetel, urzica-moarta.

Ca remediu contra acneei – brusture, osul-iepurelui, turlita-mare, urzica, porumb, mesteacan, cicoare, fasole.

In inflamatii buco-faringiene: abcese dentare – coada-soricelului, cerentel, musetel, nalba, sulfina, salvie, tataneasa; gingivite – coada-racului, cerentel, mur, nuc, salvie, sunatoare, sulfina, salcie, trandafir; amigdalite – mur, cerentel, nalba, salvie, tei.

Eczeme – galbenele, coada-soricelului, fasole, mesteacan, musetel, papadie, nuc, sapunarita, trei-frati-patati.

Plantele medicinale trebuie folosite rational, ca o completare a tratamentului indicat de medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.